Η φράση, όλα τα κωλοδάκτυλα δεν είναι ίδια, προκύπτει με παράφραση της φράσης, όλα τα δάκτυλα δεν είναι ίδια.

Όπως, μέσω της δεύτερης φράσης, υποδηλώνεται πως υπάρχουν φυσικές διαφορές ή ανισότητες ανάμεσα στους ανθρώπους, έτσι και μέσω της πρώτης φράσης, υποδηλώνεται πως υπάρχουν δυσκολίες και δυσκολίες, που ωσάν ορθωμένα κωλοδάκτυλα ενοχλούν, ταλαιπωρούν, ή απειλούν κάποιον σε δεδομένη χρονική περίοδο. Αυτές τις δυσκολίες, άλλοι τις αντιλαμβάνονται περισσότερο, άλλοι λιγότερο.

Το θέμα είναι να μην μπει κανείς στο λάκκο με τα κωλοδάκτυλα. Τότε χρειάζεται ψυχική αντοχή, προσπάθεια, αλλά και εσωτερική πραότητα και μερφική καρτερία μέχρι να βγει από κει.

Πότε εκφέρεται η έκφραση; Όταν κάποιος μας πει τι δυσκολίες τραβάει.

Δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, στις οποίες θα μπορούσε να αναφερθεί ο όρος, παρουσιάζονται παρακάτω. Μπορούμε λοιπόν να το εκφέρουμε τη φράση, στοχεύοντας:

1) Να τον ηρεμήσουμε, συμπληρώνοντας, κάποια φράση, στο ίδιο μήκος κύματος με τη φράση: υπάρχουν και χειρότερα. Μπορούμε σε αυτήν την περίπτωση να του θυμίσουμε, τι δυσκολίες έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς, στο παρελθόν, με στόχο να τον ενδυναμώσουμε ψυχικά (βλ. παρ. 1).

2) Να του πούμε στη συνέχεια πως, αυτά που αυτός θεωρεί δυσκολίες, είναι πταίσματα μπροστά σε αυτά που τραβάμε τώρα εμείς (βλ. παρ. 2).

  1. - Δεν ξέρω τι να κάνω με τα προβλήματα που αντιμετωπίζω ρε γαμώτο.
    - Περνάς δυσκολίες δεν αντιλέγω. Αλλά όπως ξέρεις, όλα τα κωλοδάκτυλα δεν είναι ίδια. Θυμήσου τι προβλήματα έχεις περάσει στο παρελθόν. Και προβλήματα κατά πολύ σημαντικότερα από αυτό που λες. Ε... όπως τα κατάφερες τότε, έτσι θα τα καταφέρεις και τώρα.

  2. - Άσ' τα τραβάω... τις δυσκολίες. Μου χουν χώσει το... κωλοδάκτυλο. Τρέχω και δεν προλαβαίνω.
    - Ξέρω τι τραβάς, αλλά... όλα τα κωλοδάκτυλα δεν είναι ίδια φίλε μου. Εγώ να δεις τι τραβάω.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία