Πρόκειται για σύγχρονη και επιστημονικότερη έκφραση του: Γαμώ το σόι σου! Με τη διαφορά πως, εν προκειμένω, οι καθυβριζόμενοι συγγενείς σου είναι πολυπληθέστεροι και τραβάνε πολύ πίσω (αλλά και μπροστά!) σε χρονικό ορίζοντα.

Αν πιστεύεις στο Δαρβίνο δεν είναι και τόσο βαριά, δεδομένου οτι πολλοί πρόγονοί σου ήτανε ουρακοτάγκοι και δε σε χαλάει. Αν όμως πιστεύεις στη Βίβλο, τότε, όσο πιό πίσω πάς τόσο βαρύτερο το μπινελίκι αφού φτάνεις στο Θεό (κατ' εικόνα κτλ).

Μέχρι την εισαγωγή της έκφρασης αυτής, το πιο πιθανόν είναι ότι το χρονικό και αριθμητικό εύρος των κατωτέρω ενδεικτικών ιταλικών εκφράσεων ίσως να μην είχε ποτέ ξεπεραστεί:

I morti toi, a doi-a doi, fin' che arrivano a numeri dispari! (Bari) = Γαμώ τους νεκρούς σου, δυο-δυο, μέχρι να φτάσουνε σε περιττό αριθμό ...

Managgi' a chi t' ha mort' e che te stramort', e ancora ta' da muri! (Napoli) = Γαμώ τους νεκρούς σου και τους καλύτερούς σου νεκρούς κι αυτούς που θα σου πεθάνουνε ...

Managgi' a chi t' ha mort' e che te stramort', e chi sonava la campana mort'! (Napoli) = Γαμώ τους νεκρούς σου και τους καλύτερούς σου νεκρούς κι αυτόν που βάραγε την καμπάνα τους

L' animaccia dei meglio mortaci tua! (Roma) = Γαμώ την κωλοψυχή των καλύτερών σου νεκρών ...

Γιός : Γέρο, πέσε κανά ευρώ. Στέγνωσα.
Πατέρας : Ρε γαμώ το ντι-εν-έι σου, χτές δε σου' δωσα ρε κωλόπαιδο ; Τί τα κάνεις ; Βάλε και τίποτα στην άκρη.
Γιός : Όλα στην άκρη τα σπρώχνω, ρε φάδερ ...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Ο ΑΛΛΟΣ

Και γαμώ τα παραδείγματα! Μπράβο ρε Χότζα!

Αυτό ήταν το καλό σχόλιο. Τώρα που σε γλύκανα, πάμε και το κακό:

Και γαμώ τα παραδείγματα! Κρίμα να το θάβεις ανάμεσα σε τέτοια υπερσυσσώρευση λημμάτων και τόσες περιττές πληροφορίες.

#2
HODJAS

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Είναι η αγάπη του κόσμου που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Είμαστε, εγώ, ο άλλος, ο χάνκ, ο χαλικούτης, ο γκάτζμαν, ο μες, ο αυτοκτονημένος και πολλά άλλα νέα, ταλαντούχα παιδιά (πού να τα θυμάμαι τώρα όλα) και κάνουμε πολύ κέφι στα γυρίσματα και νομίζω το εισπράττει αυτό ο κόσμος ... (βλ. δηλώσεις ηθοποιών στη Μπήλιω) :)

#3
Ο ΑΛΛΟΣ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα απ' όλους τους γονείς μου, γειά σου μαμά, γεια σου μπαμπά, επίσης τους καθηγητές μου στο σχολείο και στη σχολή, που πίστεψαν πολύ σ' εμένα, κάποιους ανθρώπους που μου στάθηκαν στο δύσκολο ξεκίνημα της καριέρας μου, όπως το Μάνο το Χατζιδάκι (θύελλα νεκρόφιλων χειροκροτημάτων) που πρώτος ανακάλυψε το ταλέντο μου (σ.σ. πέρασε κάποτε έξω από το μαγαζί όπου 25 χρόνια αργότερα έπιασα δουλειά στη λάντζα) και πολλούς άλλους, και βέβαια όλα τα παιδιά εδώ, που είναι όλα φανταστικά, και πάνω απ' όλους τον κόσμο. Σας αγαπάω!

#4
HODJAS

Κλασικόστ (!) Πώ ρε φίλε, με καρμπόν τα μαθαίνουνε ;

#5
Galadriel

Τσίου Χότζας, μάι νέιμ ιζ Μες. Η Μες. :-P (και νοιώθω μια βαθιά συγκίνηση που συγκαταλέγομαι στις φίρμες του σάιτ όπως τις κατέγραψε ο φακός σου).

#6
HODJAS

Εδώ δεν κάνουμε εμπόριο, καταθέτουμε την ψυχούλα μας ...

#8
HODJAS

Οι αρχαίοι ημών προγόνοι έλεγον οτι «γέροντος πόσθη, δρύινος πάτταλος» ... Αμήν !

#9
GATZMAN

Εν ιστώ αδελφέ Χότζα, εδώ το Αμήν το λέμε αατα (βλ. σχόλια στη σλανγκική προσευχή). Και νομίζω πως το Αατα, είναι πιο συμβατό από το Αμήν, για τα διάφορα θρησκευτικά δόγματα (π.χ: και για μουσουλμάνους χότζες...χαχαχα)

#10
Galadriel

Μπούμπη; Τό χεις βάλει και τούτο το μήδι το ασύλληπτο;

#11
BuBis

ε, να μην το παραμαμήσω... σκέφτηκα να μην τα βάλω όλα, να αφήσω τόπο και σε άλλους, κολλούσε και το vista εκείνη την μέρα, είχα πονοκέφαλο, έβρεχε, άλλωστε δεν είμαι πολύ του βίντεου, κλπ, κλπ...

(θα σε εκδικηθώ που με κάνεις ρόμπα, που θα μου πας)!