1. Σορτάρω, δάνειο εκ του shorting της αγγλόφωνης χρηματιστηριακής ιδιολέκτου, που σημαίνει πως «επιδίδομαι στην χρηματιστηριακή πρακτική του short selling», δηλαδή της πώλησης μετοχών τις οποίες δεν έχω ακόμη στην κατοχή μου αλλά τις έχω ως δανεικές (με την προοπτική πως θα τις ξαναγοράσω όταν θα πέσει η αξία τους), το οποίο αν και έχει μεταφραστεί ως ανοικτή πώληση, μολαταύτα χρησιμοποιείται αυτούσιο στον οικονομικό τύπο και τους ελληνικούς χρηματιστηριακούς κύκλους.

Εμπεριστατωμένη ανάλυση και σχόλια περί του φαινομένου και στο λήμμα σορτάκιας.

  1. Επίσης δάνειο του αγγλικού sort out, που σημαίνει ξεδιαλέγω, ξεσκαρταρίζω. Η χρήση του όμως δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Πάσα: Πειρατίνα Τζένη (από την Υεμένη;)

  1. - Η κρίση, που έμεινε γνωστή ως κρίση των καταθέσεων και δανείων, έληξε επίσημα το 1995 και το Resolution Trust Corporation ενσωματώθηκε στον εγγυητικό μηχανισμό της Fed (Federal Deposit Insurance Corporation), που είχε δημιουργηθεί την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης τη δεκαετία του '30, με στόχο τη ρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και την προστασία των αποταμιευτών σε περιπτώσεις τραπεζικών πτωχεύσεων. Σε μια ακόμη δραματική εξέλιξη στο πλαίσιο της επιχείρησης σωτηρίας των διεθνών κεφαλαιαγορών, οι βρετανικές χρηματιστηριακές αρχές ανακοίνωσαν την απαγόρευση της πρακτικής των ανοιχτών πωλήσεων (short selling), δηλαδή της πώλησης μετοχών που δεν έχουν υπό την κατοχή τους οι επενδυτές, αλλά τις έχουν δανειστεί και η οποία θεωρείται ως μία από τις πηγές της πρόσφατης χρηματιστηριακής αστάθειας. (Από εδώ)

  2. - Στον SP500 θα διακινδυνέψω σορτάρισματα τις επόμενες εβδομάδες γιατί πιστεύω ότι η «τύχη θα είναι με το μέρος μου». Αλλά προσοχή είναι για μεγάλα παιδιά παιχνίδι. ΠΧ... Εαν δω μια «παράλογη ανοδική αντίδραση» παρακολουθώ 60λεπτα διαγράμματα και μόλις το σύστημα δώσει κορυφή εγώ σορτάρω. Αυτό με δεδομένο ότι η βραχυχρόνια τάση είναι καθοδική. Δεν ξέρω πως παίζεις εσύ τα παράγωγα αλλά εγώ είμαι πολυ προσεκτικός γιατί δεν έχω λεφτά για πέταμα. Γενικά τα παράγωγα τα προτείνω μόνο σε πολύ έμπειρους αλλιώς μοιάζει σαν να δίνεις πυρηνικά όπλα σε έναν μαθητευόμενο μάγο! Ποια θα είναι νομοτελειακά η κατάληξη; (Εκεί)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Pirate Jenny

Άψογος και άμεσος! Μερσί!

Υ.Γ. Επίσης, κινησάρα που του κότσαρες και την κατηγορία «τζόγος/παιχνίδια». Εύγε.

#2
ΠΡΩΤΕΥΣ

Ομολογώ ότι ίδρωσα!

#3
Abas

Επιτρέψτε μου να μανιφεσταρω λιγο τις ακραιες αποψεις μου εναντιων της φυλης των γουωλστρητάδων

Ο κυριος σορτάκιας απο την προαναφερθεισα διαδικασια καρπωθηκε ενα κερδος, χωρις να παραξει καμια παραγωγικη εργασια (δλδ οτι παραγει αξια, με την εννοια που το λεω πιο κατω). Το κερδος αυτο αποτελει μερος μιας αυξησης αξιας μιας μετοχης λογω ζητησης της (όχι λογω αυξησης της παραγωγικότητας της μετοχοποιημενης εταιρειας).

Επειδη εγω αποσω ξερω με απλα λογια «αξία» δημιουργειται μονο όταν βγαζεις κατι απο τη γη (μεταλλευμα, γεωργια, κτηνοτροφια), και προστιθέμενη αξια όταν το επεξεργάζεσαι, και επειτα ανταλλασεται με υπηρεσιες και ετσι διαχεεται στην κοινωνια, μπορει να μου πει καποιος αν οι κυριοι αυτοι και με τεχνικους ορους τρεφονται μονο με πληθωρισμενο χρημα. Και αν ναι, γιατι ακομα δεν τους εχουμε λιντσαρει;;;

Τελος, μακρυα από τα διαφορα συμβατικά συγχρονα οικονομικα συστηματα, θελω να πω πως στο χωριο μας 3000 χρονια πριν αποφασισαμε πως ειναι μαλακια να κουβαλας το προβατο σου μεχρι τον μαναβη για να σου δωσει ραπανακια, που στο κατω κατω δεν το θελει και προτιμαει να το δωσει στον αδερφο του που εχει 4 παιδια να θρεψει και ανταυτού να του φτιαξει ενα μαχαιρι στο αμονι να κοβει τα λαχανα πιο ευκολα. Και επειδη εκτος απο μαλακια ειναι και μπερδεγουεη φτιαξαμε ενα νομισμα!!!
Καλό; Τρίκαλο θα έλεγα!

Τωρα, πως φτασαμε απο το νομισμα στο χρημα με την παραστατικη αξια (ημαρτοοοοοο), στον πληθωρισμο, και σε ενα απλο νουμερο σε μια τραπεζα ρωτηστε τους φιλους μας που τα ονοματα τους τελειωνουν σε -ηλ, -αχ, -ωχ, -αμ κλπ. και τα τελευταια χρονια τους προσκυναμε κιολας.

Δηλαδή ρε μάγκες, αν εγω παρω ενα μασουρι μωβακια και το καψω, η αξια τους εξαφανιστηκε;;;;

εγω παντως προσωπικα θα ηθελα το χρημα να ληγει μετα απο 3-4 μερες. Κι οποιος το κραταει στο στρωμα να το βαλει μετα με ευκολια στον κωλο του

Βραστα θα ηθελα με φωτισεις απο την σκοπια σας τι πιστευεται, και τι λεγεται

#4
Abas

εναντιων*** παει το καψα 2ο κραγμενο για σημερα

#5
Pirate Jenny

Επανέρχομαι με απορία. Πέτυχα κάτι βιντεάκια finance for dummies, και στα περί σορταρίσματος, είδα τρεις διακριτούς όρους:

Short selling, γενικώς η διαδικασία.
Shorting, ο δανεισμός και η πώληση μετοχών (ακριβά, ελπίζεις)
Covering, η επαναγορά των μετοχών (φτηνά, ελπίζεις) και η επιστροφή αυτών στον ιδιοκτήτη τους.

Υπάρχει αντίστοιχη διάκριση στα ελληνικά;

Στο δεύτερο παράδειγμα, που ο τύπος λέει «μόλις το σύστημα δώσει κορυφή εγώ σορτάρω», εννοεί shorting ή covering, ας πούμε;

Απ' ότι έχω καταλάβει, θα εννοεί shorting αν περιγράφει «καλό σενάριο» και «έτσι βγάζω φράγκα», ενω αντιθέτως θα εννοεί covering αν περιγράφει «κακό σενάριο» και «τι να κάνετε αν οι προβλέψεις σας πήγαν κατά διαόλου και τελικά δεν έπεσε η μετοχή, οπότε τρώτε πούλο, ας τον φάτε μικρό τουλάχιστον». Αλλά πραγματικά δεν έχω ιδέα αν περιγράφει καλό ή κακό σενάριο...