Ο καρκίνος ή χαρχίνος ως η κατεξοχήν αρρώστια της εποχής μας.

Trivium: Ο γούγλης δίνει και ένα χτύπημα, όπου ως παλιαρρώστια θεωρείται το γκεϊλίκι.

Πάσα: Galadriel.

  1. Μια ακόμα επιτυχία για τη χώρα μας, αφού κατάφερε να χρεοκοπήσει -και επίσημα-, χωρίς κανείς να χρησιμοποιεί τη λέξη «χρεοκοπία». Η χρεοκοπία είναι κάτι σαν τον καρκίνο που πολλοί δεν τον λένε με το όνομά του και τον αποκαλούν «επάρατο νόσο», «παλιαρρώστια» ή «ξορκισμένο». (Εδώ).

  2. Πέθανε ο άνθρωπος και ησύχασε απ' την παλιαρρώστια (Εδώ).

  3. - «Έχετε καρκίνο κυρία μου;» - «Όχι γιατρέ! τι είναι αυτά που λές! Μακριά από μας -κι όπου να 'ναι- ,η παλιαρρώστια! Πάει, ξεμπέρδεψα εδώ και χρόνια μ' αυτήν. Όμως ο άλλος ο καλός ο γιατρός μου είπε ότι θα παίρνω όοοοολα τα φάρμακά μου δωρεάν εφ' όρου ζωής!» ) (Εδώ).

  4. Στις 28 Ιανουαρίου 2008 ο Κύριος τον κάλεσε κοντά Του μετά από εξάμηνη υπομονετική πάλη με την επάρατο νόσο, την οποία δεν την έβλεπε ως την “παλιαρρώστια“, παρά ως “δοκιμασία του Θεού για την καλύτερη προετοιμασία του ιδίου στην πορεία του για την Θριαμβεύουσα Εκκλησία“. Πριν τρία χρόνια σίγησε μια ζωντανή φωνή! Σίγησε η φωνή της Εκκλησίας! Σίγησε μια φωνή που μιλούσε ΕΛΛΑΔΑ και ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ! «Χριστοδούλου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!». Ελάχιστος φόρος τιμής στον άξιο Οιακοστρόφο της Εκκλησίας μας, Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, κυρό Χριστόδουλο. (Εδώ).

  5. Με την ανωμαλία που κυκλοφορεί, δεν έχει άδικο να αναρωτιέται...
    Έχουμε χάσει τους καλύτερους άντρες απο την παλιαρρώστια... (το gayλίκι) (Εδώ).

(από Khan, 17/08/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
allivegp

Και κρακρίνος.
Επίσης, κωδικοποιημένα λέγεται και «σι έι» από τα δυο πρώτα γράμματα της λέξης cancer, ενώ μέτα αποκαλούνται οι μεταστάσεις.
Μια που εδώ τα λέμε όλα (και τα δείχνουμε όλα), άλλες κωδικοποιήσεις νόσων-ταμπού, είναι το Έψιλον για επιληψία, Λάμδα για λευχαιμία, Σίγμα για σύφιλη (παλαιότερα), Τε Μπε για φυματίωση (tuberculosis) κ.ο.κ

#2
GATZMAN

Παλιά έλεγαν, έβγαλε το κακό σπυρί, εννοώντας τον καρκίνο

#3
MXΣ

Δες και «Σε ουδέτερο, «έχει τέτοιο» σημαίνει ότι κάποιος έχει κακιά αρρώστια (λες και υπάρχουν και καλές!), το «έξω από δω», το «μακριά από μας», κ.λπ.» από το τέτοιος

#4
allivegp

@Γκατζ: Ίσως το «κακό σπυρί» από την κατάρα «κακό σπυρί στον κώλο του να βγάλει» να μην είναι άλλο από την κύστη κόκκυγα, φλεγμονή τριχοθυλακίου της παραεδρικής περιοχής, που ταλαιπωρεί επίμονα και βασανιστικά τον πάσχοντα.

#5
GATZMAN

Ωραίος! Πρέπει όμως να λεγόταν αυτό για τον καρκίνο. π.χ

#6
jesus

#7
Khan

Σόρι, ξέχασα να πω ότι όπως φαίνεται από τα σχόλια ο λόγος που χρησιμοποιείται η έκφραση παλιαρρώστια είναι για να μην κατονομαστεί η ακατονόμαστη αρρώστια καρκίνος, που θα ήταν γρουσουζιά.

#8
gpylarinos

Το «κακό σπυρί» είναι ο άνθρακας. Πρόκειται για την πιο ανώδυνη μορφή του (http://www.vets.gr/gramma.php?article_id=79)

#9
iron

εγώ το ξέρω όπως το λέει ο αλίβε, κύστη κόκκυγα.

#10
deinosavros

Πάντως στους «Μαυρόλυκους» (τέλη '30), για την βουβωνική πανώλη γράφονται τα εξής :

Έβγαλε η χριστιανή σπυρί μεγάλο. Κι ήτανε κακό σπυρί. Της εφαρμάκωσε το αίμα και μήτε που πρόκανε να κοινωνήσει. [...]

#11
Κοράκι

«Κακό σπυρί» μάλλον εννοούσαν την ευλογιά, η οποία εκδηλωνόταν με σπυριά στο σώμα και ευθύνεται για περισσότερους θανάτους στην ιστορία της ανθρωπότητας απ' ότι όλες οι άλλες μολυσματικές ασθένειες μαζί.