Έσχ(κ)ατο μπινελίκι, πολιτικό κυρίως, με το οποίο υβρίζεται νεκρός ή και εν ζωή συγγενής του. Κλασσικότερη περίπτωση το «σκατά στον τάφο του Μπακογιάννη», όπου εννοείται ο Παύλος Μπακογιάννης, σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με τον γούγλη, ορισμένοι από τους δημοφιλέστερους αποδέκτες σκατών στους τάφους τους είναι οι: Κεμάλ Ατατούρκ, Ιωσήφ Στάλιν, Ραούφ Ντενκτάς, Ιωάννης Μεταξάς, Ανδρέας Παπανδρέου, Σωκράτης Γκόλιας, Κωνσταντίνος Ηλιάκης, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος κ.ά.

Το συμπέρασμα, νομίζω, είναι ότι βρέχει σκατά στους τάφους δικαίων και αδίκων από την καφρίλα των Νεοελλήνων, ήτοι όχι μόνο σε τάφους τυράννων, εξουσιαστών, εθνικών εχθρών, αλλά και στους τάφους ανθρώπων των οποίων ο θάνατος υπήρξε εξόχως συμβολικός. Δημοφιλείς ρίμες, πάντως, είναι τα «σκατά, σκατά στον τάφο του Ντενκτά» (σίκ) και «σκατά, σκατά στον τάφο του Ζητά».

Πάσα (Δ.Π.): Βράσταμαν.

  1. «Σκατά στον τάφο του Μπακογιάννη». Μάλιστα. Του εκφωνητή της Ντόιτσε Βέλε την περίοδο της δικτατορίας. Του ανθρώπου που δολοφονήθηκε πισώπλατα. Συγχαρητήρια, συγχαρητήρια... (Εδώ).

  2. Ερχόμαστε! Σκατά στον τάφο του Ευρώ! (Εδώ).

  3. ΚΚΕδες: [...] Αγαπημένη βρισιά τους, ο φασίστας και όλα τα παράγωγά του (φασισταριό, φασιστάκι κλπ). Την απευθύνουν με μένος και η αιτία είναι πάντα η ίδια.
    Ξεκίνησες μία φράση με το αντιθετικό «μα» εξ αιτίας των πολλών «όχι» που άκουσες; Είναι αρκετό. Ο ΚΚΕς έχει πάντα δίκιο.
    Αν βέβαια τους πεις κάτι ακραίο, όπως «Σκατά στον τάφο του Στάλιν», υπέγραψες την καταδίκη της αξιοπρέπειάς σου.
    Ο οχετός που θα κατεβάσουν θα σ’ ακολουθεί για μία ζωή. (Εδώ).

  4. Οταν θα πεθάνω θα πάω στον παράδεισο,γιατί την κόλαση την έζησα εδώ. Σκατά στον τάφο του Τζων Γουέιν... ( Ο Καθιστός ταύρος) (Εδώ).

Από εκδήλωση με μέλη της Χρυσής Αυγής. (από Khan, 12/06/12)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Σωστόστ! Να προσθέσω απλώς ότι χρησιμοποιείται από ορισμένους και για την εξύβριση ζωντανών (πιχί «σκατά στον τάφο του Χρυσοχοΐδη», κλπ).

#2
Khan

Πράγματι. Επίσης, το συμπέρασμα είναι ότι σκατά στον τάφο τους δέχονται και πολιτικοί στα άκρα του πολιτικού φάσματος, αλλά και κεντρώοι που προσπάθησαν να ενώσουν τα άκρα. Οπότε αν θέλει κάποιος να αποφύγει τα σκατά μάλλον θα πρέπει να κινείται κάπου στο 1/4 ή 3/4 (και να μην έχει εντυπωσιακό θάνατο ή κάποιον μισητό συγγενή).

#3
patsis

Στο ίδιο στυλ εξύβρισης είναι και το «γαμώταφος/γαμόταφος», που σημαίνει «αυτός του οποίου τον τάφο γαμάω» (=περιφρονώ, προσβάλλω) ή, για ζωντανό, «αυτός που θα ήθελα να πεθάνει και να του γαμήσω τον τάφο».

Η ίδια λέξη, βέβαια, σημαίνει και τον υπαρκτό τάφο για τον οποίο εκφράζω ασέβεια. Αυτή η διττή σημασία υπάρχει και στον γαμόσπιτο (ο «γαμόσπιτος» αλλά και το «γαμόσπιτο»).

Παραδείγματα υπάρχουν μερικά στο διαδίκτυο.

#4
Vrastaman

I shit on your gravy.

#5
deinosavros

Αυτό το έχω διαβάσει ως τούρκικη βρισιά.
Mezarını sikeyim = να του γαμήσω τον τάφο, γαμώ τον τάφο του.

#6
Galadriel

Ο αξιοκλώτσητος DIAOLOS σε ένα καταπληκτικό δημόσιο γουεμπχώρο έλεγε όλο αβροφροσύνη: «πούστη άντρα, φτύνω, χύνω, χέζω κατουρώ και λεηλατώ στους τάφους των προγόνων σου». Μετά από τόσες φορές που το λεγε σε διάφορους ανυποψίαστους, στο τέλος έκανε βαρετή απαγγελία χασμουριώμενος, ενώ το καημένο το θύμα του έκλαιγε με μαύρο δάκρυ για την κακία του κόσμου και τι έφταιγε δηλαδή ο τάφος της μανούλας του της κακομοίρας.

Ναι, υπάρχει αυτό στον κανονικό κόσμο. Και ψάχνοντας να βρω στο νέτι καμια σχετική αναφορά, βρήκα και το εντελώς χαρακτηριστικό για το λήμμα «γαμοταφισμό» τούτο που είναι εντελώς τελείως απίστευτο, δεν έχω δει τόσο μίσος μαζεμένο.

#7
deinosavros

Πωλείται τάφος κομπλέ με ζαρτιέρες, τιμή συζητήσιμη.