Συχνή χρήση ως μέρος δήλωσης περί παρελθόντων χρόνων με τη μορφή ξεράθηκα.

  1. Ξεραίνομαι - από τη δίψα. Το προφανές: στέγνωσε το στόμα μου, το νιώθω ξερό κι αν πιστέψουμε τους επιστήμονες, όταν διψάσουμε σημαίνει ότι ήδη έχουμε αφυδατωθεί, έχει αρχίσει η συρρίκνωση των κυττάρων που σταδιακά ξεραίνονται (λέμε τώρα). Παρ. 1.

  2. Ξεραίνομαι - μένω ακίνητος σαν ξερό κούτσουρο ένα πράμα, δεν παίρνω ούτε ανάσα. Θεωρητικά οι λόγοι μπορεί να είναι πάρα πολλοί (βλ. κυριότερους παρακάτω), αλλά δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει «ξεράθηκα από ηδονή» πχ, κι ας είναι ο τέλειος οργασμός μια φάση που πραγματικά μπορεί να σε αφήσει σέκο.

  • Ξεραίνομαι στον ύπνο (Παρ. 2 ολόκληρο - ή Παρ. 3 σκέτο, με τον ύπνο να εννοείται).
  • Ξεραίνομαι στο γέλιο (λεξικογραφημένον για ακατάσχετα γέλια: Έσκασα / πέθανα / ξεκαρδίστηκα / λύθηκα / ξεράθηκα / τρελάθηκα στα γέλια) - Παρ. 4.
  • Ξεραίνομαι από τον πόνο - Παρ. 5. Ο πόνος ήταν τόσο απότομος και δριμύς που με άφησε χωρίς ανάσα, κόκαλο.

    1. Εκτός από παράγωγο του ξερός έχουμε και σε παράγωγο του ξέρω: ξεραίνομαι. Ξεραινόμαστε - γνωριζόμαστε με κάποιον από πριν ή από κοντά (προφ χαριτωμενιά).
  1. Παιδικό: Ακούγεται πάλι η ίδια φωνή μέσα από το πηγάδι. Καλαμιά/Φλογέρα: Αχ, τι κρίμα! Ξεράθηκα από τη δίψα. Γιατί να μην έχω πια ούτε λίγο νερό!

  2. Group στο φατσοβιβλίο: Κοιμήθηκα λάσπη και ξύπνησα χώμα.....ξεράθηκα στον ύπνο....!!!!!!!!!!! (Θα έχετε όλοι αναρωτηθεί πώς βγήκε η φράση ξεράθηκα στον ύπνο... Λοιπόν αυτή είναι η μόνη «λογική» εξήγηση).

  3. Νίκη σέις: ...Δεν ξέρω πόσο κράτησε. Θυμάμαι ότι πηδιόμουνα, κοιμόμουνα, ξυπνούσα, έτρωγα και ξανά από την αρχή. Πρέπει να τους πήρα όλους […] Η Εύη […] με το ζόρι με τράβηξε από τον Μουχτάρ αργά την επόμενη και με έβαλε στο αυτοκίνητο για Αθήνα. Ήμουν κυριολεκτικά διαλυμένη […] Είχα κι ένα ηλίθιο χαμόγελο σα μαστουρωμένη.
    -Πού να σε πάω έτσι μωρή; Μπαμ κάνεις ότι έχεις ξεσκιστεί στο πήδημα. Θα μας πάρουν χαμπάρι και θα μας σκοτώσουν και τις δύο, είπε η Έμυ ενώ έβαζε μπροστά το τζιπ της.
    -Δεν πειράζει, είπα και ξεράθηκα μέχρι την Αθήνα...

  4. 50-50(bomber21 αν έβαζε τόνους έπαιζε να ήμουν και εγώ χαχαααχαχ λέμε): Εγω ξεραθηκα στα γελια οταν καθοδηγουσε ο Φιλιππιδης το Χαικαλη μεσω τηλεφωνου και τελικα ο Χαικαλης επεσε πανω του με το αμαξι!! ΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ

  5. Ο καημένος: Έχω πάει για πέρδικα με το grisport και όπως πολύ συχνά συμβαίνει γλυστρώντας ,μου χώθηκε το πόδι ανάμεσα σε 2 βράχους...... ξεράθηκα στον πόνο,είναι αρκετά μαλακό και δεν κάνει για λάθη πάνω στην πέτρα,κατά τα άλλα ελαφρύ και ξεκούραστο [...]

  6. angelthing στο άαααλλο: Δεν ξεραινόμαστε από κοντά ακόμα αλλά ..... οι συστατικές σου από αξιόπιστους μάρτυρες ήτανε

Βγαίνει στο γούγλε "ξεράθηκα στα γέλια". (από Galadriel, 24/01/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία