Ο όρος χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει άτομα, τα οποία γνωρίζουν τους πάντες, είναι δικτυωμένα, έχουν όλα τα κονέ και υπόσχονται ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε αίτημα.

Η λέξη προέρχεται από το χαρακτηριστικό των υποψηφίων της επαρχίας, όπου βασική προϋπόθεση νίκης είναι η προσωπική, εις βάθος γνωριμία με το σύνολο του εκλογικού σώματος και κυριότερα, η αποδεδειγμένη ικανότητα ικανοποίησης κάθε αιτήματος.

Χρησιμοποιείται η λέξη «-δήμαρχος», καθώς υφίσταται η εξής αλληλεπίδραση:
α. στην επαρχία υπάρχει πολύ πιο άμεση σχέση των κατοίκων με τους τοπικούς άρχοντες.
β. οι τοπικοί άρχοντες στην επαρχία έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή απ' ότι στα αστικά κέντρα.

Ωσεκτουτού, ο Βλαχοδήμαρχος γνωρίζει τους πάντες και πιο σημαντικά, γνωρίζει τι χρειάζεται και ταυτόχρονα, τι μπορεί να του προσφέρει ο καθένας. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να πιέζει ή/και να εξυπηρετεί διάφορα αιτήματα και έτσι να εξασφαλίζει περαιτέρω υποστήριξη.

Στην καθομιλουμένη, η λέξη χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει άτομα τα οποία έχουν έναν ευρύ κύκλο γνωριμιών και μπορούν να εξυπηρετήσουν διάφορες δουλειές, οι οποίες υπό Κ.Σ. είναι αδύνατον ή εξαιρετικά χρονοβόρο/κοστοβόρο να ολοκληρωθούν.
Ο σωστός Βλαχοδήμαρχος, δεν θα δεχτεί χρήματα για τις υπηρεσίες του, αντιθέτως θα αρνηθεί σθεναρά οποιαδήποτε προσπάθεια άμεσης αποζημίωσης. Αντ' αυτού, ο εξυπηρετούμενος εντάσσεται στη «λίστα» γνωριμιών και κάποια στιγμή, μπορεί να κληθεί να εξυπηρετήσει με τη σειρά του, κάποιο αίτημα.

Στην κατηγορία των Βλαχοδήμαρχων, εντάσσονται επίσης και άτομα τα οποία λόγω της δημοσιότητας τους (π.χ. αθλητές, ηθοποιοί, τραγουδιάρηδες, κλπ.), απολαμβάνουν ταχύτερης, καλύτερης και αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης στην καθημερινή τους ζωή, ειδικά σε δημόσιες υπηρεσίες. Ομοίως, αλλά σε σαφώς μικρότερη κλίμακα, λειτουργεί και η «ιδιαίτερη πατρίδα» (π.χ. οι κύκλοι γνωριμιών που δημιουργούν οι Κρητικοί εκτός Κρήτης).

Παραδόξως, ο όρος δεν χρησιμοποιείται για τους «μεγάλους» πολιτικάντηδες (βουλευτές, υπουργούς), αλλά συχνά για τους «παρά τω» αυτούς (γραμματείς και παρατρεχάμενους), οι οποίοι ως γνωστόν, αποτελούν την πραγματική ραχοκοκαλιά αυτού που ονομάζουμε «κράτος».

Παρόλο που ο χαρακτηρισμός είναι σχετικά ειρωνικός λόγω του πρώτου συνθετικού, συνήθως χρησιμοποιείται ως εκδήλωση θαυμασμού ή αξιοσύνης του φέροντα τον τίτλο.

Παρόμοια έκφραση είναι και ο Γυφτοπρόξενος.

- Τι πράγμα είναι αυτός ο Κώστας;
- Γιατί τι έκανε;
- Δύο μήνες τραβιόμουνα στη Νομαρχία και την Πολεοδομία με κείνες τις άδειες και δεν έβγαζα άκρη. Το είπα στον Κώστα, έκανε μερικά τηλέφωνα, μου έδωσε δύο ονόματα και μέσα σε δύο ημέρες τα κανόνισα όλα.
- Αφού είναι μεγάλος Βλαχοδήμαρχος ρε συ...

(από Desperado, 29/12/08)Βλαχοδήμαρχος Δημητσάνας Αναστάσιος Βλάχος. Κύριο μέλημά του η αποδόμηση του έργου του προκατόχου του. (από Vrastaman, 29/12/08)(από MXΣ, 06/09/13)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Hank

Thanx για την ανταπόκριση στο προτεινόμενο λήμμα μου! Διεξοδική ανάλυση! Κι η φώτο σούπερ! Any idea από κανέναν αν υπάρχει στην προέλευση της λέξης σχέση με ιδιαζόντως βλάχικα χωριά/δήμους κτλ; Εννοώ για φυλετικά «Βλάχους». Στο λεξικό που είχα κοιτάξει λέει ότι η λέξη μαρτυρείται απ' το 1896.

#2
GATZMAN

Φοβερός και Σπεκαδερός ο Desp. Για άλλη μια φορά τα πιστόλια του ήταν ευθύβολα.

Πάντως σχετικά με το λήμμα:Κάλλιο πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη.

#3
Desperado

Η αλήθεια είναι ότι ξέχασα να προσθέσω το link σε ένα εξαιρετικά φροντισμένο site, το οποίο διεθέτει και σχετικό λεξικό, παρόλο που η Βλάχικη γλώσσα είναι κυρίως προφορική.
Το site είναι το www.vlahoi.net, ωστόσο το λήμμα μας δεν αναφέρεται κάπου. Αυτό είναι λογικό καθώς η έκφραση δεν σχετίζεται με τους Βλάχους αλλά με την χρήση της λέξης μειωτικά για τους επαρχιώτες/χωριάτες.

Ένα αρκετά αστείο που αλίευσα από το εν λόγω site, είναι το εξής στην ενότητα «Ιστορικά Στοιχεία», υπό τον τίτλο «Άλλες ονομασίες για τους βλάχους»:
«Πριτσόβλαχοι από την λέξη πριτζιά = δυσοσμία που αναδύουν τα ρούχα όσων ασχολούνται με κτηνοτροφικές εργασίες.» Η φράση είναι μαγεία αν σκεφτεί κανείς και τη σύγχρονη χρήση του πρώτου συνθετικού!

Παρεμπιπτόντως, το Internet και το Google είναι μεγάλα εργαλεία... μια αναζήτηση και βρήκα την εν λόγω φωτό που είναι όλα τα λεφτά! Όπως έλεγε αυτοσαρκαζόμενος και ένας φίλος στο στρατό, ονόματι Δημήτρης Βλάχος: «και Μήτσος, και Βλάχος»!

#4
GATZMAN

Η λέξη «πριτσοβλαχους», μου θύμισε (λεκτικά τουλάχιστον) τη λέξη «μπουρτζόβλαχους».Ψάχνοντας λίγο βρήκα αυτά
Παντως το προθεμα πριτσ στη λέξη πριτσόβλαχους...παραπέμπει και σε αλλου τύπου δυσοσμίες...ε;

#5
Hank

Πάντως και τα «Αρωμούνος»-«Αρωμούνα» ακούγονται κάπως...

#6
Hank

Νομίζω ότι το «πριτσόβλαχος» εκτελεί όλες τις προυοθέσεις για να γίνει λήμμα. Την έχω ακούσει πολλές φορές την έκφραση. Θα κάνει κανείς το καλό;

#7
GATZMAN

κι ας το ρίξει στο γιαλό

#8
GATZMAN

οχι στις γιαλομιές

#9
HODJAS

Είναι λεξιπλασία 70'ς-80'ς του Λ. Χρηστάκη (όπως και το «καρεκλοκένταυρος»)

#10
xalikoutis

έλα ρε... (για το Χρηστάκη)...

#11
σφυρίζων

Μετά την το ραντεβού στα γουναράδικα, οι βλαχοδήμαρχοι τώρα έχουν την τιμητική τους.

#12
MXΣ

Το μύδιον εκ του internet και του «Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης», Δ.Δημητράκου, έκδοση 1936