Άνθρωπος ακμαίος και ορεξάτος, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του.

Παράγωγο της λέξης κοτσάνι. Όπως το φρούτο κρατιέται γερά από το κοτσάνι του, έτσι και ο κοτσανάτος μεταφορικά «κρατιέται» γερά, παρά την ηλικία του.

Αποσπάσματα σελίδων από τι διαδίκτυο:

  1. Και τότε, όταν παίζουν οι κιθάρες, οι ήχοι της ελληνικής μουσικής φτάνουν μέχρι λίγα στενά πιο κάτω. Εκεί ζει ένας «κοτσανάτος» Τούρκος γέροντας, συνταξιούχος γιατρός, που γεννήθηκε στο Ρέθυμνο πριν από 88 χρόνια και έφτασε στη Σμύρνη παιδί 10 χρονών. Ο κ. Μένεγας έχει συγκρατήσει αναλλοίωτη στη μνήμη του τη στιγμή που, ένα βράδυ, ο γέροντας, πρόεδρος των Τουρκοκρητικών της Σμύρνης, μπήκε στο «Σακίζ Αντασί» και σε άπταιστα κρητικά, τού είπε: «Χαίρομαι που γνωρίζω Έλληνες που γύρισαν πίσω. Εγώ θα σου μιλήσω ρωμαίικα».

  2. Το Σάββατο ο μπάρμπα Θοδωρής που είναι ένας άξιος κοτσανάτος υπερήλικας με αθλητικό παράστημα και μυαλό ξυράφι με τεράστιες αντοχές για να ζήσει πολλά ακόμη χρόνια, ήρθε μαζί με την κόρη του Μάτα, τον σύζυγό της Βασίλη Μπαϊντάνοβ πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κίρτζαλι και πετυχημένο επιχειρηματία και την εγγονή του Τοντόρα (Νταρίνα) που είναι δικαστής στο Μπλαγκόεφγκραντ και εκπλήρωσαν την επιθυμία του παππού.

Επίσης και κοτσονάτος

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Στα Τουρκικά, το κοτσάνι λέγεται τσιμπούκ. Τι μας λέει αυτό τις κοτσανάτες γριές, ιδιαίτερα όταν αφαιρούν τις οδοντοστοιχίες τους;

#2
Vrastaman

YΓ το ήξερα και ως κοτσονάτος.

#3
GATZMAN

Βράστα φοβερή παρατήρηση!

Κι ο Κωτσος Μητσοτάκης που στις περισσότερες εκλογές πιανόταν κότσος είναι κοτσονάτος

#4
poniroskylo

Το κοτσονάτος είναι πιο συνηθισμένο, νομίζω, αλλά το κοτσανάτος είναι μάλλον το ορίτζιναλ διότι όντως η ετυμολογία είναι από το κοτσάνι.