Θεμελιώδεις όροι του λεξιλογίου των ξενύχτηδων. Όχι όμως των ξενύχτηδων γενικώς και αορίστως. Αναφερόμαστε σε όσους είναι ταγμένοι μέχρις εσχάτων, δηλωμένοι τρελοί με τα «πολιτιστικά κέντρα» του αείμνηστου Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Περισσότερο γνωστοί ως σκυλάδες ή μπουζουκάδες.

Σκουπίζω σημαίνει κάθομαι μέχρι τελικής πτώσεως, έως το απόλυτο τέλος του προγράμματος. Φεύγω τελευταίος απ' τους τελευταίους. Δε το κουνάω ρούπι μέχρις ότου ο χώρος να αδειάσει εντελώς, να έχουν ανάψει τα φώτα και οι πακιστανοί να σκουπίζουν το μαγαζί ώστε να είναι έτοιμο για την επόμενη νύχτα μπουζουκοκραιπάλης.

Ισοδύναμες εκφράσεις με το σκουπίζω είναι τα «κάθομαι μέχρι το σκούπισμα» ή «προβλέπεται σκούπισμα απόψε».

Καταχρηστικά, οι εν λόγω εκφράσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για διαφορετικού τύπου νυχτομάγαζα, π.χ. κλαμπ με μη ζωντανή μουσική, συναυλιακούς χώρους κ.ο.κ. Όμως, στα μπουζουκάδικα, το σκούπισμα στο τέλος της βραδιάς ανάγεται σε τελετουργία, καθώς με αυτό απομακρύνονται ευλαβικά οι τεράστιες ποσότητες εκτοξευμένων λελουδικών, πεμπτουσία του συγκεκριμένου είδους διασκέδασης.

Ποιοί όμως συνήθως σκουπίζουν; Σίγουρα όχι οι χαϊχλίδογλου που κάθονται πρώτο τραπέζι κάλτσα. Αυτοί την κάνουν κατά κανόνα νωρίς, διότι θεωρούν το σκούπισμα ψιλογύφτικη και φτωχομπινεδιάρικη πρακτική, για τους ταλαίπωρους που θέλουν να αποσβέσουν κάθε σεντ που έσκασαν στην είσοδο. Γι' αυτούς δηλαδή που παν να βγάλουν απ' τη μύγα ξύγκι, διότι εκτός των άλλων δεν γνωρίζουν πότε θα μπορέσουν να ξανάρθουν. Οι γκαφράδες δεν έχουν τέτοιες ανησυχίες. Και αύριο εδώ θα είναι, και μεθαύριο κι όποτε γουστάρουν.

Η παραπάνω εικόνα δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα. Τα λαϊκά παιδιά δεν κάθονται μέχρι το σκούπισμα μόνο επειδή έσκασαν τα λεφτουδάκια που έβγαλαν με αίμα, δάκρυα κι ιδρώτα. Θα κάτσουν γιατί πραγματικά γουστάρουν, κι ας έχουν βγάλει κιρσούς στα πόδια απ' την ορθοστασία στον εξώστη. Τα νταλκαδιάρικα άσματα τους εκφράζουν και τους θυμίζουν το βασανάκι τους. Αντίθετα, οι περισσότεροι πλούσιοι πάνε καθαρά για την μόστρα, για τη λεζάντα, για να επιβεβαιώσουν το κοινωνικό και οικονομικό τους status.

  1. - Τι θα γίνει ρε μαλάκα Ηλία, θα την κάνουμε καμιά ώρα να πάμε και σπίτια μας; Ξέρεις αύριο δουλεύουμε κιόλας, σε περίπτωση που το ξέχασες…
    - Πας καλά ρε, τώρα στο καλύτερο θα φύγουμε, τώρα που γυρίζει; Κι εγώ δουλεύω αύριο, δεν κάνω έτσι. Στην τελική, μείνε μέχρι να φύγεις...
    - Αυτά τα κουλά να μην έλεγες ρε Λια, και τί στον κόσμο... Τέσπα, έτσι στο 'πα, κάνε ότι νομίζεις.
    - Έτσι μπράβο αγόρι μου, κούλαρε λίγο, χαλάρωσε και θα δεις δε θα σε χαλάσει. Και στην τελική το 'ξερες, ο Λιας αν δε σκουπίσει δε φεύγει από μαγαζί, όλα κι όλα.

  2. - Μαλάκα Ηλία, Παρασκευή που θα πας Πετρέλη - Οικονομόπουλο θα 'ρθω μαζί σου. Θα είναι κι ένα φιλαράκι από Καλαμάτα που φιλοξενώ.
    - Κανόνισε να μου την κάνεις όπως την άλλη φορά που έφυγες στις 2.30. Και στην τελική στα παπάρια μου, κάν’ την ότι ώρα θες, μόνο μη με πρήζεις και μη μ' αρχίζεις στα κλαψομουνίστικα, του στιλ έχω δουλειά την άλλη μέρα και δεν ξέρω γω τι άλλο.
    - Όχι ρε σου λέω! Είμαστε για σκούπισμα, κανονικά! Κι ο δικός μου καυλωμένος είναι, χώρισε και με τη δικιά του και καταλαβαίνεις. Προβλέπεται σκουπισματάκι αγόρι μου! - Καλά νταξ, το εμπεδώσαμε. Έμαθες κι εσύ ο άσχετος πως μιλάν οι μπουζουκάδες και τώρα ό,τι θυμάσαι χαίρεσαι!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
ο αυτοκτονημενος

σκουπιζουν και στην κυριολεξια τα γκαρσονια την πιστα κατα την συσορευση λελεουδιων που παρεμποδηζουν την κινησην του σκηλιου επ αυτης

#2
lila

αίμαααα δάκρυα κι ιδρώτας κλείσιμο μιας πόρτας,ο απόηχος μένει...λαλα Πολύ Σάκη ακούμε

#3
amelie

Οριτζινάτος ο ορισμός!

#4
johnblack

Δε σκουπίζουν μόνο τα γκαρσόνια, αλλά και διάφοροι βοηθοί, βοηθοί βοηθών, ανθυποβοηθοί, παρατρεχάμενοι, κλπ. Υπάρχουν ακόμη οι ρουφιάνοι, οι μετρ, οι πιαριτζήδες, οι πορτιέρηδες, οι φουσκωτοί, οι καθαρίστριες, οι γυναίκες που είναι στις τουαλέτες και σε κοιτάνε ικετευτικά μπας και αφήσεις κανά ψιλό και πάει λέγοντας. Γενικώς η ανθρωπογεωγραφία της πίστας είναι ένα τεράστιο ζήτημα και χρήζει μιας μεστής, εμπεριστατωμένης διαπραγμάτευσης.

Υ.Γ. Σα πολλές δε γίναμε εδωπέρα; :Ρ

#5
ο αυτοκτονημενος

ξεχασες λαντζιερησες που φροντιζουν και για τα ξυποκαρπια και τοις μπαργουμαν τοις λουλουδουδες και τον ηχοληπτη αλλα ολα και ολλα ο μαιτρ ειναι το αφαν γκατε (ημουν καποτε για ενα 3 μηνο)

#6
johnblack

Αι Μπαργούμαν
Τών Μπαργούμαν Τοις (ή μάλλον Ταις) Μπαργούμαν
Τας Μπαργούμαν
Ω Μπαργούμαν!

Πάνο είσ' αρρώστια, τα 'χουμε πει αυτά, να πάμε αν είναι καμιά φορά για σκούπισμα!

#7
lila

John....john!:):):):)

#8
ο αυτοκτονημενος

κερναω μια φιαλη οπου γουσταρετε στην επομενη συναντα
ετσι για το καλο των μελοντικων (very soon) αλαγων του slang site

#9
johnblack

πανούλη κάτι ξέρεις εσύ και μας το κρύβεις. κάτι μου λέει οτι θα αποδειχθείς ο Κάιζερ Σόζε της υπόθεσης.

#10
Galadriel

The eye in da sky.