Αυτός που είναι όλο μα και μου, ο δήθεν, αυτός που είναι μόνο λόγια αλλά στην πράξη τίποτα.

- Πάμε ρε σήμερα στα μπουζούκια;
- Όχι ρε βαριέμαι...
- Τι βαριέσαι ρε; Όλο λες να πάμε και τώρα μου δίνεις άκυρο! Μαμελούκε!

"Μαμελούκοι στρατιώτες" από τον Fransisco Goya (από Hank, 04/02/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

Ο ηγέτης των Αιγυπτίων Μαμελούκων και εθνάρχης του σύγχρονου Αιγυπτιακού κράτους, Μεχμέτ Αλή, είναι γεννημένος στην Καβάλα και η οικία του αποτελεί τόπο προσκυνήματος των Αιγυπτίων.

#2
Μιτζνούρ

Πρέπει να διαχωρίσουμε τη μαμελουκική δυναστεία της Αιγύπτου (1805 - 1892) από τον όρο μαμελούκος (mamluk). Οι mamluk ή yilman έδρασαν ή χρησιμοποιήθηκαν από τις μουσουλμανικές πολιτικές ηγεσίες καθ' όλη την προηγούμενη χιλιετία (πριν από τον 20ο αι.) Ήσαν είτε αγορασμένοι σκλάβοι είτε αιχμάλωτοι πολέμου (είτε και από υποχρεωτική στρατολόγηση) οι οποίοι αποτελούσαν στρατιωτικές μονάδες πιστές στον εκάστοτε ηγέτη, επειδή δεν ήσαν ντόπιοι και δεν είχαν φατριαστικές συνάφειες και σχέσεις με τις 'οικογένειες' που ήταν η βασική δομή των μουσουλμανικών κρατών και πολύ συχνά δεν ήσαν αρχικά μουσουλμάνοι κι εξισλαμίζονταν μετά. Συν των χρόνω απέκτησαν οι ίδιοι πολιτική και στρατιωτική δύναμη και γόητρο (αυτοί εξεδίωξαβ τελικά τους σταυροφόρους) μέχρι του σημείου να ιδρύσουν μαμελουκικά σουλτανάτα στην Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο. Με το μαμελουκικό σουλτανάτο της Αιγύπτου, υπαγόμενο όμως στην Υψηλή Πύλη (Κωνσταντινούπολη) της Αιγύπτου αναμετρήθηκε ο Ναπολέων. Οι μαμελούκοι της Αιγύπτου ήταν οι πραγματικοί αφέντες της χώρας πιο πολύ από γόητρο και δόξα παρά μέσω βίας. Ήταν δηλαδή αποδεκτοί από τον ντίπιο πληθυσμό. Η ήττα του Ναπολέοντα επέτρεψε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ν' ανακαλάβει την Αίγυπτο, κι εδώ εμφανίζεται ο Μωχάμετ Άλι, όντως από την Καβάλα αλλά εξισλαμισμένος αλβανός, γιος και ανιψιός υψηόβαθμου αξιωματούχου, και όχι αγαπητός στους καβαλιώτες διότι άρχισε τη σταδιοδρομία του ως φοροεισπράκτορας, αποστολή που εξετέλεσε με ιδιαίτερο ζήλο. Επομένως, ο ίδιος ΔΕΝ ήταν μαμελούκος. Απλώς το 1805 εξεθρόνισε με τη βοήθεια ντόπιων παραγόντων τον μαμελούκο βαλή της Αιγύπτου και ίδρυσε τη δική του δυναστεία ως 'μαμελουκική' δηλαδή ως διάδοχο των προηγουμένων, εκμεταλλευόμενος το γόητρο του όρου μαμελούκος. Κατά τα άλλα, όντως οργάνωσε την Αίγυπτο με τα σύγχρονα πρότυπα του καιρού του και την έκανε σύγχρονο κράτος. Ο τελευταίος της δυναστείας του ήταν ο Φαρούκ, που εκθρονίστηκε το 1952

#3
MXΣ

και τσιμπούκι στην Γουατεμάλα, όπως κάποιος φίλτατος είχε πει...

#4
Αρχιμητσάρας

Αν πάτε για τουρισμό στην Αιγυπτο θα αλλάξετε γνώμη για τους Μαμελούκους καθώς θα δείτε τα υπέροχα τζαμιά που χτίστηκαν επί της δυναστείας τους.