O άνθρωπος της νύχτας. Είναι ωστόσο πιο συχνές οι γενικές του στυλ παιδί της νύχτας κ.τ.ό.

Δεν είναι τυχαίο που δουλεύει πόρτα στο κλαμπ. Το παιδί είναι νύχτας, έχει προϋπηρεσία στο χώρο.

(από Khan, 14/09/11)Τα παιδιά της νύχ(σ)τας (από GATZMAN, 14/09/11)νυχτωμένος... (από MXΣ, 15/09/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
j.b.

Νύχτας δεν είναι ο απλός ξενύχτης, γλεντζές, κλαμπόβιος, άνιμαλ-πάρτυ (sic) κττ. Ο νύχτας βγάζει το ψωμάκι του απ' τον κόσμο της νύχτας και ωσεκτουτού είναι, κατά το μάλλον ή ήττον, αυτό που λέμε «σκοτεινός» τύπος, ψιλοχοντροχωμένος σε ψιλοχοντροπαρανομίες και τα ρέστα παγωτά. Να μη συγχέεται με το πολυτραγουδισμένο παιδί της νύχτας , είτε στην κρυστάλλειο («παιδί της νύχτας / κορμί χαμένο / σ' άκαρδους δρόμους / πώς περπατάς;») είτε στη μαζωνάκειο εκδοχή του («παιδί της νύχτας είμ' εγώ / δίχως αγάπη είμ' εγώ / και σαν αλήτης τριγυρνάω»), το οποίο ως παιδί (βλ. άσωτος υιός και τα ρέστα) εμπνέει τη λαϊκή συμπάθεια για τα συγγνωστά εντέλει παραστρατήματά του. Ο νύχτας, τύπος συνήθως μάτσο και πολλά βαρύς, δεν εμπνέει τόσο τη συμπάθεια όσο το σεβασμό, ένεκα το ζην επικινδύνως.

Μια τρίτη κατηγορία, σημασιολογικά κάπου ανάμεσα στις δύο προηγούμενες, είναι αυτή του νυχτόβιου, που μπορεί να υπονοεί τόσο τον πελάτη της Νύχτας (θαμών ή/και αιμοδότης μπουζουκλερί και λοιπών καταγωγίων), όσο και εκείνον που βρίσκεται στην «άλλη όχθη» και ζει απ' τον πελάτη. Εξυπακούεται οτι συχνά οι δύο ιδιότητες εναλλάσσονται ή συνυπάρχουν στο ίδιο πρόσωπο.

ΥΓ. Τυπική περίπτωση λήμματος που αν και ακούγεται αρκετά δεν δίνει καθόλου χτυπήματα στο γκουγκλ για ευνόητους λόγους.

#2
Khan

Θένκια για την διόρθωση- συμπλήρωση της ελλιπούς καβουριάς μου, πολύ ενδιαφέρουσα η διάκριση νύχτας- παιδί της νύχτας- νυχτόβιος! Βδγ το λήμμα ήταν από Δ.Π. υπό Γκάτζμαν.

#3
vikar

Ωραία και σωστά αυτά που λέει ο τζέι μπί, πάντως το άνθρωπος της νύχτας που ήδη γράφεται στον ορισμό, και συγκεκριμένα το της νύχτας, δέν μπορεί ν' αναφέρεται σ' έναν γλεντζέ ή ξενύχτη, παρα μόνο σ' έναν άνθρωπο «σκοτεινό» που λέει κι' ο τζέι, «του υποκόσμου» (το παιδί της νύχτας είναι βέβαια εξαίρεση). Θυμηθείτε και τα κυκλώματα της νύχτας (πιχί), τις δουλειές της νύχτας (πιχί) και λοιπά.

Τελικά, το της νύχτας είναι εδραιωμένη μεταφορά και έχει ψωμί, ο Τριαντά το πιάνει στα πεταχτά (ο κόσμος της νύχτας) καλά, ο Μπαμπινιώ πρέφα, στη βήτα έκδοση τουλάχιστον, άρα: ζητείται χρήστης ή χρήστρια με διαθέσιμο χρόνο, ν' ανεβάσει το λήμμα χωρίς να λογαριάζει σεσινεπασλανγκίτες ή ψωνάρες...

#4
MXΣ