Αργκό από τον χώρο της τζαζ.
Λέγεται αποκλειστικά από τύπους που χτυπάνε με ύφος τα δάχτυλα σε αντιχρονισμό με το που ακουστεί άναρθρο σαξόφωνο και αναφέρεται σε οποιοδήποτε κομμάτι ξέρουν οι ίδιοι, πιθανώς και μόνον αυτοί. Πολλάκις ημερησίως, για να το παίξουν κάποιοι βαφτίζουν στανταράκια κομμάτια που μάλλον χαρακτηρίζονται ως τζαζζζ.
Στη μη εκφυλισμένη εκδοχή (που δεν μας ενδιαφέρει και πολύ), αναφέρεται στα όντως στάνταρ κομμάτια που πρέπει να ξέρει όποιος διατείνεται ότι έχει επαφή με τζαζ. Ε, δεν γίνεται να μην ξέρεις και το Τέηκ Φάιβ ρε θείο...

- Ωραίο κομματάκι αυτό, δεν το είχα ξανακούσει.
- Έλα ρε, στανταράκι είναι, από το τρίο Πούτσεμπεργκ. Το έχει κάνει διασκευή και ο Άκης Πάνου.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
vikar

Τα ταπεινά μου σέβη.

Άλλα στανταράκια που τα ξέρουν σχεδόν όλοι με τ' όνομά τους: Ότομν Λίβς, Σάμερταιμ, Τέικ μι του δε μούν.

#2
Vrastaman

Εισιτήρια και κρατήσεις εδώ

#3
knasos

Με το ίδιο λήμμα δεν αναφερόμαστε και στα ματς στο στοίχημα που είναι «σίγουρα» και πληρώνουν (ή γεμίζουν τον κουβά);

#4
totis

Swsti i paratirisi tou filou, prepei na prostethei ki auto ston orismo

#5
jesus

να γίνει λήμμα, λοιπόν. εμένα η μαμά μου δε μ'αφήνει να παίζω τέτοια.

#6
Galadriel

...βάλε και το «There's No Sunshine When She's Gone» ιερέα...

#7
vikar

Μ, ναί, άν και δέν θα τό 'λεγα τζαζάκι το συγκεκριμένο. Σίγουρα, παίζουν πολλά στανταράκια που δέν είναι τζάζ, αλλα είναι πίχί ρόκ (σμόουκ όν δε γουότερ), ή πόπ (γιέστερντεϊ) και τέτοια... Και φυσικά, τα περισσότερα 'π' αυτά έχουν ερμηνευτεί και τζαζιστικά.

Τελικά, δίκιο στη Μές, με την έννοια οτι ο όρος προέρχεται μέν απο την τζάζ αργκό, αλλα δέν αφορά αποκλειστικά τζάζ κομμάτια.

Και τί είναι «τζάζ» όμως;... Και τί 'ναι «αργκό» απ' την άλλη; (ούπς)

#8
Galadriel

Ε, τώρα Παπά μου, με αυτή την έννοια και το Take me to the moon χάρντλι τζαζ μου φαίνεται, δεδομένου ότι παίζει σε χίλιες εκτελέσεις (οκ, και μια τζαζ, αλλά δεν το λες και τζαζ κομμάτι). In other words, το What a wonderful life παίζει για τζαζ; Υπάρχει και σχετικό επεισόδιο του Sex and the City όπου η Κάρυ έβγαινε με έναν μουσικό της τζαζ και της έσπασε το μουνί με τα σαξόφωνα χαχαχαχ

Τεσπά είμαι η τελευταία που μπορώ να έχω άποψη, ως εντελώς άμουση με όλες τις έννοιες της λέξης.

Και τώρα αφού το λύσαμε κι αυτό, μπορούμε να απογειωθούμε με τα φιλοσοφικά ερωτήματα που έθεσες συμπληρώνοντας ενδεχομένως και το τί είναι ο άνθρωπος.

#9
jesus

εγώ πάντως στανταράκια δεν έχω ακούσει να χαρακτηρίζονται κομμάτια άλλου είδους από τζαζ. το παρανόιντ δεν το λες στανταράκι κ ας το ξέρει η κοινωνία ολόκληρη, όπως κ να το κάνεις...άποψή μου δηλαδής κ μη χαλαστούμε κ στην τελική για τον μάιλς κ την κωλοτρομπέτα του τού καραγκιόζη ναούμ.

#10
Galadriel

Έτσι. Αλλιώς θα ανεβάσω μήδι με Χρύσπα.

#11
iron

γειά σου ρε τσαντίλα ιησού!

#12
Galadriel

In jesus I trust.

#13
vikar

Μές, το Τέικ μι του δε μούν είναι απ' τα τζαζέστερα στανταράκια βασικά.

Σε συλλογές στανταρακιών, τα λεγόμενα «φέικ μπούκ» (όχι φέις μπούκ), βρίσκεις μέσα το Γιέστερντεϊ (Μπίτλς), το Αμέιζιν γκρέις (παραδοσιακό) και άλλα «μή τζάζ» --μή με βάζετε να ψάχνω τώρα.

Και βέβαια, έχεις καινούργιους τζαζίστες να το γυρνάν ξανά στην πόπ (Μέλνταου, Μεθίνι, Δε Μπάντ Πλάς...) και να παίζουνε κομμάτια απο Νίκ Ντρέικ, Νόρα Τζόουνς, Νίλ Γιάνγκ, Ντέιβιντ Μπάουι, Πίξιζ, Ρέντιοχεντ, Σάουντγκάρντεν, Νιρβάνα και ένα σωρό άλλα, κάποια απο τα οποία μπορεί σε πενήντα χρόνια να θεωρούνται στανταράκια απο τους μελλοντικούς τζαζίστες. Άλλωστε, αυτά που τώρα θεωρούνται στάνταρ, συντέθηκαν σε δεκαετίες που δέν υπήρχε ακόμα καλά καλά ρόκ...

#14
Galadriel

Μέα κούλπα.

#15
Vrastaman

Mea culpa = Up a camel.

#16
vikar

[«μέα κούλπα»;... ορίστε μας... εδώ μιλάμε σοβαρά για μουσική, κι' η άλλη σκέφτεται τον κόλπο της... βρε καλά τα λέει ο τσιώλης...]

#17
GATZMAN

Η Βρασταμάνιος θεωρία της σχετικότητας. Μέσω αναγραμματισμού παράγονται νέες σχέσεις και νέα νοήματα.
Αναγραμματισμός=αλλαξοκωλιά λέξεων;
Αναγαμματισμός=;

#18
Vrastaman

Το Αναγραμμαντείο περικλείει το απαύγασμα όλης της ανθρώπινης και μη σοφίας! Anagrams – Ars Magna, η μέγιστη τέχνη!

#19
GATZMAN

Ε ρε τι πλούτο μας είχαν αποκρύψει τα νεφελίμ!