Το παραδοσιακό ελληνικό σουβλάκι (αν και οι ρίζες του είναι ανατολικές), τυλιγμένο σε πίτα. Συνήθως με τζατζίκι και κρεμμύδι, αλλά υπάρχουν διάφορες παραλλαγές στα διάφορα μέρη τις Ελλάδας.

- Τι κρέπες και μαλακίες μωρέ; Πάμε να φάμε τίποτα πιτόγυρα, να πιούμε και μια δυο μπύρες να χορτάσουμε!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

αν τα πιτόγυρα έχουν σουβλάκι, τότε τα πιτοσούβλακα έχουν γύρο;;;

#2
acg

Ρισκαροντας να μπουμε σε μια ατερμονη συζητηση βορειων - νοτιων, θα καταθεσω οτι το λεμε και πιτογύρι και ειναι (οπως λεει και τ' ονομα του) γυρος τυλιγμενος σε πιτα. Το σουβλακι (αυτο που νοτια λενε καλαμακι για λογους ανεξηγητους - σορρυ δεν αντεχα) τυλιγμενο σε πιτα ειναι "πιτα με σουβλακι" ή "πιτα-σουβλακι" ή "σουβλακι-πιτα".

#3
Cunning Linguist

Ε ωραία, ποιο είναι το πρόβλημα; Το βόρειο σουβλάκι (=μικρή σούβλα) είναι το νότιο καλαμάκι (= το μικρό κομμάτι ξύλου που χρησιμεύει ως σούβλα).

Τελικά ούτε οι βόρειοι ούτε οι νότιοι εστιάζουνε στο κρέας... Και οι δύο στο παλούκι εστιάζουνε... :Ρ Όλα τα άλλα είναι παπαριές μανίτσα μου!

#4
acg

Ναι μεγαλε, μεχρι εδω ολα καλως καμωμενα αν εξαιρεσουμε το γεγονος οτι το "καλαμακι" ειτε ειναι το γνωστο "προυφαν" ειτε το αλλο της καλαμωτης δεν μοιαζει με σουβλα μικρη ή μεγαλη. Το κυριως θεμα ειναι (λεω 'γω τωρα) οτι εκει στο Νοτο που λεει κι ο ποιητης, "σουβλακι" αποκαλουν ενα πραγμα το οποιο εχει πιτα, γυρο και διαφορα παρελκομενα. Αυτο τωρα τι σχεση εχει με σουβλα?

Αλλα το γεγονος οτι βορειοι και νοτιοι εστιαζουν στο παλουκι κι οχι στο κρεας ειναι μια ιδιαιτερως ευστοχη παρατηρηση του συμμαθητου μας, η οποια απανταει εν πολλοις και στο ταλανιστικο ερωτημα "γιατι παει κατα διαολου αυτος ο τοπος?". Η απαντηση ειναι οτι ασχολουμαστε με τα επουσιωδη και αφηνουμε τα σοβαρα. Ταυτα και μενω γιατρε μου.

#5
Cunning Linguist

Ε πώς, αφού στο καλαμάκι περνάμε το κρέας, όπως ακριβώς και στη σούβλα... Βέβαια δεν το γυρνάμε το σουβλάκι, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα...

Όσο για το κυρίως θέμα που λες, πρόκειται για σχήμα συνεκδοχής αγαπητέ! Λέγοντας σουβλάκι δηλαδή εννοούμε στην Αθήνα όχι μόνο το καλαμάκι, αλλά ακόμα και το καλαμάκι μέσα σε πίτα, καθώς το κύριο χαρακτηριστικό (από την εδώ οπτική γωνία) παραμένει το καλαμάκι (βέβαια, το ξύλινο καλαμάκι τελικά ούτε καν μπαίνει μέσα στην πίτα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα)...

Με επέκταση της σημασίας, σουβλάκι μπορεί να λέγεται και η πίτα με γύρο ή μπιφτέκι ή κεμπάμπ ή οτιδήποτε, όπως ακριβώς και τραπέζι δεν λέγεται μόνο το έπιπλο με 4 πόδια (<τε-τραπέζι), αλλά και αυτό με ένα ή έξι πόδια.

#6
acg

The defense rests your Honor.

#7
Paparas

Πληρης αναλυση για να λυθους ολες οι αποριες

http://en.wikipedia.org/wiki/Souvlaki

#8
Επισκέπτης

Το στέλεχος του σουβλακιού ΕΙΝΑΙ καλαμάκι. Τα σημερινά μαζικής παραγωγής στελέχη γίνονται από μπαμπού. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι παλιά οι σουβλατζήδες που (μάλλον) τα έφτιαχναν μόνοι τους θα προτιμούσαν να σχίζουν καλάμια, που γίνεται πιο γρήγορα, παρά να πελεκάνε ξύλινα στελέχη που για να είναι γερά θα έπρεπε να είναι από πολύ σκληρό ξύλο και άρα να θέλουν πολλή δουλειά.

#9
soulto

"*Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα πρέπει να τρώμε μετά τα πιτόγυρα για να μην παχύνουμε*."