Κατευθείαν. Με τη μία. Από μιας αρχής.

Η ορίτζιναλ έκφραση είναι βγαίνω από χέρι - ή και είμαι φτιαγμένος από χέρι ή γίνομαι από χέρι - και προέρχεται από τον ευγενή στίβο του κουμκάν, του πινάκλ και άλλων συναφών αθλημάτων. Σημαίνει ότι τα χαρτιά που πήρα στο μοίρασμα είναι στρωμένα τέλεια, τα κατεβάζω όλα και βγαίνω και κερδίζω την παρτίδα. Όλες αυτές οι εκφράσεις και άλλες - π.χ. κερδισμένος από χέρι - που δηλώνουν την βέβαιη και προδιαγεγραμμένη επικράτησή μας χρησιμοποιούνται ευρύτατα και σε χώρους άλλους εκτός από την πράσινη τσόχα.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Τι γίνεται όμως όταν κερδίζει κάποιος άλλος; Στην περίπτωση αυτή, η έκφραση είναι χάσαμε από χέρι - ή/και είμασταν χαμένοι από χέρι ή/και τη γαμήσαμε από χέρι ή/και την πουτσίσαμε από χέρι. Σημαίνει ότι ή ήττα ήταν σίγουρη, προεξοφλημένη, τετελεσμένο γεγονός.

  1. - Βεβαίως και την πήρε την έδρα ο Χατζηφαρδέλας ... Από χέρι δικιά του ήτανε ... Διότι και δημοσιεύσεις καλές έχει αλλά, κυρίως, διότι η αδελφή του είναι παντρεμένη με τον γιο του πρύτανη ...

  2. - Αγόρι μου, δεν είχαμε καμία τύχη στην Αυστρία ... με τον Τζορτζ Κλούνεϊ τερματοφύλακα είμασταν πάντα χαμένοι από χέρι.

Αυτός κέρδισε από χέρι (από poniroskylo, 17/06/08)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
electron

έχω από χέρι (με το μοίρασμα) καρέ , και το παιχνίδι είναι δύο μπλιζέ γαμώ την ατυχία μου!!!!!