Τεχνική σε νυκτά όργανα, και ειδικά στην ηλεκτρική κιθάρα με παραμόρφωση, κατά την οποία παράγεται αρμονική υψηλής συχνότητας με το άγγιγμα του αντίχειρα στη χορδή αμέσως μετά τη νύξη της από την πένα (ο αντίχειρας που κρατάει την πένα).

Αντίστοιχη τεχνική της κλασικής κιθάρας είναι η νύξη της χορδής με τον μέσο ενώ ο δείκτης του ίδιου χεριού αγγίζει τη χορδή σε κατάλληλο σημείο ώστε να παραχθεί η αρμονική.

- Ρε μαλάκα, άκουσες τον τελευταίο των Ουλτραμεγκασκιζομάνιακς;
- Όχι. Λέει;
- Μαλάκα, κωλολέει. Ο κιθαρίστας είναι θεός. Στο πρώτο κομμάτι παίζει σόλο κανονικά μόνο με τσιριχτές, μαλάκα, και τα σπάει.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Cunning Linguist

Κοινώς αρμονική... Μπορεί να γίνεται σε ανοιχτή χορδή, οπότε απλώς ακουμπάμε ελαφρά με το αριστερό χέρι στο σίδερο του τάστου προς τα κάτω (natural harmonics), ή μπορεί να γίνεται με τον αντίχειρα ή με την παλάμη στην ηλεκτρική, και στην κλασική όπως τα λες (pinch/artificial harmonics).

Αλλά κάπως αλλιώς το ξέρω, όχι τσιριχτή... Δεν θυμάμαι ρε γαμώτο...

#2
vikar

Πρόκειται όντως για αρμονικές. Ειδικότερα όμως, είναι αρμονικές πολύ ψηλών συχνοτήτων, αυτές που παράγονται πάνω απ'τα πρώτα τρία-τέσσερα τάστα, ή, ισοδύναμα, πέρ'απ'την ταστιέρα (πάνω απ'τους μαγνήτες).

Στην τελευταία περίπτωση η τεχνική με τον αντίχειρα βολεύει οπωσδήποτε πολύ ---δέν μπορώ να φανταστώ πιό εύχρηστη τεχνική για να παίζεις αρμονικές (τσιριχτές) εκεί ψηλά.

«Τσιριχτές» μου τις έμαθε ένας παλιός ροκάς (γειά σου ρε Πάτρικ!), και άλλο όνομα δέν έχω ακούσει... Θυμήσου το και ρίχ'το (πάρε ενανάγκει παλιούς μαλωμένους συμπαίκτες να σ'το πούνε).