Ο όρος ανήκει στο ιδίωμα των σύγχρονων «ανθενωτικών» / αντιδυτικών, δηλαδή όσων κινούμενοι από ποικίλες ιδεολογικές αφετηρίες (λ.χ. πατριωτική αριστερά, λαϊκή δεξιά, ορθόδοξη παράδοση, ελληναρισμός, με την έμφαση στα δύο τελευταία) θεωρούν ότι οι αξίες του Διαφωτισμού δεν είναι επίκαιρες για την Ελλάδα του σήμερα.

Πρόκειται για ρεβανσιστική έκφραση, της οποίας το υπόδειγμα είναι όροι που χρησιμοποιούν δυτικόφιλοι/προοδευτικοί/φιλελεύθεροι διανοούμενοι για να καυτηριάσουν τον ασιατικό, καθυστερημένο βυζαντινισμό της ελλαδικής κοινωνίας, όπως Ελλαδιστάν, Γιουνανιστάν, Λαϊκή Θεοκρατία του Ελλαδιστάν, Σταρχιδιστάν κ.τ.ό. Η έκφραση Διαφωτιστάν θέλει αντιθέτως να πει, είτε ότι: α) Οι αξίες του Διαφωτισμού είναι καθ' εαυτές εξίσου σκοταδιστικές/ προκατειλημμένες/ αυταρχικές με τις παραδοσιακές αξίες που επιθυμούν να αντικαταστήσουν, είτε ότι: β) Στην Ελλάδα βιώνουμε μια κακέκτυπη τριτοκοσμική και ανατολίτικη εκδοχή τους. (Με αυτό το δεύτερο, βέβαια, ελάχιστοι θα διαφωνούσαν).

Το Διαφωτιστάν ασφαλώς είναι οξύμωρο σχήμα, αφού περιέχει και την Δύση (Διαφωτισμός) και την Ανατολή (-στάν) και αυτό αποτελεί και το ενδιαφέρον της έκφρασης ως προς τα άλλα πολυάριθμα -στάν, που έχουμε στο σάιτ.

Επίσης, ως Διαφωτιστάν χαρακτηρίζονται οι παρ' ημίν θολοκουλτουριαραίοι που θεωρούνται ότι λειτουργούν ως κράτος εν κράτει (σταν εν στάνει).

Ο γούγλης (γνωστό αμερικλανάκι) δίνει μόνο ένα χτύπημα, όχι ακριβώς ταυτόσημο με τον ορισμό, ωστόσο η λέξη παίζει αρκετά σε κύκλους ελληναράδων.

  1. Σήμερα κάτι αριστεροgay ακαδημαϊκοί ρεπουσοδραγωνιστές του ρεύματος της αχαλήνωτης μαλακοκουλτούρας που θεωρεί σαν καλύτερη Μουσική Συμφωνία τη Συμπαντική σιωπή…βγήκαν να ζητήσουν από του Πολιτικούς μας να μας πούν (σ’ εμάς το πόπολο…) την αλήθεια έστω και τώρα, λίγο πριν την απώλεια του Ευρωπαϊκού κεκτημένου…του κεκτημένου που τους επέτρεψε να τον παίζουν τόσα χρόνια και να κάνουν τέχνη.Το κεκτημένο που χρηματοδωτούσε την πνευματική τους εκσπερμάτωση και αναγώρευε ένα πέος στο Πρόσωπο του Θεανθρώπου Ιησού, σε ελέυθερη έκφραση και υψιλή τέχνη. Αυτό το κεκτημένο που πρέσβευε ότι η Ιστορία της Ευρώπης ξεκινάει από το Διαφωτισμό χωρίς να μπορεί να ερμηνέυσει το γιατί λέγεται Ευρώπη και όχι Διαφωτιστάν. (Εδώ).

  2. - Τι να περιμένεις να μάθουν τα παιδιά μας από Ιστορία, όταν την συγγραφή των βιβλίων την έχει αναλάβει το γνωστό Διαφωτιστάν;

  3. - Δε λέω, καλά φιλελεύθερα στοιχεία έχει το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία, αλλά στην ψωρογιώργαινα θα γίνει πάλι του Διαφωτιστάν.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Με παρόμοια σημασία άκουσα και το Εκσυγχρονιστάν (που δεν δίνει, ωστόσο, γουγλικά ευρήματα, οπότε δεν έχει καθιερωθεί στα σχετικά μπλόγκια).

#2
Khan

Βολταίρου και Ντεκάρτ γωνία