Έκφραση για να περιγράψει ποσοτικά ένα, κυρίως μη μετρήσιμο, μέγεθος, χωρίς να το οριοθετήσει. Σημαίνει «ένας κάποιος», «μια όσο να 'ναι σημαντική ποσότητα» κλπ. Δηλώνει, δηλαδή, απλώς ότι πρόκειται για σημαντική και υπολογίσιμη ποσότητα, συνήθως χωρίς να αρκεί από μόνο της για να προκαλέσει ένα αποτέλεσμα.

Η λέξη άλφα δηλαδή, με μαθηματικούς όρους, λειτουργεί σαν μεταβλητή.

Βλ. και κλικ, κάνω κλικ, μου κάνει κλικ.

– Ο ίλαρχός σου δηλαδή γιατί στράβωσε που ο μέραρχος τον είπε λοχαγό; Ο ίδιος βαθμός δεν είναι;
– Ναι, αλλά σου λέει θα μου απευθύνεις τον λόγο όπως προβλέπεται, κι εγώ αξιωματικός είμαι. Άλλωστε, τι σκατά, επιλαρχία επιθεωρείς, όλοι στην μονάδα μαύροι είμαστε.
– Και τι έγινε;
Δίκας και υπόδικας έκλασαν μέντες. Ο μέραρχος είπε ένα «έχετε δίκιο κύριε ίλαρχε» και προχώρησε παρακάτω.
– Θέλει ένα άλφα θάρρος να διορθώσεις υποστράτηγο ρε πούστη μου...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Επισκέπτης

Περιττό να πούμε, βέβαια, πως για κάποιον που δεν έχει υπηρετήσει το παράδειγμα χρειάζεται δέκα τόμους συνοδευτικών σχολίων/επεξηγήσεων...

#2
patsis

Γλωσσάρι:

ίλαρχος = Βαθμός αξιωματικού των τεθωρακισμένων, αντίστοιχος του λοχαγού. Κατά κανόνα επικεφαλής ίλης.

ίλη = Η βασική υπομονάδα των τεθωρακισμένων και του ιππικού (όταν αυτό υπήρχε). Αντίστοιχη του λόχου. Η Διεύθυνση του όπλου λέγεται ΔΙΤ, Διεύθυνση Ιππικού Τεθωρακισμένων.

επιλαρχία = Η βασική μονάδα των τεθωρακισμένων, αντίστοιχη του τάγματος. Οι όροι παρέμειναν για ιστορικούς λόγους.

λοχαγός = Βαθμός αξιωματικού του στρατού ξηράς. Τα διακριτικά του είναι τρία αστέρια.

μέραρχος = Ο επικεφαλής μεραρχίας. Δεν είναι βαθμός αλλά θέση. Να μην συγχέεται με τον βαθμό της χωροφυλακής «μοίραρχος». Σαν μοίραρχοι υπηρετούν υποστράτηγοι (μπορεί και άλλοι βαθμοί, δεν ξέρω σίγουρα).

μεραρχία = Μεγάλος στρατιωτικός σχηματισμός. Βλ. εδώ.


Το παράδειγμα είναι πραγματικό. Ο συγκεκριμένος ίλαρχος είναι ένας από τους δυο-τρεις (και πολλούς λέω) αξιωματικούς που παραδέχτηκα στην θητεία μου, πραγματικός επαγγελματίας με αγάπη για τη δουλειά του. «Κατάφερα να πείσω τους προηγούμενους στην σειρά βαθμολογίας να μην δηλώσουν τεθωρακισμένα (σ.σ. όταν τελειώνουν την Ευελπίδων χωρίζονται σε γκρουπάκια με βαθμολογική σειρά και ανά γκρουπάκι διαλέγουν με σειρά το Όπλο που θέλουν να υπηρετήσουν) για να μπορέσω να πάω εγώ. Την ημέρα που μπήκα στα Τεθωρακισμένα ήμουν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου». Αυτή η δήλωση σε έναν στρατό γκρίνιας, δημοσιοϋπαλληλισμού, υπηρεσιακής δειλίας, διαφθοράς και χαμηλού ηθικού ήταν εντυπωσιακή.

Η συνέχεια της ιστορίας έχει ως εξής: Ο ίλαρχος (ο οποίος ήταν και μποντιμπιλντεράς και ντουλάπα) εκείνη τη στιγμή της επιθεώρησης περνούσε σε μια απόσταση με ένα σακβουαγιάζ (δεν επιθεωρείτο ο ίδιος). Αφού λοιπόν τον φωνάζει ο μέραρχος (ένας αυστηρός σαν Ισπανός ιεροεξεταστής) και παίζει ο παραπάνω διάλογος, τον ρωτάει:

[I]- Κύριε ίλαρχε τι είναι αυτή η τσάντα; Προβλέπεται πολιτική τσάντα;
- Δεν προβλέπεται στρατηγέ αλλά κάνω διατροφή και έχω μέσα τα απαραίτητα.
- Διατροφή; Τι διατροφή; Είστε άρρωστος;
- (επιδεικνύοντας εντέχνως το θηριώδες σώμα του) Σας φαίνομαι για άρρωστος στρατηγέ;
- Καλώς...[/I]

#3
patsis

Σαν μέ**ραρχοι υπηρετούν υποστράτηγοι* κλπ. Έπαθα σύγχυση εγώ ο ίδιος.