Ο ντραμίστας ή ντράμερ, drummer. Ο μουσικός που παίζει τα κρουστά σε ένα τυπικό ελληνικό παραδοσιακό λαϊκό ή δημοτικό μουσικό συγκρότημα. Προφανώς από το Jazz Band.

O όρος εμπεριέχει περιπαικτική διάθεση μιας και δημιουργήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν, από λαϊκούς μουσικούς για να προσδιορίσει τους συναδέλφους τους μουσικούς, εκτελεστές των κρουστών, με δεδομένη την καχυποψία και ειρωνική διάθεση προς την ξενόφερτη τότε μουσική rock jazz latin pop κλπ και τους έλληνες θιασώτες της μουσικούς.

Συχνά ο τζαζμπανίστας ήταν ντραμίστας με ανησυχίες διεθνούς μουσικής καριέρας που ... κατέληγε σε λαϊκό ή δημοτικό συγκρότημα για βιοπορισμό.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ... τζαζμπανίστες που έπαιξαν σε πάρα πολλές παλιές λαϊκές ελληνικές επιτυχίες, και τους απολαμβάνουμε στα τραγούδια μέχρι σήμερα, είναι ανεπανάληπτοι.

Επίσης το σύνολο των κρουστών μουσικών οργάνων (ντραμς, τύμπανα, πιατίνια κλπ) που στήνονταν στο «λαϊκό» πάλκο αναφέρεται και ως (η) τζαζ.

Μήτσο για το πανηγύρι στο χωριό μεθαύριο, θα πάρουμε για τζαζμπανίστα τον Γιώργο, που έχει και το αγροτικό τζιπάκι, για να μεταφέρουμε τη μικροφωνική, τους ενισχυτές και τη τζαζ.

(από iwn, 16/10/10)(από iwn, 16/10/10)(από iwn, 16/10/10)

Βλέπε και ντηλέυ.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
betatzis

Κάτι τέτοια βλέπω και συμφωνώ με τον Βικαρ, να φύγει επιτέλους η αστερόεσσα από κει πάνω στη γωνία. Έξω οι αμερικάνοι και οι βάσεις του θανάτου !!!

Θέλω να πω δηλαδή πολύ καλό λήμμα και ορισμός.

#2
HODJAS

Μπέτα ρηφρέηζ σούμπιτο διότι κάθε φορά που γράφεις σχόλιο στο σάιτ, μην περιμένεις να σε βρεί το μεσονύχτι κι έχε τα μάθια σου ανοιχτά βράδυ-πρωί, γιατί μπροστά σου ανοίγεται το διαδίχτυ κι αν κάποτε στα βρόχια του πιαστείς, κανείς δεν θα μπορέσει να σε βγάλει.

(Σας βλέπω να τραγουδάτε αντάμα με τον Βίκαρ τη Γουανταναμέρα με γιουκαλίλι σε πλεχτό φόντο και δεν σας πάνε τα περτικαλιά)...

:-Ρ

#3
iwn

betatzi
ευχαριστω για τα καλα σου λογια. Τοσωσες .(δεν ειμαι τακτικος επισκεπτης στο site και ...ειχα αρχισει ν ανησυχω)

#4
jesus

ως λάτρης του είδους, σέβομαι κ εγώ λήμμα κ ορισμό.

#5
vikar

Σωστός ο Ίων!...

Μάλιστα, δέν ξέρω αν συμφωνώ με το «πρόσφατο παρελθόν», έχω την αίσθηση οτι η λέξη είναι παλαιόκοπη: σίγουρα εγώ την ξέρω απο πατέρα μεριά, και δέν την έχω ακούσει απο ανθρώπους, πές, ώς σαρανταβάλε χρονώ, κι' ας είναι στο κουρμπέτι.

(Και ρε παιδιά, μή με μελετάτε συνέχεια τώρα που έχω αραιώσει, αφήστε το για μετά. Ή τουλάχιστον, κάντε κάνα κουτσομπολιό της προκοπής...)

ΥΓ: Με τα αστεράκια πλέον μπορούμε μόνο να γελάμε, όχι να τα παίρνουμε στα σοβαρά. Γκρίνια τέλος. Κάθε σάιτ έχει τα εσωτερικά του αστεία ένα πράμα. Ή τα εσωτερικά του γελοία.

#6
iwn

vicar
αδυνατώ να προσδιορίσω αυστηρά χρονικά το «πρόσφατο παρελθόν» ούτε θα θελα να το διακινδυνεύσω, πάντως σαν απώτερο λαϊκό-δημοτικο παρελθόν σίγουρα θα πρέπει να υπολογίζεται η εκατονταετία και βάλε.
Προσωπικά , για να βάλω μια προσδιοριστική χρονική πινελιά, γνωρίζω την έκφραση εδώ και αρκετές δεκαετίες.

#7
vikar

Ναί μπραβο, κι' εγώ την ξέρω εδώ και αρκετές- [κόψε κάτι] τελοσπάντων, εδώ και καμιά εικοσαετία και βάλε (είμαι στα τριαντακάτι). Αλλα δέν την έχω ακούσει απο συνομήλικο, έχω μάλιστα φίλους λαϊκούς που ούτ' αυτοί το λένε.

Έχω την αίσθηση οτι η λέξη πάει πίσω στο εξήντα τουλάχιστον, και οτι τώρα εκλείπει σιγά-σιγά. Θέλει λίγο ψάξιμο το πράμα, επιφυλάσσομαι.

#8
iwn

vikar
ορθως ανεγραφη καθ οσον η αφεντομουτσουνάρα μου είναι πενηνταφεύγα :)

#9
poniroskylo

Ποιό είναι το λήμμα εδώ; Είναι τζαζμπανίστας τζαζ, όπως φαίνεται; Είναι τζαζμπανίστας σκέτο; 'Η είναι δυο λήμματα που πρέπει να χωρίσουν; Θενξ.

#10
iwn

πονηροσκηλο
τζαζμπανιστας =ντραμιστας
τζαζ = ντραμς
(εσταλη και αναφορα για διορθωση) :)

#11
betatzis

Από αυτοβιογραφία Ζαμπέτα : «και η βρόχα έπιπτε ...στρέιτ θρου»

Άλλα μια οικογένεια μεγάλη, πολύ μεγάλη ήταν του Κυριαζή. Παίζανε όλα τα όργανα, τζαζ, ακόρντεον, κιθάρες. Ο Μέμος ο Κυριαζής ήταν τζαζμπανίστας μας, έπαιζε ντραμς δηλαδή, το ΄62 που ήμουνα με τον Καζαντζίδη. Καλός, πολύ καλός, τον είχε συνέχεια ο Καζαντζίδης μαζί του«.

#12
betatzis

Άλλη μια μεγάλη οικογένεια....

#13
skozan

Μία προσθήκη: Βασικό εξάρτημα της τζαζ (ντραμς) ήταν το φιουτσίμπαλ, hi-hat αγγλιστί, πιθανότατα από το foot cymbal, συντομογραφία "φιουτς"