Όρκος νίκης, κυρίως σε γήπεδα (άλλες περιπτώσεις παρακάτω).

Προέλευση: Αποτελεί παραφθορά του «Ζήτω, Ζήτω, Ζήτω».

Τρόπος χρήσης: Συνήθως εκφέρεται ως «ΖΝΤΟ, ΖΝΤΟ, ΖΝΤΟ!!!» (τρις) ή σε παραλλαγές όπως «ένα... δύο... τρία... ΖΝΤΟ!!!», «δέκα... εννέα... οκτώ... επτά... έξι... πέντε... τέσσερα... τρία... δύο... ένα, ΖΝΤΟ!!!». (τα κεφαλαία σκόπιμα γιατί προϋποτίθεται βροντερή φωνή, αλλιώς δεν είναι ζντο, φανερώνει χαμηλό ηθικό που δεν σηκώνεται με τίποτα και είναι ξεφτίλα)

Τα μέλη της ομάδας, πριν το παιγνίδι ή, μετά από διακοπή του παιγνιδιού πριν το ξαναξεκίνημα (βλ. τάιμ-άουτ), μαζεύονται σε κύκλο, ενώνουν τα χέρια τους στο κέντρο και φωνάζουν βροντερά και με λύσσα τον όρκο, ως εκδήλωση πίστης στην νίκη. Παράδειγμα 1.

Προκαλεί, από ό,τι φαίνεται, πνεύμα ομόνοιας και αλληλεγγύης, ανέβασμα του ηθικού, εκδήλωση συνοχής της ομάδας και εξασφάλιση της αγωνιστικότητάς της και σε κάποιες περιπτώσεις, την τρομάρα του αντιπάλου (λέμε τώρα, γιατί χεστήκανε οι αντίπαλοι, κι αυτοί το ίδιο κάνουνε).

Φαίνεται να έχει αντίστοιχα αποτελέσματα με άλλες γνωστές πολεμικές ιαχές όπως «γιούργιααα», «βουρρρ», «ντούύύ», «αέρααα», «πάρτε τους τα σώβρακααα» κ.λπ., . οι οποίες ως γνωστόν εμψυχώνουν την ομάδα, τον στρατό, τους κουκουλοφόρους κ.λπ.

Εμμέσως αντίστοιχη πρακτική, με παραπλήσια αποτελέσματα, είναι αυτή των ΜΑΤ που πριν μπουν στην μάχη βαράνε τα γκλομπς στις ασπίδες, δίνοντας έτσι κουράγιο ο ένας στον άλλο και φοβίζοντας τους εχθρούς (νιε νιε νιε νιενιε).

Ενίοτε αποτελεί γεγονός πίκρας για κάποιους. (Παράδειγμα 2)

Τέλος (για να εξαντλήσουμε το θέμα) να αναφερθεί ότι η λέξη «ζντο» όταν χρησιμοποιείται μεμονωμένα, μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τον παραπάνω ορισμό, αλλά απλά να αποτελεί μια άλλη προφορά της λέξης «στο». Εκφράσεις με αντίστοιχη προφορά: ζμπούτσαμ, ζμπρώγνωκλπ Παράδειγμα 3.


Ασίστ: paparas

Παράδειγμα 1 - το προφανές
Η ομάδα μαζεμένη τα χέρια ενωμένα με κάθε λέξη κοινούνται όλα μαζί πάνω κάτω:
-Έναααα... Δύοοο.... Τρίααα... ΖΝΤΟ!!!
(τα χέρια σηκώνονται όλα μαζί προς τα πάνω)

Παράδειγμα 2
-Αμάν ρε φίλε βαρέθηκα, υπήρχαν φέτος προπονήσεις που έκανα ζντο στην αρχή, διατάσεις και ζντο στο τέλος της προπόνησης. (πίκρα)
-Έλα ρε, αφού δεν σε έβαλαν να κουβαλάς και τα νερά, οκ...

Παράδειγμα 3
-Μπωρή Γκούλα, αβντός ο μπαλάκας, ντεν με γκάλεσε ζντο μπάρτυ ντου, ντί λες να βνταίει; -Ε, ρε μην μασάς αφού είναι μαλάκας το άτομο, δεν εκτιμάει

ΜΤΦ διαλόγου: -Μωρή Κούλα, αυτός ο μαλάκας δεν με κάλεσε στο πάρτυ του, τί λες να φταίει;
-Αφού μιλάς σαν καθυστερημένη ρε, μην κοιτάς που σε έχω φορτωθεί εγώ επειδή είσαι ξαδέρφη μου και δεν θέλω να τσακωθώ με την θεία.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
poniroskylo

Πάρα πολύ καλό.

#2
Hank

Μου θυμίζεις κάποιες συμμαθήτριές μου παλιά στο σχολείο που τις θαύμαζα για την επιμέλεια και άψογη δουλειά τους!

#3
Hank

ΥΓ. Είχα απορία για ετυμολογία και δεν φαντάστηκα ότι ήταν απ' το ζήτω.

Εν παρόδω, λένε ότι και το καπέλο «τραγιάσκα» προέρχεται από το ρουμανικό traiasca, που σημαίνει «ζήτω», επειδή Ρουμάνοι εκδρομείς στην Ελλάδα πέταγαν ψηλά τα καπέλα τους λέγοντας «ζήτω» και οι ημέτεροι Βλάχοι το παρεξήγησαν ότι αναφέρεται στα καπέλα. Μοιάζει πολύ με παρετυμολογία, αλλά το αναφέρει κι ο Μπαμπινιώτης. Ένας Ρουμάνος φίλος μου έλεγε ότι η λέξη ανάγεται στον αυτοκράτορα Τραϊανό. Κι αυτό μοιάζει παρετυμολογία, αλλά είναι γοητευτικό, δεδομένου ότι ο Τραϊανός ήταν ο κατακτητής της Δακίας (σήμερα Ρουμανία). Πονηρόσκυλο, οσμίζεσαι τίποτα σχετικά;

#4
Galadriel

Ευχαριστώ πονηρόσκυλο. Ευχαριστώ και σένα Hank για τα καλά σου λόγια (...νομίζω... - αυτές οι συμμαθήτριές σου είχαν πράσινο χρώμα από την χλωροφύλλη;).

Όντως, μεγαλούργησα, κοιτάω τον ορισμό και τον φτύνω να μην τον ματιάσω αχαχαχαχα

#5
Paparas

Δεδομενου οτι εγω ειχα προτεινει το 'ζντο' στο δημοσιο προχειρο, οφειλω να πω συγχαρητηρια στο μαγειρα... εεε... στον συναδελφο slanger που το εκανε τετοιο φοβερο αρθρο!!!

#6
GATZMAN

Πολύ μου άρεσε!

#7
HODJAS

Σε ποδοσφαιρικό αγώνα στο Αγρίνιο: Πιάστιτς-ξισκίτιτς-ξεφτιλjίστιτς!

#8
Galadriel

Σκίστιτς - γαμήστιτς - πι-λι-κίστιτς.

#9
vikar

Απολαυστική η δίδα.

Τρία σχόλια: Καταρχήν, εγώ το ήξερα απο μικρός ζντρο, με ρό, συνεπώς διατηρώ κάποιες αμφιβολίες για την ετυμολόγηση. Μετά, αν όντως βγαίνει απο το ζήτω, η «σωστή» ορθογραφία θα ήταν ζντω (απλά το παρατηρώ). Τρίτον, το τέταρτο ζντ(ρ)ό στα πολυμέσα με πέθανε...

Και για την τραγιάσκα, και ο Τριανταφυλλίδης τα ίδια λέει.

#10
jesus

ξανααγαπάμε μες.

σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην ορεινή κορινθία, παππούς κατεβαίνει απ' τα πρόβατα, ισοφαρία η ομάδα στο τοπικό ντέρμπυ κάνα δεκάλεπτο πριν το τέλος.
- ΑΡΟΎΚΟΥΥΥΥΥΥΥ!!!!! ΒΑΡΕΊΤΙ Τ'Σ!!!!!!!!!!!!

κλάδεμα άνευ προηγουμένου, αρχηγός σε αρχηγό «μη βαράτε φίλε, θα χάσουμε οκ, απλά να πάμε σπίτια μας», αλλά το κλάδεμα συνεχίζει ακάθεκτο.

μου μεταφέρθηκε με πολύ παραπάνω απολαυστική σάλτσα, αλλά για σας αρκεί.