Έτσι ακριβώς, όχι «σε τι φάση» ή «για τι φάση», ούτε «σε φάση».

Γενική πασπαρτού ερώτηση, διατυπώνεται προς αναζήτηση πληροφοριών από το συνομιλητή. Ο αρχικός ομιλητής ξέρει ότι δεν αρθρώνει σαφή ερώτηση και, συνεπώς, οι απαντήσεις που θα λάβει ίσως να είναι ξεκάρφωτες, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσει η έρευνά του.

Σε αυτήν την τόσο ελλειπτική πρόταση, η πιο πεζή ερμηνεία είναι να εννοείται, ως πλήρης πρόταση, η «τι φάση είναι (αυτή)», ή εναλλακτικά, «για τι φάση πρόκειται» (παράδειγμα 1). Προτείνω, ωστόσο, και την ενδιαφέρουσα εκδοχή το ουσιαστικό «φάση» να χρησιμοποιείται στη θέση του ρήματος «παίζει» (παρ. 2).

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται μάλλον για νεολογισμό. Προσωπικά το έχω ακούσει μόνο τα τελευταία 3-4 χρόνια.

  1. Από εδώ:
    Το r5 τι φάση; λέτε ότι τραβήχτηκε με κάμερα από cinema αλλά τέλεια στημένη και ρυθμισμένη ή με κάποιο «hack» τρόπο έγινε αντιγραφή απτό δωμάτιο με τον προβολέα σε ψηφιακό μέσο;

  2. Από εδώ:
    Ερωτηση... Η sim στο 1020 ειναι κανονικου μεγεθους ή παιρνει μικροτερες sim κτλ..; Κατι διαβαζω οτι δινεις σε καταστημα να σου «κοψουν» την sim.. Τι φαση;

Βλ. και στα παραδείγματα των ορισμών για τα λήμματα πιστόλι και say hello to my little friend.

(από Khan, 17/03/15)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
PUNKELISD

Μπορεί να ειπωθεί και ως θαυμασμός, δηλ. πχ.:
[I]- Λοιπόν, σε 5 φύγαμε για το μάρκετ.
- τι φάση;[/I]
(που εννοει «τι φάση είχε αυτό που μόλις άκουσα;», σα να λέει «τι γαμάτο ήταν αυτό που μόλις άκουσα;» τ. ρητορική ερώτηση κιετς.)
Δε ξέρω αν γίνομαι αντιληπτός.

#2
patsis

τι φάση;

#3
Khan

Πολύ διαδεδομένο στο Φέισμπουκ, όταν λ.χ. σκάει μια καινούργια είδηση και γράφει κάποιος ψιλοειλικρινώς «το τάδε τι φάση;» και επακολουθεί διάλογος στα σχόλια, ή όταν κάποιος λέει «το τάδε τι φάση;» ψιλοειρωνικά και μετά απαντάει μόνος του κράζοντας ή λέγοντας την εξυπνάδα του.

#4
DonPhelippe

Νεολογισμός που συνήθως λέγεται από άτομα μικρότερης ηλικίας, μπορεί να ειπωθεί για οτιδήποτε αλλά συνήθως μεταφέρει αίσθηση έκπληξης και απορίας, π.χ.

«Είχα κανονίσει με τη δικιά μου και την κολλητή της για παρτούζα και τελικά καταλήξαμε να παίρνω την κολλητή της και η δικιά μου να μας τραβάει φωτογραφίες και να το παίζει μόνη της. Τι φάση;»

#5
soulto

αυτό που η συντρόφισσα Ζωή βγάζει λόγο μετά από τις παρεμβάσεις βουλευτών, με εξαίρεση αυτών της ΧΑ, τι φάση;

#6
παρασυνταξίες

Πολύ διαδεδομένο τον τελευταίο καιρό! Έπρεπε να μπει. Μπράβο πατσή!!

#7
soulto

Για τα παρακάτω πρωτοσέλιδα (με σειρά σοβαρότητας εφημερίδας), καλοί συνάδελφοι, τι φάση; πηγή: popaganda.gr