Στην Αμερική, Golden Boys ονομάζονται τον τελευταίο χρόνο οι μάνατζερ των τραπεζών, των μεγάλων χρηματιστηριακών και συναφών εταιριών που, είτε έχουν χεστεί στο τάληρο, είτε έχουν συμβάλλει στο να πλουτίσουν οι εργοδότες τους (εξ ου και ο τίτλος). Η ορολογία δημιουργήθηκε επειδή τα προϊόντα των τραπεζών και τα «τοξικά ομόλογα» που έριξαν στην αγορά, οδήγησαν στην οικονομική κρίση.

Τώρα τελευταία η ορολογία πέρασε στα δικά μας ΜΜΕ (και ως γνωστόν εδώ αν η μύγα βγάλει κώλο, χέζει τον κόσμο όλο) την οποία και κοπανάνε απο το πρωί μέχρι το βράδυ. Αναφέρεται στους διευθυντές των Ασφαλιστικών Ταμείων, οι οποίοι ρίχνουν τα αποθεματικά τους (δλδ τα χρήματα που παρακρατούνται από τους ασφαλισμένους) στο χρηματιστήριο, όπου και χάθηκαν!

Πότε πότε το έχω ακούσει να αναφέρεται στα στελέχη τα οποία δε θα αγγίξει το κύμα απολύσεων.

Ξεσπάει πόλεμος για τα περίπου 1.000 (όπως τα υπολογίζει το ΠΑΣΟΚ) γκόλντεν μπόις του κρατικού μηχανισμού, με αφορμή τις προχθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα περικόψει τους μισθούς τους, βάζοντας ανώτατο «πλαφόν».

Τα ΝΕΑ, 27-2-2009

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Nα σημειώσω ότι το πανελλαδικό σλανγκασίστ για το λήμμα αυτό οφείλεται στον ένα και μονάδικό αντιήρωα της πολιτικής, τον Στρατηγό Άνεμο

#2
GATZMAN

Που στο καλό είναι ο Μπύρων; Τον πήρε ο Στρατηγός άνεμος;

#3
acg

Buschfrappa... Buschfrappa...

#4
Desperado

Να σημειώσω ότι ο όρος δεν είναι νέος. Χρησιμοποιείται στην Αμερική από την «χρυσή» δεκαετία του 80 ως συνώνυμο του Yuppie = Young Urban Professional (=Γιάπης), δηλαδή των στελεχών μεγάλων χρηματοοικονομικών εταιριών που πλούτισαν ταχύτατα από την έκρηξη της αγοράς.

Στο ίδιο μοτίβο, χρησιμοποιείται και η φράση «golden parachute» (χρυσό αλεξίπτωτο), για την εξασφαλισμένη και τεράστια αποζημίωση που λαμβάνουν τα άτομα αυτά σε περιπτώσεις φαλιρίσματος, συγχώνευσης, εξαγοράς της εταιρίας που εργάζονται (εννοείται ότι τα παίρνουν πριν καν μπουν οι δανειστές/επενδυτές/Τράπεζες για να περισώσουν ότι μπορούν από τα φράγκα που επενδύσανε!)

#5
Paparas

περιμενουμε λημμα για το «γιάπης» :)

#6
Desperado

Το ετοιμάζω Pap...

#7
Galadriel

Και με την βοήθεια των γκόλντεν μπόις, σκάσανε τα γκόλντεν σάουερ και τον ήπιαμε τον τιμημένο. Ειδικά αν συνεχιστεί το σλάγκινγκ στην δουλειά, μας βλέπω να παίρνουμε και γκόλντεν πράιζ.

#8
Galadriel

ααχαχα στο μήδι!

#9
HODJAS

Golden boy είναι στην εγκλέζικια καθομιλουμένη το χαϊδεμένο - κακομαθημένο «παιδί της μαμάς» και λέγεται συνήθως με πίκα απο το κλασμένο αδέρφι του...

#10
Galadriel

...το οποίο πώς αυτοαποκαλείται;

#11
SABRINA

μια ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΛΑΓΝΕΙΑ παρατηρειται και εδω μεσα νομιζω, τουλαχιστον κανετε το σωστα και γινετε ΒΡΕΤΤΑΝΟΛΑΤΡΕΣ /// οσο για τα golden malakoys καποτε μερικους ηλιθιους τους ελεγαν «χρυσοκανθαρους» αντι του ορθου «σκατομυγες»