Χαλάει εντελώς, διαλύεται ένα ή περισσότερα εξαρτήματα του οχήματός μου (ή άλλου μηχανήματος), οπότε είναι σαν να έχουν φύγει από τη θέση τους και να μπορώ να τα πάρω στη μασχάλη να τα κουβαλήσω. Συνώνυμο: παίρνω στο χέρι.

1. Του'χω βάνει του'χω φορτώσει το 43ο μπακαλική από την Τρίπολη για Θεσσαλονίκη, για πάνου Μακεδονία και έχω ξεκινήσει σιγούλια σιγούλια, και μόλις έχω φτάσει καλή ώρα Πελασγία και έχω πληρώσει τα διόδιά μου «κύριος», του'χω βάνει τη δύο, μαλακωσιά πολύ γιατί το αμάξι ήταν βαρύ και του'χα βάνει κανά 60άρι τόνοι φορτίο απάνου, και του'χω βάνει την δύο, την τέσσερα, την έξι, την εφτά, την οχτώ, του'χω καρφώσει και την εννιά και το πάω μαλακωσιά τ' αμάξι τώρα, 85 χιλιόμετρα στις 2.350 γιατί έχω βήμα γρήγορο πολύ, κι έτσι όπως πήγαινα σιγούλια σιγούλια εκοιτώ στο είδωλο κι έρχονται κάτι Τριπολιτσιώται... σου μιλάω για μαλλιά με καμιά εκατοστή χιλιόμετρα, εκοπάναγε και το ελευθέρας στο ντουβάρι που'χει κείθε, και μου περνάνε μαλλιά, κι έχω κοκκινίσει, την έχω ψωνίσει, σου λέω σαν τη μελιτζάνα... και του'χω καρφώσει την δέκα, σανίδα το γκάζι, όρθιο σου λέω τώρα και το σαραντατρίο να'χει κόψει καπίστρι, να'χει σηκώσει πανί, και να σανιδώνει τώρα να δίνει. Τούφα το ντουμάνι! Εζυγώνω τον πρώτονε, τον επερνάω και μόλις έχω φτάσει στο δεύτερο, κείθε απάνου στους Αγίους Θεοδώρους, στο καρφί το καλό, Τον εζυγώνω, τον εζυγώνω, τον επερνάω και μόλις βγάνω φλας να μπω δεξά, όλη την αριστερή τετράδα τα πιστόνια και τον στρόφαλο τα πήρα στην μασχάλ'. Ε μα σου λέω για ολική καταστροφή! Ήμουνα κανά δυάρι μέρες εκεί απάνου, πήρε να χαλάσει το φασόλι, πήρε να μαραζώσει το λεμόνι, η πιπεριά γαμήθηκε, σου λέω για αμάξι και φορτίο τα 'χω πληρώσει ο κούκος αηδόνι.

2. Παλια εθνικη οδος Πατρων - Κορινθου.. παμε να το γεμισουμε με βενζινη κ φευγουμε....στον δρομο οδηγουσα ΑΡΧΟΝΤΑΣ το ngv μου ...με την πουριά αναμενη και...και.... ακουω θορυβο απο μπροστα δεξια!!!! WTF;;; HOLLY SHIT... κ αλλα τετοια...Κατεβαινω βενζιναδικο κ βλεπω λαδια-βαλβολινες στον θολο του συνοδηγου κ απο κατω ακρομπαρα..ψαλιδια....αμαν τα πηρα στην Μασχαλη!!!

  1. Από την μηχανολογική σκοπιά του πράγματος δυο περαιτέρω στοιχεία μας ενδιαφέρουν για το λήμμα: Πρώτον, ότι η μηχανή παίρνει ανάποδες στροφές εκεί που δεν το περιμένεις, ιδίως στην εκκίνηση και, δεύτερον, ότι η συμπεριφορά της μηχανής γίνεται ιδιαίτερα βίαιη, αφού λειτουργεί εντελώς αντίθετα στις κατασκευαστικές της προδιαγραφές, ακούγονται από μέσα σπαραχτικοί και εφιαλτικοί ήχοι και, αν δεν την σβήσεις, μάλλον θα σου βαρέσει μπιέλα και θα την πάρεις στο χέρι ή στην μασχάλη. (Βλ. παίρνω ανάποδες).

(από Khan, 24/10/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε