Όταν έχω στο τσεπάκι μου κάποια πρόσωπα, σημαίνει ότι τους έχω πιασμένους ή μιλημένους, τους έχω βραχυκυκλώσει, τους ελέγχω και μπορώ να εξασφαλίσω την υποστήριξή τους ή τουλάχιστον την σιωπηλή συναίνεσή τους.

Συνήθως, πρόκειται για πρόσωπα-κλειδιά, όπως διάφοροι κρατικοί λειτουργοί (δικαστές, αστυνομικοί, διευθυντές κρατικών υπηρεσιών, πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.α) που ηθελημένα ή άθελα μπλέκουν στο δρόμο λαμογιών, μαφιόζων και ανθρώπων του υποκόσμου με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να επιδιώκουν να τους πάρουν με το μέρος τους (συνήθως εγγράφοντάς τους στο pay-roll), και τότε λέμε ότι τους έχουν (βάλει) στο τσεπάκι τους.

Το λήμμα ακούγεται και στον Νονό, στη σκηνή όπου ο Βίρτζιλ Σολότσο ζητά από τον Δον Κορλεόνε την υποστήριξη των πολιτικών και των δικαστών που ο τελευταίος έχει στο τσεπάκι του, «σαν πεντοδίφραγκα».

- Μη περιμένεις ποτέ να μπουν στη φυλακή τα λαμόγια. Στην Ελλάδα ζούμε - τους έχουν όλους στο τσεπάκι τους.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Galadriel

Στα ελληνικά το είπε ο Νονός; :P (ωραίος αγίβε)

#2
GATZMAN

Τι σου ειναι τελοςπάντων ενα τσεπάκι; Χωραέι κι αυτά, χωράει και άλλα. Τύφλα να 'χει το σώβρακο του Ήτα-Βήτα!!!!

#3
allivegp

@Με (sic, σε αιτιατική πτώση): Ο Βίρτζιλ Σολότσο ή Τούρκος, γκάνγκστερ και επίδοξος ντήλερ σκληρών, λέει επί λέξη στον Δον Κορλεόνε: «I need those politicians you carry in your pocket, like so many nickels and dimes». Θα κοιτάξω να βρω στο σισυφώνιο το σχετικό απόσπασμα και να το ανεβάσω. Προς το παρόν, γράφω 30m από τη θάλασσα με Vodafone mobile internet και θα μου φάει πολλά γκίγκα αν το ψάξω τώρα. Te salut!

#4
MXΣ