Η νομοθετική τροπολογία της ντροπής. Τίθεται για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες, μιζοπρέπειες, ρουσφέτια, τα συμφέροντα των ίδιων των κομμάτων και των βολευτών, καθώς και τους πελάτες τους, ώστε να τους ξαναψηφίσουν. Στις μέρες μας αποτελούν προεκλογικό επιθανάτιο (;) ρόγχο. Ο όρος ευδοκιμεί σε παραθυρομαχίες, σε μπλογκς, ενώ χρησιμοποιήθηκε και από τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Ο νονός Γκάτζμαν το αναφέρει και ως εντροπολογία, επειδή προκαλείται εντροπία εντός και εκτός κυνοβουλίου. Σημειωτέον, ότι ο όρος εντροπολογία χρησιμοποιήθηκε από τον ανθρωπολόγο Claude Lévi-Strauss για να σημάνει την μελέτη διαδικασιών αποσύνθεσης, που οδηγούν σε θερμοδυναμική ισοπέδωση της κουλτούρας. Μακάρι να είχε ζήσει λίγο ακόμα μετά τα εκατό του, ώστε αντί για τους ιθαγενείς των Θλιμμένων Τροπικών να μελετούσε τις ζουγκλολουμπίνες των ελληνικών κωμάτων.

  1. Σεισμός στη Βουλή με χαριστική ντροπολογία.
    Με νυχτερινές τροπολογίες και ρουσφετολογικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής νομοθετεί στα τελειώματά της η κυβέρνηση Παπαδήμου, με τους υπουργούς να γράφουν στα παλαιά τους υποδήματα ακόμη και τις παραινέσεις του Μαξίμου να σταματήσουν οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής. [...] Στα παλιά τους τα παπούτσια έγραψαν οι υπουργοί και τις συστάσεις του υπουργού Επικρατείας για «πάγωμα» των τροπολογιών. Προχθές το βράδυ, μόλις μία ώρα μετά τις σχετικές συστάσεις, κατατέθηκαν τέσσερις «νυχτερινές», μάλιστα, υπουργικές τροπολογίες.
    (Εδώ).

  2. «Είστε από τους βασικούς συντελεστές πτωχεύσεως της Αγροτικής Τράπεζας και φέρνετε εδώ «ντροπολογίες» που σας διαγράφουν τους τόκους; Πού το έχετε βρει αυτό το «νταβατζιλίκι» να παίρνετε λεφτά από το κράτος, να χρωστάτε στις τράπεζες και να μην πληρώνετε;», δήλωσε με έντονο ύφος ο κ. Καρατζαφέρης, απευθυνόμενος στον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. (Εδώ).

  3. «Αυτό δεν είναι τροπολογία, είναι ... ντροπολογία!» (Εδώ).

  4. Mες στην άγρια νύχτα. ΝΤΡΟπολογία της Α.Ε. ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. που αποδεσμεύει χρήματα για τα κόμματα - Έχουν μετατρέψει τη Βουλή σε «βιομηχανία» τροπολογιών για δικά τους ρουσφέτια. (Εδώ).

  5. Πως περνάμε τα διόδια μετά την δημοσίευση της ντροπολογία​ς, από την κυβέρνηση των εργολάβων…
    Ακολουθούν νέες οδηγίες για το πως περνάμε τα διόδια αφού γίνει νόμος η ντροπολογία του Ρέππα.
    Ακόμη δεν έχει τυπωθεί η τροπολογία σε ΦΕΚ συνεπώς δεν είναι νόμος. Συνεχίζουμε να σπρώχνουμε τις μπάρες μέχρι να τυπωθεί. Όταν τυπωθεί σε ΦΕΚ θα είναι νόμος και ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες. (Εδώ).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Υ.Γ. Να συμπληρώσω ότι το εντροπολογία δεν αναφέρεται μόνο στην εντροπία, αλλά και στην εντροπή (εντρέπομαι), όπως και το ντροπολογία.