Σλανγκ παλαιάς κοπής, ολίγον ελιτίστικη, παλιομοδίτικη, και κυρίως του γραπτού λόγου (αυτοαναιρούμενο χαρακτηριστικό, ως προς το σλανγκ του πράγματος).

Η φράση κολλάει οπουδήποτε υποπτευόμαστε, ότι έγινε κάποια λαμογιά. Σε περιπτώσεις που τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, και σακκουλευόμαστε την κομπίνα ή την συγκάλυψη.

Η φράση προέρχεται από τον «Αμλέτο» του Σακεσπίρου. Και βεβαίως οφείλεται στις παλιές (προ του '50) μεταφράσεις. Εκείνο τον καιρό (προ της τελικής επικράτησης της δημοτικής) επικρατούσε η αντίληψη σε κάποιους κύκλους, ότι οι μεταφράσεις ξένων όρων πρέπει να βασίζονται στον εξελληνισμό του «αθροίσματος» των γραμμάτων, και όχι στην αυτόχθονη προφορά των ξένων όρων. Κάτι το οποίο τον καιρό της «παγκοσμιοποίησης», μας ακούγεται σίγουρα κάπως. Βέβαια, η συγκεκριμένη έκφραση, διεσώθη και λόγω αυτού του κωμικού -για εμάς- χαρακτηριστικού της μετάφρασης.

ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΟΝ

......................................................................................
«Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Εκφραση που δείχνει να ταιριάζει γάντι στη σκοτεινή υπόθεση με τον εξοστρακισμό τεσσάρων ποδοσφαιριστών από την εθνική ομάδα του Ιράν, επειδή σε πρόσφατο αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.....

.......................................................................................
Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.
Χάνει η μάνα το παιδί, και το παιδί την μάνα εν όψει εκλογών στην ΕΣΗΕΑ. Εκεί στη Συσπείρωση Δημοσιογράφων τους έχει πιάσει πανικός και ταραχή και ψάχνουν να βρουν απο που θα βρουν ψήφους για να κερδίσουν τις εκλογές.

.........................................................................................
«Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»
Τί παίζει στο Γκουαντανάμο και πέντε κρατούμενοι ανέλαβαν την ευθύνη για τα γεγονότα της 11/9; Συνέταξαν διαβάζω ένα κείμενο με τίτλο «Η Ισλαμική Απάντηση στις Εννιά Κατηγορίες της Κυβέρνησης» και δηλώνουν .........

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
electron

όσο το έγραφα, μου ήλθε στο μυαλό εκείνη η φοβερή ομάδα της Δανιμαρκίας (με τους Ολσεν, Γιελσεν, λαουντρουπ κλπ), η οποία, μέχρι κατακτήσεως από την Ελλάδα του EURO, είχε κάνει το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό θαύμα.

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι, η Εθνική Δανίας δεν είχε προκριθεί στα τελικά του EURO. Οι παίκτες ήταν στο Ελλάντα για διακοπές (αστικός μύθος;;;), και τους μάζεψαν τελευταία στιγμή, λόγω του αποκλεισμού της γιουγκοσλαβίας από τα τελικά. Οι Δανιμάρκοι, με άμμους στα παπούτσια κατέβηκαν, έπαιξαν ωραία μπάλα (και ομαδικά), και χωρίς να έχουν τίποτα να χάσουν, σήκωσαν το τρόπαιο!!!!!!!!

Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία πίσω από το μύδι (δηλητηριασμένο) #2...

#2
electron

Η Γιουγκοσλαβία είχε αποκλειστεί λόγω των πολιτικών ταραχών, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

#3
MXΣ

Μπορεί η φράση ετούτη του Σαιξπήριου να υιοθετήθηκε στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, λόγω της Δανέζικης καταγωγής της βασιλεύουσας -έκπτωτης τώρα- δυναστείας των Γκλυξμπούργκιων (Κοκού και σία).