Γαλλοφλώρικη έκφραση εκ του je ne sais quoi, που σημαίνει «δεν ξέρω τι», ή, ευρύτερα, «αυτό το κάτι το πώς το λένε;» ή «αυτό το ξερωγώ». Θα το μετέφραζα και ως αύρα.

Το λέμε για αυτό το κάτι το άπιαστο, το οποίο υπερβαίνει ένα σύνολο ιδιοτήτων κάποιου. Δηλαδή για να είσαι κάτι, λ.χ. επαναστάτης, Λατίνος εραστής, Σλάνγκος Δράκος, σελεμπριτόνι, μεταλάς, άνθρωπος του υποκόσμου, νταβατζής, άνθρωπος του μόχθου ενίοτε δεν φτάνει να εξασφαλίσεις αντικειμενικές ιδιότητες, αλλά πρέπει να έχεις και αυτό το κάτι το άπιαστο, μια αύρα σχετική. Αντιστρόφως, μπορεί να μην συγκεντρώνεις όλες τις απαιτούμενες ιδιότητες, και όμως να έχεις το ζενεσεκουά, οπότε ακριβώς λόγω αυτού του λ.χ. επαναστατικού ζενεσεκουά, να σε βλέπουνε όλοι και να λένε «να, ένας επαναστάτης». Το ζενεσεκουά είναι κάτι που ή τό 'χεις, ή δεν τό 'χεις, κι ακόμα κι αν το αποκτήσεις στην πορεία, θα έρθει ως χάρισμα εκεί που δεν το περιμένεις, και χωρίς να έχεις κοπιάσει γι' αυτό. Ή θα έρθει, ακριβώς όταν πια θα έχεις απελπιστεί ότι δεν πρόκειται ποτέ να το αποκτήσεις.

Γι' αυτό η έκφραση χρησιμοποιείται συνήθως ως «έχει αυτό το ζενεσεκουά», ή «καλός είναι, αλλά του λείπει αυτό το ζενεσεκουά». Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτός που έχει το ζενεσεκουά έχει τσαμπουκά, αρχίδια, νεφρά, άλλοτε έχει μια σχετική -φατσα, αλλά συνηθέστερα το ζενεσεκουά είναι κάτι πολύ πιο ευαίσθητο και κρύφιο.

Πάσα (Δ.Π.): Vrastaman.

  1. Προτείνω να εισάγουμε κι ένα άλλο είδος αντωνυμίας στο υπουργείο παιδείας, ή στον κ. Μπαμπινιώτη ή δεν ξέρω που αλλού:
    Την κλάση των Ζενεσεκουά αντωνυμιών, οι οποίες θα φανερώνουν αυτό το κάτι μπουρδέλο.
    Πχ, «νοιώθω ζμουτ σήμερα».
    Ή, «πω πω … μόλις την είδα έγινα παρασυμπαθητικόνος«, κλπ. (Εδώ).

  2. - Αν μας μιλούσαν για το «Βράχμα» ή το «Άτμαν» ή την ᾿« Παγκόσμια Υπερβατική Συνείδηση», θα μάγευαν τα αυτιά μας;
    - Ε ναι, όσο να πεις, «Άγιο Πνεύμα»... του λείπει ένα γκλαμούρ, μια δόση εξωτικού μυστηρίου, ένα ζενεσεκουά... (Εδώ).

  3. Έχουν ένα κατιτίς τα ποζεράδικα, μια χαζοχαρουμενιά να την πεις, ένα ζενεσεκουά τελοσπάντων. (Εδώ).

  4. μπορει εκ πρωτης οψεως να φαινεται μισοριξια και παρλιακο (και φοραει ολο ριγε) αλλα εχει θεικο κεφαλι και ενα αναμφισβητητο ζενεσεκουα. (Κι αν ήσουν ο Αρίστος (Ωνάσης);).

  5. Που να έχει αυτό το επαναστατικό ζενεσεκουά… Γιατι δε βάζεις κάννα μπουρλότο σε καμιά φάμπρικά; Γιατί δε ρίχνεις και εσύ κάννα γκαζάκι στον Δημοσίας Τάξεως; (Εδώ).

  6. Ψηφιακή κλάκα δεν μπορούν να οργανώσουν οι οπενγκόβενοι, δεν έχουν το απαιτούμενο ζενεσεκουά. (Εδώ).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
Khan

Υ.Γ. Και από ό,τι φαίνεται ανήκει στα διεθνή κουλέζικα, αφού τόχει και το urban, ενώ είναι χαρακτηριστικοί και οι αγγλογαλλικοί υβριδικοί στίχοι εδώ. φαίνεται ότι χρησιμοποιείται πολύ και από αγγλοσάξονες που θέλουν να διανθίσουν με ένα ζενεσεκουά τον λόγο τους.

#2
Vrastaman

Ωραίος!