Φάβα = έδεσμα.

Χωρίζεται σε 4 κατηγορίες αναλόγως τον τρόπο μαγειρέματος στην νήσο Θήρα:

  1. Ελεύθερη
  2. Λογοδοσμένη
  3. Αρραβωνιασμένη
  4. Παντρεμένη

Ο λάκκος τώρα λέγεται διότι, αφού μαγειρευτεί η φάβα και την βάλουμε στο πιάτο, ανοίγουμε ένα μικρό λάκκο στη μέση της φάβας και προσθέτουμε λάδι ανακατεύοντας. Έλα όμως που η φάβα είναι ελαιόφιλος και ανακατεύοντάς την το λάδι χάνεται (κάτι σαν μαύρη τρύπα). Και διερωτάται η νοικοκυρά ανακατεύοντας την φάβα «ρε μπας και κάποιο λάκκο έχει η φάβα και το λάδι φεύγει;»

Το συναντάμε και στην καθημερινότητα όταν κάτι μας ξενίζει και δεν μας αρέσει και υποψιαζόμαστε, αν και δεν έχουμε ακόμα αποδείξεις, για το ότι κάτι πάει στραβά και το ψάχνουμε.

Υπάρχει και το αντίθετο, το «κάποια φάβα έχει ο λάκκος», όπως και τα αυτιά έχουν τοίχους οπότε την πόρτα και τον πούλο.

Ρε τι αυτοκίνητο να πάρω τώρα, τα ίδια χρήματα κάνει και το lada και η BMW, ίδια χρονολογία κατασκευής και είναι με ίδια χιλιόμετρα. Ρε κάτι δεν μου αρέσει στην προσφορά, κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

(από ο αυτοκτονημενος, 19/05/09)(από ο αυτοκτονημενος, 19/05/09)(από ο αυτοκτονημενος, 19/05/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
ο αυτοκτονημενος

θηρα γμτμ

#2
GATZMAN

Ετς!

#3
mariahomorfi

και γι'αυτο εχει τοσεσ θερμιδεσ
ε και δεν ειναι+το τελειο φαι

#4
ο αυτοκτονημενος

@ mariahomorfi πληροφοριακά έχω πάει στη θήρα άσε που είναι υπέροχα αλλά ότι φύετε εκεί είναι έδεσμα και υπάρχει λόγος Διότι το νησί πάσχει από λειψυδρία με αποτέλεσμα να φύονται όλα όσα φύονται σε μικρό μέγεθος και πόλη γλυκά (με πολλά σάκχαρα)
καλά είναι να πάτε εκεί είναι πράγματι ωραία

#5
GATZMAN

Πράγματι auto, ότι υπάρχει εκεί, λόγω της λειψυδρίας, που λες έχει μοναδική νοστιμιά. Ειδικά οι λειψυδρομούνες. Αρα...βουρ στη Θήρα, για θήρα;

#6
ο αυτοκτονημενος

μεσα παμε να γουστάρουμε γουστόζικα γούστα με γουστόζικες γουστρούδες
γουσταρεις ;;

#7
GATZMAN

Αμε

#8
poniroskylo

Μεταφέρω με επιφύλαξη μια εναλλακτική εκδοχή για την προέλευση της φράσης.

Ήταν κάποτε δύο φίλοι τυφλοί οι οποίοι έχουν πάει σε μιά ταβέρνα να φάνε. Μεταξύ άλλων εδεσμάτων έχουν παραγγείλει και μία φάβα. Ως γνωστόν η φάβα σερβίρεται με λάδι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ο ένας εκ των δύο φίλων έκανε με το κουτάλι μια λακούβα στην φάβα προς το δικό του μέρος με αποτέλεσμα όλο το λαδι να κυλάει στο πιάτο προς την μεριά της λακούβας. Ο έτερος των τυφλών ο οποίος καθε φορά που έτρωγε μια πηρουνιά φάβα ήταν στεγνή, κάποια στιγμή κατάλαβε τι παιζόταν απο τον φίλο του, και αναφώνησε το παροιμιώδες: «Κάποιο λάκκο έχει η φάβα»

Αυτό το βρήκα εδώ αλλά τόχα δει κι αλλού παλιότερα. Σε μια άλλη βερσιόν, αυτός που κάνει την ατιμία με το λάδι δεν είναι τυφλός - εκμεταλλεύεται, όμως, τον φίλο του που είναι. Σε κάθε περίπτωση, αυτός που υποτίθεται ότι πρωτοείπε τη φράση ήταν τυφλός.

#9
mariahomorfi

εμενα δε μαρεσει η φαβα παντωσ

#10
GATZMAN

Και εμένα δε μ' αρεσε, αλλά από τότε που την έφαγα σε λάκκο, δεν την αλλάζω με τίποτα

#11
Vrastaman

Το καλό το παλικάρι, κάποιο λάκκο έχει η φάβα!