Με αφορμή την πρόσφατη έρευνα του ΣΚΑΪ, για τους 100 σημαντικότερους Έλληνες [ένας από αυτούς είναι και ο γνωστός Σχης - πραξικοπηματίας του 1967], παραθέτω τον κλασσικό πια αφορισμό, που ακούγεται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης.

Ως γνωστό, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ήταν αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και ένας εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος των Συνταγματαρχών, το οποίο πρόλαβε τους Στρατηγούς και έθεσε τη χώρα στο γύψο για 7 χρόνια [1967-1974].

Ο αφορισμός αποτελεί έκφραση αγανάκτησης ανάμεσα σε Νεοέλληνες, ως επί το πλείστον γεννημένους μεταξύ 4ης και 5ης δεκαετίας του 20ου αιώνα, με το πολιτικό σύστημα της χώρας μας και τον Κοινοβουλευτισμό γενικότερα. Ο Παπαδόπουλος, κρίνεται ως τιμιότερος και γνησιότερος των σημερινών πολιτικών, και τον επικαλούνται ως σωτήρα για την έξοδο της χώρας από τη σημερινή δομολειτουργική και θεσμική κρίση.

Η έκφραση περικλείει το νόημα της ανάγκης για νομιμοφροσύνη και αυστηρότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα κακώς κείμενα του έθνους: διαφθορά, ραστώνη, λούφα, ψευτιά, ωχαδελφισμός. Με μία λέξη: βούρδουλας.

Ουδεμία η σχέση του Συνταγματάρχου, με τον μακαρίτη Πρόεδρο της Κύπρου, που απεβίωσε πρόσφατα.

  1. Σχόλιο blogger:

'Aχ, βρε ένας Παπαδόπουλος χρειάζεται, τότε όλα δούλευαν ρολόι…’ ΑΥΤΗ η φράση δεν είναι δική μου και δεν συμφωνώ ποτέ με απολυταρχικά καθεστώτα. Είναι όμως τα λόγια απλών ανθρώπων στους σκοτεινούς δρόμους και γειτονιές της Αθήνας μετά από τις πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Μερικοί μάλιστα σχολίαζαν δυσμενώς με λόγια που δεν μεταφέρονται στο γραπτό λόγο για λόγους δεοντολογίας. Οργή και αγανάκτηση παντού.

  1. Σχόλιο σε forum του ΣΚΑΪ:
    Αχ βρε Χάρη Χαβέλα, είμαι 27 ετών, δεν έζησα την εποχή του Παπαδόπουλου, αλλά πιστεύω ότι η σημερινή κατάντια της δημοκρατίας θα σωθεί μόνο με μια Επανάσταση.. δυστυχώς μας έφτασαν σε αυτό το σημείο οι ανίκανοι πολιτικοί. Να νοσταλγούμε την εποχή του Παπαδόπουλου. Πού είσαι Παπαδόπουλε να προστατεύσεις την πατρίδα μας από τους άχρηστους!!

(από pavleas, 23/02/09)(από Κωνσταντίνος Ωμέγας, 19/07/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Hank

Ετς! Βλ. και χουντάλας. Συναφώς από τους μαρξορθόδοξους το «ένας Πούτιν μας χρειάζεται», ενώ έχει αρχίσει να παίζει και το «ένας Ομπάμα μας χρειάζεται», όχι ότι Πούτιν και Ομπάμα είναι Παπαδόπουλοι, αλλά παρατηρώ τις γλωσσικές αντιστοιχίες.

#2
Hank

Χαρακτηριστική περίπτωση του φαινομένου ένας Πούτιν μας χρειάζεται...

#3
Επισκέπτης

ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΡΑΣΗ ΣΥΧΝΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ!!!!!

#4
Galadriel

Εσείς;;; Ποιοι είστε εσείς;

#5
Κωνσταντίνος Ωμέγας

εμεις οι δεξιοι χαχαχαχαχα

#6
Khan

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει σχέση με το γαλλικό c'est Pétain qu'il nous faut

#7
Khan

«Γιατί η ποίηση
-ψιτ, μεγάλε- δεν είναι αιώρα ρεμβασμών
δεν είν' το φτερωτό σου κατοικίδιο
-ψιτ, μεγάλε-
Οταν υποδύεσαι το φεγγάρι
να το υποδύεσαι και στη χάση του -δε θα σ' το κάνω πιο λιανά-
Αν το νοείς αυτό έχει καλώς αλλιώς
Ε ρε Μαγιακόφσκι που σου χρειάζεται»
Ποίηση Γιάννη Στίγκα.

#8
Khan

Από Μεσσηνjία