dt, τo απειροελάχιστο διάστημα χρόνου, πολύ γρήγορα (προφέρεται: «ντε-τε»).

Εξαφανίστηκε σε ντε-τε. Δεν πρόλαβα να τον ρωτήσω πού θα πάει.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
roulis

Βλ. και τσακ-μπαμ

#2
mariahomorfi

προερχεται απο τ Δx που ειναι η μεταβολη της κινητικης καταστασης ενος σωματος.

#3
jesus

έλεος, dt είναι απειροστό διάστημα χρόνου στη φυσική...

#4
mariahomorfi

*******************δτ

#5
mariahomorfi

σορι απλα εκανα λαθοσ σχολιο σε λαθοσ ορισμο

#6
Ο ΑΛΛΟΣ

Συγγνώμη, dt δεν είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο συγκεκριμένες στιγμές t1 και t2; Η ερμηνεία «απειροστό διάστημα χρόνου» εξηγεί βέβαια καλύτερα τη σλανγκική χρήση, εντούτοις νόμιζα ότι αυτό (που λέω) έχω μάθει στο σχολείο. Και νόμιζα ακόμη ότι το d σημαίνει διαφορά και χρησιμοποιείται πριν από διάφορα σύμβολα μεγεθών. Όχι; Πλαστές αναμνήσεις;

#7
jesus

η διαφορά σημειώνεται με δ ελληνικό κ η απειροστή διαφορά με d. για να πω το μαθηματικό μου, ο σύχρονος ορισμός το αντιμετωπίζει διαφορετικά, αλλά δεν έχει να λέει.

#8
knasos

Είναι και ο χρόνος που περνάει από τη στιγμή που θα ανάψει το πράσινο φανάρι μέχρι να κορνάρει ο μαλάκας από πίσω σου.

#9
iron

α, όλα κι όλα, άμα μου το κάνουν αυτό προτού προλάβω να χώσω την πρώτη (και δεν αργώ, πιστέψτε με), βάζω όπισθεν και κοιτάω την έκφρασή τους από τον καθρέστη μου. Πολύ αποτελεσματικό, έχω χεστεί ουκ ολίγες φορές στα γέλια!

#10
knasos

Καλά εγώ δεν έχω φτάσει ως εκεί. Το μόνο που κάνω είναι όταν βρίσκομαι σε ταχείας κυκλοφορίας και μου κολλάει από πίσω μαλακούλης και-καλάς γρήγορος, να ακουμπάω το φρένο ίσα-ίσα για να ανάψει το φωτάκι από πίσω. Κι εδώ κάτι ανάλογο συμβαίνει με τις φάτσες των.
Βέβαια μου έχουν πει πολλές φορές ότι είναι επικίνδυνο κι ότι μπορεί ο άλλος να τρακάρει αλλά είναι ένα ρίσκο που έτσι κι αλλιώς παίρνουν έτσι πως τρέχουν.

#11
gizaha

εμ κοιμάστε στο φανάρι, εμ σας φταίνε οι άλλοι. Νεοέλληνας