Η δεκαετία του 80. Τα έιτιζ (eighties). Η κατάληξη -αζ, γραμματικά, φοριέται και για όλες σχεδόν τις δεκαετίες. Τριάνταζ, σαράνταζ, πενήνταζ, εξήνταζ, εβδομήνταζ, ογδόνταζ, ενενήνταζ.

Χλευαστική παράφραση της αγγλικής κατάληξης -ιζ (-ies). Λύνει και το πρόβλημα της περίφρασης στα ελληνικά: πού να λες τώρα «δεκαετία του ...».

Επέλεξα για λήμμα τα ογδόνταζ καθότι αυτά έχουμε αναφέρει περισσότερες φορές εδώ μέσα. Αλλιώς θα έπρεπε να γράψω -αζ, αλλά κανείς ποτέ δεν θα το έβρισκε να το λινκάρει.

Πωωω, ξαναγυρίζουν το μπάγκυ και η βάτα των ογδόνταζ, δεν θα το αντέξω ξανά!

Δες και -ζ, -ς και εϊτίλα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Galadriel

Α! Δεν το 'χαμε! Βλ και εϊτίλα ειδικά για τα ογδόνταζ - σούπω ιρονίκ, αυτά που περνάμε τώρα πώς τα λέμε δέκαζ; Και στην αγγλική τενζ;

#2
ΠΡΩΤΕΥΣ

Ή ογδοντίλα! Η καραβρωμιάρα δεκαετία

#3
electron

και οποία χαρά για τον Στάθη Ψάλτη, που επανήλθαν στη μόδα αυτά τα απαίσια Carrera, τα οποία εκείνος ποτέ δεν αποχωρίστηκε, και μάλιστα τα είχε κάνει και μυωπίας!!!!!!
Η εκδίκηση του Στάθη Ψάλτη. Κατά τα άλλα ένος φοβερού ηθοποιού, που μάλλον αν είχε πάρει άλλη (ή και παράλληλα μια άλλη, διότι το λαικό θέαμα σε καμία περίπτωση δεν είναι χαμηλώτερης ποιότητας κττμγ) κατεύθυνση, μάλλον θα μιλάγαμε για φαινόμενο.

#5
soulto

Από τα πριν θυμηθήκαμε γιατί μισούμε τα 80ς: άθλια κουρέματα, τρισάθλια ντυσίματα, αγόρια με μακιγιάζ, ηλεκτρονικά κλαπατσίμπανα κ πασοκάρα! (Χ)