Προσωνύμιο που απευθύνεται απαξιωτικά η πειρακτικά σε κάποιο άτομο, όπως είναι και ο γλοιώδης, ο φιρφιρής, ο τσιχλιμπίχλης, ο μαγλύφας, ο χλεχλές κλπ.

Προέρχεται από το τουρκικό yağlı = λίπος, λιπαρός, λαδωμένος, πασαλειμμένος με λάδι.

- Ίσα ρε γιαγλή, που θες να μας κάνεις κι έλεγχο.

(από iwn, 24/10/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

Ακούς εκεί «liposan» ο Μακεδονομάχος Καπετάν-Γιαγλής από την Ιερισσό!

#2
Vrastaman

Προσπάθησα να βρω χρήσεις του στο γούγλε (πχ. «ίσα ρε γιαγλή» ή «είναι και πολύ γιαγλής ο τύπος») αλλά καταγράφεται μόνο ως επώνυμο. Χρησιμοποιείται στην μη τουρκοκρατούμενη Ελλάδα;

#3
iwn

στη Θεσσαλονικη ακουγεται ενιοτε

#4
iwn

allivegp
ίσως κάποιος πρόγονος του ένδοξου καπετάν Γιαγλή να ασχολούνταν με εργασίες με ελαιώδη προιοντα που επηρέαζαν την εμφάνιση του, η κάποια άλλη άγνωστη σε μας σχετική ιστορία ,απ όπου απέκτησε και στο σχετικό επώνυμο.

#5
allivegp

«Ένδοξος»; Χμ, Λησταντάρτης φυγόδικος ήτανε που ωστόσο συνέδραμε στην εθνική υπόθεση της Μακεδονίας ως απηνής Βουλγαροφάγος. Η πόλη της Νιγρίτας τον τιμά ως σωτήρα καθώς με το Σώμα του εμπόδισε την πυρπόλησή της από τα άτακτα οπισθοχωρούντα τμήματα του Βουλγαρικού Στρατού μετά την τιτανομαχία με τον Ελληνικό Στρατό στο Κιλκίς-Λαχανά στις 21 και 22 Ιουνίου 1913. Την εγγονή του, κυρά Αναστασία, έχει την τιμή να περιθάλπει ο γράφων.

#6
allivegp

Να σημειώσουμε, βεβαίως, ότι το έπος των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13 αποτέλεσε virtually και το πρώτο και μοναδικό success story του τακτικού Ελ Στρατού (από ιδρύσεώς του το 1828), μαζί βέβαια με την ανολοκλήρωτη θυσία του Αλβανικού έπους του χειμώνα του 1940-41.
Η δε επιτυχία αυτή, δεν θα ήταν ποτέ δυνατή, αν δεν είχε προηγηθεί ο σκληρός και αιματηρός Μακεδονικός Αγώνας του 1904-08 που διεξήγαγαν οι Έλληνες της Μακεδονίας (όπως ο Καπετάν-Γιαγλής) μαζί με εθελοντές από την υπόλοιπη Ελλάδα (π.χ. Παύλος Μελάς από Αθήνα [γεν. Μασσαλία], Τέλλος Άγρας από Γαργαλιάνους, Σ. Σπηρομήλιος ή Καπετάν-Μπούας από Χειμάρα, Παντελής Καρασεβδάς από Αγρίνιο και τόσοι άλλοι.)

#7
iwn

allivepg
σε είδα που παραξενεύτηκες και είπα να μη σε στεναχωρήσω μπας κι είναι κάνας συγγενής σου, σάματις τόνε ξέρω τον άνθρωπο; Από σένα τον μαθαίνω και διαπιστώνω ότι ήταν πράγματι. Όσο για το ...φυγόδικος , κι ο Ρήγας Φεραίος ήτανε φυγόδικος κατηγορούμενος για επαναστατική δραστηριότητα εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, κάτι φυσικά που ο ίδιος παραδέχθηκε με περηφάνια όταν συνελήφθη. (Εκτελέστηκε με στραγγαλισμό στο Βελιγράδι).

#8
allivegp

χμ, φυγόδικος για ποινικά αδικήματα (π.χ. κλοπές ζώων)

#9
iwn

χμ... κλοπές ζώων για μεταπώληση, η μήπως ήθελε να ταΐσει το τσούρμο του, το καπετανιλίκι του, ο άνθρωπος;