Δεν τα δίνω και όλα για όλα, δεν ποντάρω όλα μου τα φράγκα, δεν παίρνω και όρκο, δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά / ευαγγέλιο, δεν είμαι και 100% σίγουρος, δεν αφήνομαι εντελώς, δεν ξεβρακώνομαι, δεν βάζω και στοίχημα, δεν δίνομαι ψυχή τε και σώματι, νομίζω έγινε κατανοητό.

Η χαρτοπαικτική εκδοχή έχει τις ρίζες της στο ευγενές άθλημα του μπουρλότου, όπου η τελευταία μπάζα (η πίσω - πισινή) έχει 10 πόντους και οι παίκτες καταβάλλουν προσπάθεια να κρατηθούν γερά για να την πάρουν, δηλαδή «κρατάνε πισινή».

1
- Ο Λάκης μου είπε ότι θα βρει αυτός εισιτήρια για τους James και θα μου τα κάνει και δώρο. - Ναι καλά, κράτα και μία πισινή γιατί ο Λάκης είναι γνωστός παπάρας. Στη θέση σου θα πήγαινα να τα πάρω για νά 'μαι σίγουρη.

2
- Μου είπε ότι αν εκλεγεί θα με διορίσει στο δημόσιο, αλλά κρατάω και μία πισινή με την πρόταση που είχα από τη Θεσσαλονίκη, γιατί με δαύτους δεν μπορεί να είσαι ποτέ σίγουρος.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
donmhtsos

Ἐκτὸς ἀπὸ τὸ μπουρλότο ποὺ ἀναφέρεται στὸν ὁρισμό, πισινὴ ὑπάρχει καὶ στὴν κολτσίνα: Αὐτὸς ποὺ πιάνει τελευταῖος στὴν τελευταία χαρτωσιὰ παίρνει ὅλα τὰ φύλλα ποὺ περισσεύουν. Συνήθως αὐτὸς ποὺ κάνει φύλλα (καὶ παίζει τελευταῖος) κρατάει τελευταία μιὰ φιγούρα γιὰ νὰ πιάσει σίγουρα τελευταῖος. Αὐτὴ λέγεται πισινὴ ἤ πατινή.