O μαλάκας.

Λέξη του κώδικα επικοινωνίας στο Μοδιάνο και στο Καπάνι της Θεσσαλονίκης –κεντρικές αγορές της πόλης– μεταξύ των μανάβηδων, χασάπηδων ψαράδων και λοιπών επαγγελματιών (τουλάχιστο στην δεκαετία των εβδομήντας –το πολύ αρχές ογδόντας, μετά όλα πήγαν κατά διαόλου στο Μοδιάνο).

Ως γνωστό η επικοινωνία και τα πειράγματα μεταξύ τους ήταν γραφικά και οι φωνές τους πιάναν απίστευτα decibel! Αλλά όπως δεν ήταν κόσμιο να αγριοφωνάζεις «μαλάααααακα» στην μέση της πόλης, ο μαϊντανός βόλευε για υποκατάστατο.

Φυσικά μαϊντανοί δεν ήταν μόνο οι ίδιοι, αλλά και οι περίεργοι πελάτες, οι αγορανόμοι, τα φρικιά, οι τουρίστες, ιδίως αυτοί που θέλαν να αγοράσουν ένα μήλο δίνοντας χιλιάρικο, αλλά και οι Σέρβοι που φέρναν να μεταπουλήσουν λαθραία μπανάνες!

Φυσικά, η χρήση του ήταν καλοκάγαθη κάτι που τείνει να εκλείψει σε ένα κόσμο που χάνεται...

- Έχω και καλό μαιντανό έχω!
- Μα τι λέτε κύριε, φρούτα πουλάτε!
- Άντε κύριος, τα έλιωσες τα μούσμουλα, διαλέχτε κύριος, δεν είναι διαμάντια.
- Μισό μεσιέ, είναι για την πεθερά μου...
- Μαιντανόοοοος, φρέσκος μαιντανόοοοοος.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
BuBis

Μετά από 49 λήμματα, ας συμπληρώσω και γω ένα ορισμό! (άρα χρωστάω ένα λήμμα ακόμη, έτσι δεν είναι; Γαμώτη, μπερδεύτηκα τώρα, αλλά who cares!).

Μετά από αναφορές και μνήμες από την μάνα μου, την γιαγιά μου, την αδερφή μου και την ξα από την Πόλη, τα παιδάκια μου και την γυναίκα μου, τις ρίζες μου γενικώς αλλά και ενδείξεις για επάγγελμα, ηλικία και τι master debator είμαι (που είμαι σε λέω!), ας βγάλω και το τελευταίο μου άχτι!

Μαζί με τον μακαρίτη τον πατέρα μου, γέννημα θρέμμα του Μοδιάνο, για μένα τουλάχιστο, εξατμίζονται και οι τελευταίοι “ζωντανοί” σύνδεσμοι μου με την Σαλλονίκη και αντικαθιστούνται από μνήμες και σκιές, ήχους και αρώματα, όπως αυτό το λήμμα, που ίσως είναι και από τα λίγα αυθεντικά slang που έχω γράψει.

Για μένα, αυτό το λήμμα έχει μυρωδιά ψαρίλας, γεύση μπουγάτσας και ήχους από τουμπερλέκι! Άντε γειά!

#2
Galadriel

Αυτά που ξες να τα ξεχάς. Τί δηλώσεις αποχώρησης είναι αυτές παρακάλια θες; Ή είσαι σαν μια που ξέρω που τον χωρίζει ίσα με δυο φορές το μήνα και μέχρι την άλλη μέρα πάλι εκεί είναι; Έχεις φανκλούμπ δεν μπορείς να τα λες αυτά, έχεις υποχρεώσεις μπούμπη.

#3
patsis

Γεια σου ρε Μπούμπη! Να πας στο καλό και να περνάς να μας φέρνεις τα νέα από τη Σαλονίκη. Και πού 'σαι; Την επόμενη φορά που θα τα πίνω με την παρέα μου στην Ροτόντα από πίσω ή σε κάνα Μπιτ-Παζάρ, θα στάξω λίγο κρασί στο χώμα για τον συγχωρεμένο τον πατέρα σου.

Και θα πάω να φιλήσω τον δικό μου, όσο ακόμα τον έχω.

#4
acg

Μπουμπη πατριδα, χτυπα και μια κρεμα στο Σερραικο για μενα ρε μαγκα μου;)