Στην κοινωνία μας, υπάρχει έντονη η συσχέτιση μεταξύ μεγέθους και αξίας. Το μεγάλο μέγεθος παραπέμπει σε μεγάλη αξία, ενώ αντίθετα το μικρό σε χαμηλή. Παρόλο που η συσχέτιση μεγέθους/αξίας πολλές φορές αποδεικνύεται ψεύτικη, εντούτοις το μεγάλο μέγεθος παραπέμπει σε μεγάλη αξία, σημαντικότητα, ισχύ, χρησιμότητα, κλπ.

O λαγός ως μικροκαμωμένο ζώο, έχει μικρό πέος, αντίθετα με το πέος του γαϊδάρου που είναι τεράστιο (σωστό πόδι). Επομένως η φράση πούτσα από λαγό ακόμα και στην περιστασιακή περίπτωση στύσης, παραπέμπει σύμφωνα με τα παραπάνω σε ασημαντότητες, σε ελαχίστη ή μηδαμινή: αξία, σημαντικότητα, ισχύ, σπουδαιότητα, χρησιμότητα, κλπ.

Ο όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε περίπτωση γίνεται ειρωνική αναφορά σε χαμηλή αποτίμηση σημαντικότητας / αξίας / ισχύος / σπουδαιότητας, χρησιμότητας κλπ ανθρώπου, εταιρείας, κλπ, για συγκεκριμένη περίπτωση (π.χ: γνωστικό επίπεδο ατόμου, εταιρική δύναμη, κλπ). Υπάρχουν δηλαδή περιπτώσεις που κάποιος θα μπορούσε να αναφερθεί ως πούτσα από λαγό σε έναν τομέα, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να διαπρέπει σε κάποιον άλλον. Θα μπορούσε φυσικά κάποιος να θεωρείται πούτσα από λαγό για κάθε περίπτωση.

Σημείωση: επειδή τα πράγματα είναι σχετικά, μεγάλη σημασία έχει από ποιόν αποκαλείται κάποιο άτομο, κάποια εταιρεία, κλπ πούτσα από λαγό. Μπαίνουν για παράδειγμα οι προβληματισμοί: τι πεδίο σύγκρισης βάζει αυτός που το λέει; Είναι αξιόπιστο άτομο; Έχει πικρίες;

  1. Εδώ, εταιριούλες - πούτσα από λαγό είναι πλέον διεθνείς και σ΄ό,τι αφορά τους μετόχους τους και σ' ό,τι αφορά τους εργαζομένους τους. Παντού γίνεται τρελό outsourcing, ολόκληροι κλάδοι μεταφέρονται, αλλού τα σχέδια, αλλού οι βίδες, αλλού η συναρμολόγηση.
    http://www.phorum.gr/viewtopic.php;f=52&t=123436&start=540

  2. Πούτσα από λαγό η εταιρία, ολοφάνερη η φούσκα.(περί χρηματιστηρίου ο λόγος)
    http://www.phorum.gr/viewtopic.php;f=52&t=120922&start=15

  3. - Καλά ό,τι εργαλείο κι αν σου ζητήσω τό 'χεις. Ακόμα και το πιο σπάνιο.
    - Εμ, τι με πέρασες φίλε μου; Πούτσα από λαγό;

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Τελικά η κότα το πνίγει το κουνέλι;

#2
Vrastaman

Καραλόλ ;-)

#3
triponis

Χαμηλής σημαντικότητας υψηλής αποτελεσματηκότητας όμως...
Εχουμε ακούσει να γαμιούνται και να γεννάνε σαν κουνελια, για τους γαϊδάρους εχει ακουσει κανείς τπτ;