(Σκωπτικό): Υπέρβαρος κοιλαράς τύπος, ο οποίος δίνει την εντύπωση πως θα σκάσει ώρα την ώρα. Οι πληθωρικές πρησμένες σάρκες του, που ξεχειλίζουν από παντού, δεν είναι προϊόν ασθενείας αλλά μάλλον έρωτος με το φαΐ. Λέγεται και μεταξύ παιδιών, που σχολιάζουν ανελέητα τυχόν σωματικά κουσούρια.

Κλασσικά κινηματογραφικά παραδείγματα είναι ο Μιχαλάκης (που τον έφαγε τελικά το αρνί στο «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»), ο φαγανός monsieur Creosote, (στο «The meaning of life» των Monty Python) κ.α. Στην «Ωραία των Αθηνών», εμφανίζεται ο χοντρούλης μαίτρ (sic) της ταβέρνας και, αφού παίρνει παραγγελία, ο Σταυρίδης κάνει με νόημα στους Φωτόπουλο, Βρανά και Γιούλη, το λογοπαίγνιο: «Μπα! Ο φούσκας!»

Συνώνυμα: πεπόνιας, χλαπάτσας, κοιλαράς, σεκιουριτόπαιδο (= χοντρό παιδί που μοιάζει με φουσκωτό σεκιουριτά), φουσκωτός, μινιόν (ειρωνικά), απόψε κάνεις μπάμ! κτλ

Αγγλιστί: fatso, blob κ.α.

Παρήγορον για το είδος των, η ιταλική ρήσις: Uomo di panza = uomo di sostanza (δηλ. άνδρας με κοιλιά = άνδρας με υπόσταση, βλ. αντίστοιχο στην ελληνική: τα πάχη μου τα κάλλη μου), που απηχεί παλαιά εποχή, όταν χοντροί ήταν μόνον οι πλούσιοι και ισχυροί. Άλλωστε ο Edmond About και πλείστοι ευρωπαίοι περιηγητές, είχαν εκπλαγεί από τον αδύνατο, κοντό και μυώδη σωματότυπο των προεπαναστατικών Ελλήνων. Οι λιμασμένες έφοδοι στις μπριτζόλες είναι νεότατο φαινόμενο.

- Σιγά ρε μπαφούσκα, που τρως με σαράντα μασέλες, θα σκάσεις ρε ! Πες και κάνα «γεια μας», σε τραπέζι είσαι!
- Γιατί, ενοχλώ κανένανε; (μπουκωμένος)

(από Hank, 04/07/09)Παν-κάλος (από baznr, 04/07/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Hank

Μεταξύ άλλων, πολύ σωστή η τελευταία παρατήρηση!

#2
iron

Η κοιλιά της αξιοπρεπείας, που λέγανε.

Πάντως οι τύποι αυτοί, πολύ συχνά είναι εξαιρετικά γελαστοί και κεφάτοι άνθρωποι. Αλλιώς είναι κάτι μούτρα που δεν θες να τα βλέπεις. Το ίδιο και για τις γυναίκες.

#3
HODJAS

Είναι που λέει ο Γιωνάκης στον Αυλωνίτη, έχω ακούσει οτι οι χοντροί είναι καλοί άνθρωποι ...

#4
Fotis Nitsiopoulos

- Καλα ρε συ δε φοβαται στον ύπνο του;
Απορια τινος για το πως πεφτει και κοιμαται ο μπαφούσκας μη φοβουμενος καταπλακωση ζωτικων οργανων, φραγη αναπνευστικης οδου κτλ

#5
Fotis Nitsiopoulos

το σεκιουριτόπαιδο έχει και αυστηρό βλέμμα. Σε βλέπει σαν κρουασάν. Θα μπορούσε ν' ανέβει και σα λήμμα, ε χότζαμ;