Πράξη, ή εν γένει συμπεριφορά ύπουλη και άνανδρη. Ατιμία. Αθέτηση υπόσχεσης. Κατάχρηση εμπιστοσύνης. Εξαπάτηση. Ρίξιμο.

Η λέξη αντανακλά τη βεβαιότητα του Έλληνος ότι οι συνάνθρωποί του που σηκώνουν το πουκάμισο είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να του τη φέρουν - μεταφορικά, εν προκειμένω. Και είναι τόσο ακλόνητη αυτή η βεβαιότητα ώστε η λέξη πουστιά δεν σημαίνει τίποτε άλλο πέραν των ανωτέρω: υπουλία, δόλος, παρασπονδία. Δεν σημαίνει, ας πούμε, την θηλυπρεπή συμπεριφορά - γι' αυτό υπάρχει η λέξη πουστιρλίκι ή πουστριλίκι. Και δεν σημαίνει επίσης την κοινότητα των ομοφυλοφίλων (σε αντίθεση, π.χ. με τη λέξη γυφτιά που εννοεί και μια συμπεριφορά και ένα σύνολο ανθρώπων): το περιληπτικό ουσιαστικό από τη ρίζα πουστ- που σημαίνει αδελφάτο, το σύνολο των πισωγλέντηδων, είναι, βέβαια, το πουσταριό. Το πράμα δε, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν σκεφτούμε ότι σε άλλες γλώσσες η σύνδεση μεταξύ ομοφυλοφιλίας και δόλου είτε δεν γίνεται καθόλου είτε δεν είναι τόσο αξιωματική.

Την πουστιά, μας την κάνουνε ή, συνηθέστερα, μας την παίζουνε.

  1. - Καλά, μας παίξανε μεγάλη πουστιά οι Σουηδοί ... μιλούσανε σε μας έξι μήνες, ξεσκίστηκαμε να τους τραπεζώνουμε και τελικώς πάνε και δίνουνε την αντιπροσωπεία στον απιθανόπουλο τον Σκορδομπούτσογλου ... κι εγώ τους είχα τους Σκανδιναβούς για εντάξηδες ...
    - Καλά, ρε μαλάκα, πού ζεις; Στο ΙΚΕΑ δεν έχεις πάει ποτέ;

  2. Καλύτερα μια κούπα με την λεβεντιά παρά 40 κούπες με ψέμα και πουστιά! (Σύνθημα οπαδών του ΠΑΟΚ με αποδέκτες τους γαύρους)

Όρμα Νέλλη, όρμα Τζάκ, στήστε άνευ όρων καβγά, έτσι μπράβο, χωθείτε με πουστιά. (Γκούλαγκ) (από vikar, 11/04/11)Αθήνα, Ευαγγελισμός (από xalikoutis, 12/05/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
xalikoutis

«Καλά, ρε μαλάκα, πού ζεις; Στο ΙΚΕΑ δεν έχεις πάει ποτέ;»

φοβερή ατάκα προς όποιον επαινεί τους σκανδιναβούς, καθιερώθηκε.