Αργκό του τμήματος πολιτικών μηχανικών, χρησιμοποιούμενη κυρίως από φοιτητές που τα έχουν παίξει λόγω παρακολούθησης κάποιου από τα μαθήματα στατικής. Οι συγκεκριμένες είναι λέξεις που ακούγονται πολύ στο μάθημα ενώ στην καθημερινότητα αντικαθίστανται από πολύ απλούστερες.
Πάκτωση λέγεται μία ράβδος στερεωμένη έτσι ώστε να μην μπορεί να κινηθεί ούτε να περιστραφεί (βιδωμένη, έχει πήξει τσιμέντο γύρω της κτλ). Μία ράβδος που στερεώνεται κατ' αυτόν τον τρόπο από τη μία μεριά λέγεται πρόβολος.
Προκύπτει λοιπόν η διάσημη (και καμμένη) αυτή έκφραση ως μεταφορά της σεξουαλικής εισχώρησης.

- Πώς τα πήγατε στο τεστ στη Στατική Ι;
- Μας την πάκτωσε την πρόβολο!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

ο πρόβολος είναι αρσενικό, συνάδελφε!

#2
jpv

Όντως αλλά έτσι το είπε ο πρώτος και έμεινε!
Συμπληρώνοντας τον ορισμό,εάν κάποιος διορθώσει το γένος της έκφρασης,θεωρείται δείγμα μεγαλύτερου καψίματος!Η χρησιμοποίηση της έκφρασης προς άτομα εκτός σχολής έχει ποικίλλα αποτέλεσματα από την απλή απορία ως το ρολλάρισμα των ματιών και ικεσίες για έλεος!

ΥΓ:Συνάδελφος εννοείς ΠΜ ή απλά αργκο-καταχωριστής;

#3
jesus

αν κ το κρύβω επιμελώς, ήμουν ΠΜ στην πάτρα
δεκτόν το γένος, αλλά έπρεπε να το διευκρινίσεις στον ορισμό τότενες.

#4
jpv

Ναι μου διέφυγε.
Υ.Γ.1:Αντε ρε εκ Πάτρας είναι και η έκφραση!Αλλα δέ θα την πρόλαβες :Ρ
Υ.Γ.2:Τώρα ξέρουμε κάτι για τα «χαμένα χρόνια του Ιησού»,τουλάχιστον απο 18-23(έδινε Δυναμική και Ταλαντώσεις)!Γιατί το κρυβες τόσο καιρό βρε;

#5
Doctor

Φίλτατε Ιησού έχω την υποψίαν ότι η λέξις πρόβολος εστί διγενές και μονοκατάληκτον ουσιαστικόν (ο / η πρόβολος). Εάν υπάρχει κάποιος/α φιλόλογος ας επιβεβαιώσει ή ας διορθώσει. Ως ΠΜ θα έχετε ακούσει δια πρόβολον δοκόν (ειδικά αν είχατε προλάβει το (μακαρίτη) Σύρο στη Φυσική (για τους πατρινοσπουδασμένους αυτό).

#6
jesus

δικαίωμα. η μόνη πιθανή ένσταση είναι ότι χρησιμοποιείται ως ουσιαστικοποιημένο επίθετο, οπότε πλέον κατοχυρώνεται ένα κ μοναδικό γένος. η επιλογή για θηλυκό στέκει, κ δεν με είχε απασχολήσει γιατί αρσενικό. ίσως πρόβολος φορέας;
για φυσική εγώ έναν βελγάκη άκουγα που πήδαγε κόσμο μέχρι την χρονιά που μπήκα κ είχαμε έναν άλλον τύπο φτυστός ο μάικλ ντάγκλας.

#7
panman_gr

Εσύ άκουγες για το Βελγάκη, εμάς μας πάκτωνε τον/την πρόβολο ;)

ΥΓ. Και στους ΜηχΜηχ έπαιζε η ατάκα...