Ιδιωματικός χαρακτηρισμός για κακιά και μοχθηρή γυναίκα.

Ξέρεις τι βεργόνα μελεμενιά είναι αυτή; (όπου «βεργόνα» το φόβητρο των μικρών παιδιών στην αρχαιότητα, η Γοργώ)

Δες και κάργια.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
vikar

Ωραία λέξη!...

Ιδιωματικό απο πού;... Και απο πού βγαίνει;

Μπάμπης και Τριαντάφυλλος δέν την έχουν. Βρίσκω στο διαδίκτυο τα εξής:

  • Κρήτη, οπου χρησιμοποιείται ως κύριο όνομα.
  • Λήμνο 1 και 2, οπου χρησιμοποιείται ώς επίθετο, παγιωμένο προσδιοριστικό της κουράδας (αξίζει οπωσδήποτε να διαβαστεί το κείμενο στο πρώτο λίνκ, σε αντιπαραβολή με το εδώ καταχωρισμένο λεξικό).Σ' αυτήν την περίπτωση μου θυμίζει την παιδική βρισιά να φάς σκατά μελάτα!, αλλα ίσως και νά 'χει σχέση με το «μαύρος» (μέλας).
  • Μελεμένη Μικράς Ασίας 1 και 2, οπου χρησιμοποιείται κυριολεκτικά, ώς πατριδωνυμικό:«Μελεμενιά μου κοπελιά με τα ωραία μάτια, / μούκανες την καρδούλα μου σαράντα δυό κομμάτια. / Σμυρνιά μου γαϊτανοφρύδα μου με μάτια αμυγδαλένια / τα κατσαρά σου τα μαλλιά τρελάνανε και μένα. / Αϊβαλιοτοπούλα μου με χείλη κοραλένια, / ελάβωσές μου την καρδιά και λιώνω εγώ για σένα.»Αυτή η Μελεμένη μάλλον ταυτίζεται με τη Μενεμένη, αλλα δέν είμαι σίγουρος. Ετυμολογία δέν βρίσκω, ούτε μπορώ να σκεφτώ.

Τέλος, βρήκα κι' αυτό:> Άλλος ταλαίπωρος θα δουλεύει 12ωρο καθημερινά «εκτελούνται μεταφοραί» για να πληρώσει τις δόσεις του ψευδο - GTI που παρκάρει τακτικά απέξω από το ξενυχτάδικο επειδή έτσι είπε η μελεμενιά του και συνοδός στην διασκέδαση, που τώρα παρακολουθεί τα μεσημεριάτικα κουτσομπολιά ξάπλα στο καναπέ ενώ αυτός ξεφορτώνει κασόνια. Εδώ η λέξη σημαίνει «γκόμενα», «λεγάμενη», «δικιά», και ενώ είναι ειρωνικό, δέν έχει την τόσο αρνητική σημασία του ορισμού. Μήπως να πρόκειται για χρήση του πατριδωνυμικού ώς μειωτικού; Πώς λέμε σήμερα πόντιος ξερω 'γώ;...

Σε παλιές εφημερίδες δέν έψαξα.

Και Εικασία, καλωσήρθες.

#2
Εικασία

Ειναι αρνητικό vikar,
εννοεί ότι αυτή η πανούργα τα έχει οργανώσει έτσι ,ώστε αυτή να κάθεται στον κανεπέ ξάπλα και αυτός να δουλεύει σκυλίσια.

και καλώς σας βρήκα!

#3
Επισκέπτης

πέραν της Λήμνου, και στο υπόλοιπο ανατολικό Αιγαίο, το μελεμενιά έχει την έννοια της κουράδας, του σκατού, ιδιως περιπαικτικά και μειωτικά....

#4
vikar

Όντως, Εικασία, κολλάει οπως το λές, δέν τό 'χα πιάσει. Αλλα δέν μας είπες πού το ακούς μ' αυτήν τη σημασία.

#5
Εικασία

vikar
το άκουγα συχνά από την θεία μου , η οποία ήλκε την καταγωγή από νησί των Δωδεκανήσων.