Παλαιότερης κοπής έκφραση διασαφηνιστικού χαρακτήρα. Βάζει τα πράγματα στη θέση τους όταν ο συνομιλητής μας τείνει να συγχέει ετερόκλητες έννοιες π.χ. τις βούρτσες με τις πούτσες.

Δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς ήταν η Μάρω - αν και πληροφορίες μη διασταυρωμένες αναφέρουν ότι επρόκειτο για εξαδέλφη της Χάιδως.

Περισσότερα είναι γνωστά για τους Τουπαμάρος. Ήταν ένα αριστερό κίνημα στην Ουρουγουάη στις αρχές της δεκαετίας του '70 - έμειναν γνωστοί ως αντάρτες των πόλεων με ειδικότητα στις πολιτικές απαγωγές. Τουπάκ Αμάρου, εξ ου και Τουπαμάρος, ήταν το όνομα δυο βασιλέων των Ίνκας που είχαν δώσει σκληρές μάχες κατά των Ισπανών κατακτητών - βλ. και Οι 7 κρυστάλλινες μπάλλεςκαι Ο Ναός του Ήλιου από τις Περιπέτειες του Τεν Τεν, εκδόσεις Μαμούθ Comix, για μια εις βάθος ιστορική ενημέρωση.

- Σιγά, Κωστάκη ... να μην τα ισοπεδώνουμε όλα ... καλός ο Αλέξης, δε λέω, αλλά, άλλο Αλέξης κι άλλο Ανδρέας ... να μην μπερδεύουμε και τις βούρτσες με τις πούτσες ...
- Έτσι είναι Κωστάκη μου, καλά τα λέει ο θείος ... δεν είναι όλα ίδια κι όμοια ... άλλο Τουπαμάρος κι άλλο το μουνί της Μάρως ...
- Νταξ, no problem, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά ...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
poniroskylo

Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Τουπάκ Αμάρου (1), Τουπάκ Αμάρου ο Β' (2), η σημαία των Τουπαμάρος (3) και ένα βίντεο κλιπ μιας Μάρως (4). Είναι πασίδηλο ότι τα (1), (2) και (3) δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με το (4).

#2
jesus

η βάση του σουρεαλισμού είναι η ρασιοναλιστική αφετηρία.

#3
krepsinis

Αξίζεις με το παραπάνω τα 5 αστέρια! Πρώτη έκφραση!

#4
sarant

Όπως λέει και ο ορισμός, η έκφραση είναι παλιότερη, τέλη δεκαετίας 1970.

#5
Vrastaman

Σπεκ!

#6
Επισκέπτης

Τη φράση πρωτοείπε τη δεκαετία του 1970 ένας οικοδόμος μέσα σε συνέλευση του συνδικάτου του θέλωντας σε μια συζήτηση που κάποια στιγμή έφτασε και στους τουπαμάρος να αποδώσει «τα του καίσαρως τω καίσαρη». από τοτε διαδώθηκε στην αριστερά και πέρασε παντου στη χώρα

#7
Galadriel

Η άχρηστη πληροφορία της μέρας: στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης υπάρχουν οι ωραιότεροι άντρες έβερ με την στατιστική έννοια. Κάαααθεσαι στο καφέ και χαζεύεις την περατζάδα και δεν βλέπεις ούτε έναν που να μπορείς να χαρακτηρίσεις άσχημο. Δηλαδή εντύπωση μας έκανε. Και για όποιον δεν κατάλαβε έχω πάει και στην Ουρουγουάη. Μη σας πω και στην Παραγουάη ένα πράμα. Αλλά η Παραγουάη έχει σκατόφατσες. Αατα.

#8
GATZMAN

Σκέτη Παπαραγουάη δηλαδής;

#9
Galadriel

Ινδιανάκια στανάχωρα. Ενώ η Ουρουγουάη από δίπλα μάλλον το χει το γονίδιο το Ευρωπαϊκό...

#10
Ο ΑΛΛΟΣ

Το αντίστοιχο μέρος για ωραίες γυναίκες είναι η Ψέριμος (Greece).

#11
Vrastaman

Αυτό είναι το μοιραίο λήμμα που με έκανε να κολλήσω σε αυτό το σάη...

#12
johnblack

το ετερόκλητες γράφεται με η και όχι με ι (έτερος + κλήση, καλεσμένες απο διάφορα μέρη). Ποιος να 'χε κάνει τη διόρθωση, οέο;

#13
Vrastaman

Αντιδάνειο εκ του mélange hétéroclite («μπλέξαμε τις κλειτορίδες μας»). Με την έννοια αυτή κουμπώνει απόλυτα με το λήμμα αυτούνο που αναφέρεται στο μπέρδεμα δυο διαφορετικών τύπων μουνιών.

Περχάψ επίσης εκ του «ο ανωμάλως σκύβων ή λυγίζων εαυτόν» (Khan να μπει στο Λεξικό;). Για το βαθμό στον οποίον οι Τουπαμάρος θεωρούν τον κώλο μουνί του μέλλοντος, περισσότερα εδώ.

#14
johnblack

Βράστα από α πουστεριόρι ερμηνείες άλλο τίποτα, έχει πήξει το μουνί μας. Μήπως θα ήθελες να προσθέσεις και κάτι για το φίλο σου τον Οργκάσματρον;

#15
Vrastaman

Οι υπαινιγμοί σου είναι a priorin τρίχες :Ρ

#16
iron

εγώ ήμην η ένοχη και απορώ πώς γένιν αυτό, είναι από τα λάθη που μαστιγώνω συνέχεια, όπως μόλις έκανες.

#18
Vrastaman

Οκέϊκ, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας - κάποτε αποκάλεσα τον Μπούμπη «μπούμπιτρον» (από συνειρμό με το Orgasmatron του Woody Allen). Ορισμένοι ερμήνευσαν α πουστεριότι την παπαριά μου αυτή ως αποχρώσα ένδειξη ότι Electron = Bubis.

Σε ακραία μάλιστα μορφή, κλώνος του κολλητού επιπλοποιού του Τζόνυ έγραψε ότι Electron = Bubis = Gatzman (!!!). Τι να πει κανείς, αντιμέτωποι στη συνομοσιολαγνία και οι θεοί σηκώνουν τα χέρια.

Προσωπικά δεν βλέπω καμία ομοιότητα στα γραπτά των Bubis και Electron και ποτέ δεν πέρασε από τον νου μου ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο. Εκτός βέβαια κι εάν πρόκειται για μεγάλη πλεκτάνη του Gatzman που στην πραγματικότητα είναι ο Τζόνυ, ο Τζίζας, ο Electron και η Mes σε οικονομική συσκευασία του ενός!

#19
johnblack

Η φάση θυμίζει ξεκατίνιασμα μεταξύ απατημένης συζύγου και άπιστου συζύγου:

[I]- πήγες με τη Βάσω;
- όχι αγάπη μου, ούτε με τη Μαρία πήγα ούτε με την Έλενα ούτε με καμία.
- εγώ για τη Βάσω σου είπα!
- σου ξαναλέω αγάπη μου, εγώ με τη Θάλεια ποτέ![/I]

Πώς λοιπόν ονομάζεται το φαινόμενο που κάποιος εισάγει στη συζήτηση-πρόβλημα άσχετα στοιχεία προκειμένου να θολώσει τα νερά και να δημιουργήσει εντυπώσεις ;; Kλασική περίπτωση Reductio ad absurdum λέγεται αγαπητέ μοι ή, επί το λαγογραφικότερον, φωνάζει ο κλέφτης. Απλό είναι!

Διαβλέπω επίσης μια μεταβολή στην υπερασπιστική σου γραμμή που αν μη τι άλλο προδίδει την αμηχανία σου. Ενώ αρχικά διέσχιζες τα ιμάτια σου οτι γνωρίζεις μετά βεβαιότητας πως δεν πρόκειται περί του αυτού προσώπου, τώρα τραβάς πισινή και λες απλά πως με υφολογικά κριτήρια δεν στοιχειοθετείται κάτι τέτοιο. Περάσαμε δηλ. απο την demonstratio ex necessitate στο απλό και άρα διάτρητο argumentum probabile, για να το θέσουμε με ακινάτειους όρους.

Και ερωτώ ο αδαής: πως διετείνου οτι εγνώριζες μετά πάσης βεβαιότητας οτι δεν επρόκειτο περί του ιδίου προσώπου; Αυτό φυσικά προϋπέθετε προσωπική γνωριμία / επαφή με αμφοτέρους. Ή μήπως μόνο με έναν; Και πώς τώρα ανακρούεις πρύμναν (κοινώς κάνεις την πάπια) ισχυριζόμενος πως βασίζεσαι μόνο σε στυλιστικά τεκμήρια; Αυτό λέγεται ανακολουθία αγαπητέ, αντίφαση (inconsistency τηι εσού γλώττηι).

φιλικά, τζονμπλάκατρον

#20
johnblack

ΥΓ. Και με τους αφορισμούς περί συνωμοσιολογίας δεν ξεμπερδεύεις έτσι εύκολα. Το οτι οι συνομωσίες είναι δύσκολο να αποδειχθούν δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν. Το να επικαλείσαι μονότονα το ξυράφι είναι παντελώς ατελέσφορο, καθώς όπως περίτρανα έδειξε ο Κηαν το ξυράφι είναι ομοίως αυθαίρετο με το μούσι του Ονούφριου.

#21
jesus

σόρυ που το παίζω θεματοφύλακας της κοινής λογικής, αλλά ο κχαν δεν απέδειξε τπτ, κ νομίζω ότι το παράτησε το κόνσεπτ, αφού δεν απάντησε στο σχόλιό μου.

#22
Khan

Όντως, έχουμε αφήσει ανοιχτή μια κουβέντα για το ξυράφι του Όκαμ, θα επανέλθω μόλις βρω περισσότερο χρόνο, δηλ. σύντομα, παρεμπιπτόντως ανπέκταμπλ το αβατάρι του Βράστα. Γενικά, αν εξαιρέσουμε το ξυράφι αγαπάμε τρελά Όκαμ, που ήταν ήρωας του νομιναλισμού, της βουλησιαρχίας και του γιατί μπορεί, μόνο το ξυράφι μου τα χάλασε. Θα επανέλθω.

Κατά τ' άλλα, διασκέδασα με το ἑτεροκλινής, μήπως σημαίνει και αλλαξοκωλιές, και είναι κρίμα να χαλάμε το κέφι μας με ανίχνευσεις τρισυποστάτων ομο(μ)ουσίων, όποιος θέλει να αποκαλυφθεί ας αποκαλυφθεί, κατά τ' άλλα τι μας νοιάζει;

#23
Khan

  • απίστευτη ανακάλυψη εργασίας για τους Τουπαμάρος!
#24
Vrastaman

Και ερωτώ ο αδαής: πως διετείνου οτι εγνώριζες μετά πάσης βεβαιότητας οτι δεν επρόκειτο περί του ιδίου προσώπου; Τζονάουα Υπερασπιστική γραμμή; Ποιος ακριβώς με κατηγορεί και για τι; Πάντως εξακολουθώ να το διατείνομαι, καθώς με αμφότερους και τους δύο (Ελέκτρον και Μπούμπη) διατηρώ φιλία στο facebook κι έχω δει οικογενειακές των πυξ.

Θα μου πεις ότι αυτό δεν σημαίνει σκατά στον μάταιο αυτούνο κυβερνοαχταρμά. Έστω λοιπόν ότι οι Ελέκτρον και Μπούμπης είναι το ίδιο άτομο (πες, ο Gatzman :P), με ψεύτικα προφίλ στο φεημπουkkake και εικονικές πυξ συζύγων και γόνων, ποια στον πέοντα σχέση έχω εγώ με όλα αυτά; Μα τα κρεματζόλια του Προφήτου, γιατί να είναι η δική μου φωλιά λερωμένη; Για πε, για πε;

#25
Vrastaman

Ομο(μ)ουσίων; Μάο-μάο!

#26
jesus

επίσης, τον όκκαμ μπορούμε εύκολα να τον βγάλουμε από την κουβέντα. αρίστος ιζ δε μαν.

#27
Vrastaman

αρίστοζ ρούλζ, ακόμα περιμένουμε να βρεθεί κάποιος με καλύτερους κανόνες

#28
johnblack

Ας σκεφτούμε τι θα έλεγε ο Γκάτσμαν στην προκειμένη περίπτωση....

#29
MXΣ

Εις το ιστορικό τούτο ντοκουμέντο βλέπετε την πραγματική ταυτότητα του Gatman-Bubis-electron...

#30
Galadriel

Α ρε τρακόσια χρόνια μετά ακόμα την ίδια κουβέντα.

#31
electron

κάτσε γιατί τώρα γίναμε τέσσερις!!! είμαι και ο Γκατς;!
Θα ναι ο πυρετός μάλλον (5 μέρες με τριανταεννιάμιση, τι να σου κάνει ο ταλαίπωρος ο οργανισμός), διότι αρχίζω να τα πιστεύω... ότι το βράδυ, που όλοι κοιμούνται κάνω λογκιν με τους άλλους λογαριασμούς....

Από την άλλη βέβαια δεν σας κρύβω ότι το πιο έντονο χαρακτηριστικό του νεοέλληνα (ναι καμιά φορά γενικολογώ, παρότι επιστήμων), είναι η καχυποψία. Και αυτήν την λατρεύω όσο την μισώ, σαν το ελάττωμα που δεν μπορείς να απαρνηθείς, οπότε το διασκεδάζεις.

φιλικά Νίκος

#32
iron

α, εσύ δεν είσαι εγώ;;;

#33
electron

να πω και το εξής: η ανωνυμία, (ιδίως) όταν έχουμε να κάνουμε με ένα ιστότοπο που ασχολείται με την «υποτροπιάζουσα» μορφή της γλώσσας, δίνει και μια γοητεία, όπως και σε όλα τα σάϊτ που δεν είναι επιστημονικά ή άπτονται σοβαρών θεμάτων (το θέμα σοβαρότητα στο διαδίκτυο το ανάγω σε προσωπικό επίπεδο αυτολογοκρισίας, ευπιστίας, και καλής χρήσης του μέσου και όχι σε ελεγκτικούς μηχανισμούς).

οπότε με την ίδια ελαφρότητα δεν ν κακό να περνάει από το μυαλό κάποιου ότι ο τάδε είναι ο τάδε, και δες πως μοιάζουν τα γραπτά κλπ κλπ κλπ.

Σκεφτείτε για να γράψουμε κάτι που αφορά την σλανγκ, να πρέπει να δίναμε ταυτότητα και αφμ. Τι φακέλωμα!!! Μα η αναρχία του μέσου είναι το επαναστατικό χαρακτηριστικό του, και η ομορφιά του....

Ας μην το ξεχνάνε οι προοδευτικοί (καλά σιχαμένος όρος).

Το ίδιο συμβαίνει και με τον τζονμπλάκ που το αναδεύει που και που το θέμα εναντίον του βράστα. Είναι το αντιεξουσιαστικό προφίλ, του στυλ «όποτε σε βρίσκω, παρότι σε συμπαθώ, θα σε πικάρω ρε πούστη» (με την μη σεξουαλική έννοια).

#34
electron

από την άλλη αυτά τα μικρά είναι και τα πικάντικα, που τώρα που τα εξήγησα (τόσο ωραία, μα τον όρθιο βούδα), θα χάσουν τη μαγεία τους....

συγνώμη...
(είναι πολύς ο πυρετός, θυμίζει εκείνον τον καταραμένο πυρετό στη γουατεμάλα, όταν έπρεπε να μαζεύω ζαχαροκάλαμα για να κάνω ρούμι για τον καπετάνιο, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία, νομίζω, και άλλου χρήστη, θα έπρεπε να αλλάξω λογκιν (φτουσου, δαγκώθηκα, που είπε και το μικρό δηλητηριώδες φίδι)
μουαααααααααααχααχααααα

#35
electron

όταν θα γίνω πασίγνωστος συγγραφέας, θα αναφέρω ότι οι πρώτες μου δημοσιεύσεις έγιναν σε αυτόν τον ιστότοπο.
Θα το πω στον Βασιλικό. Μπορεί και στην γλάστρα...

#36
MXΣ

συμφωνώ electron, τα λες πολύ ωραία!