Κοροϊδευτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, για κάποιον που θεωρεί την ιδεολογία του κουκουρούκου.

Σκατά στους προδότες του ΣφΥΡΙΖΑ! Εθνικισμός ΡΕΕΕΕΕΕ.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

#2
iron

ωραία, τώρα έδεσε. εκτός από παιδέρες θα μας πουν και εθνίκες. μια χαρά το βλέπω.

#3
Vrastaman

Ωχ! Μηδένα προ της ανανώσεως του παραδείγματος αστέρωνε :Ρ

#4
Hank

Ντάξει, αφού το έχουμε πει, ο λημματοδότης απλώς καταγράφει, δεν συγκατατίθεται οπωσδήποτε σε αυτά που καταγράφει.
Το λήμμα είναι αστεράτο!

#5
jesus

@ιρονικ: το ένα δεν αποκλείει τ'άλλο, μη σου πω ότι...ξέρεις.
@χανκ: εν προκειμένω δεν είναι κ υποχρεωτικό να κοροϊδεύουν τον σύρριζα τα εθνίκια, προσωπικά μονίμως επαναλαμβάνω ότι είναι ροζ.

#6
Azargled

Σημείωση: Αν και σε μερικά παραδείγματά μου αναφέρω εθνικισμό και ειδικές δυνάμεις δεν έχω καμία σχέση με αυτά, ίσα ίσα είμαι εναντίον, πιο πολύ τα αναφέρω κοροϊδευτικά και για χαβαλέ...

#7
Vrastaman

Χαλαρά Αζ!

#8
jesus

ναιναι, έτσι κ αλλιώς αλλού γράφεις για τον καλτεζά. απλώς ο χαβαλές σε μια τέτοια ατάκα δεν φαίνεται.

#9
iron

γενικά ο γραπτός λόγος θέλει πολλή προσοχή! scripta manent, verba volent, που λέγανε και οι Λατίνοι ερασταί.

#10
iron

volant, όχι volent

#11
Galadriel

Ε, βέβαια, τα γραπτά μένουν και στο παράλληλο σύμπαν, όπου προετοιμάζονται τα απολυταρχικά καθεστώτα, τώρα πια έχεις φάκελο Αζα... (

#12
patsis

Μα, μισό λεπτό, ο ομιλών στο παράδειγμα έχει αρνητική προδιάθεση, απόλυτα συνεπή με τον ορισμό του λήμματος. Προφ θεωρεί την ιδεολογία του (του ΣΥΡΙΖΑ) κουκουρούκου και την κοροϊδεύει. Ξεφεύγει σε επιθετικότητα, βέβαια, και το «ΣφΥΡΙΖΑ» μετά ακούγεται υπερβολικά «αθώο» ή «παιδικό» αλλά τεσπά.

Τώρα για το τι αν θα μας πουν εθνίκες, παιδέρες, κομμουνιστές, συμμορίτες, κονσερβοκουτοδολοφόνους, πούστηδες, πρεζάκια, ποιητές, επαναστάτες, χαραμοφάηδες, αυτό το ρίσκο εγώ το πήρα όταν δημοσίευσα το πρώτο μου κείμενο εδώ, μπροστά σε ένα πλήθος που θυμίζει κάποιον άγνωστο φίλο. Αν ο απέναντί μας θέλει να βρει κάτι κακό, θα το «βρει», εκεί έχω καταλήξει, όχι μόνο στην δημιουργία (συγγραφή, τέχνη κλπ) αλλά και στη δουλειά μας και στις σχέσεις μας και στο σώμα μας, παντού. Λένε τα Ξύλινα Σπαθιά
[i]«μονάχα αυτοί οι δρόμοι περιμένουν
να τρέξω δίχως να με νοιάζει με τα πόδια μου γυμνά [...]
στη λεωφόρο που όλοι σπάνε τον καθρέφτη τους γυαλιά
και περιμένουνε [...]»[/i].
Τι να πεις, είναι το κόστος να ανοίγεις την ψυχή σου ή να μοιράζεσαι την σκέψη σου.

Επίσης να πω ότι χρήσιμο είναι να τεστάρουμε πού και πού την ευαισθησία μας και από την αντίστροφη. Το ένα από τα δύο παραδείγματα του λήμματος εθνίκια στο οποίο παραπέμπω παραπάνω (από το poniroskylo) λέει > Εθνίκια κουφάλες, έρχονται κρεμάλες (Σύνθημα αναρχικών)

poniroskylo Η παράθεση της προέλευσης προσδίδει, εκτός από έναν ωραίο επαγγελματισμό και μια επιστημονική αποστασιοποίηση. Καταγράφεται, ωστόσο, ακέραιη μια φριχτή πρόταση: κάποιοι προσδοκούν έναν κόσμο που θα περάσει μέσα από το κρέμασμα ανθρώπων. Και εδώ και εκεί δεν έχουμε κάτι αποτρόπαιο;

Δεν λέω ότι όλοι οι παραπάνω συσλανγκιστές είναι υποχρεωμένοι να τοποθετηθούν και σ' εκείνον τον ορισμό ή οπουδήποτε αλλού, για λόγους «δικαιοσύνης». Προκαλώ όμως όσους διαβάζουν αυτό το σχόλιο να αναλογιστούν: πόσο λίγο ή πολύ στ' αλήθεια απέχουμε από τα πιστεύω και τις πρακτικές που απορρίπτουμε μετά βδελυγμίας;

Εγώ, τουλάχιστον, έχω εντυπωσιαστεί κατά καιρούς με την μεροληψία μου και την ιδεολογική μου προκατάληψη.

#13
jesus

επιγραμματικά, πάτση, γιατί βαριέμαι να σεντονάρω, αν δεν κρεμάσουμε τους φασίστες όσο προλαβαίνουμε, θα σε κρεμάσουν αυτοί κάποια στιγμή χωρίς να είσαι κάτι συγκεκριμένο. ο φασίστας σε εχθρεύεται επειδή είναι φασίστας ο ίδιος, εγώ εχθρεύομαι τον φασίστα επειδή ο ίδιος είναι φασίστας κ κατά συνέπεια εχθρεύεται την ανθρώπινη ύπαρξη κ αξιοπρέπεια.

κ επειδή οι φασίστες είναι η εφεδρεία βίας του κράτους κ του συστήματος, δεν μπορείς να περιμένεις ο διαχειριστής του μονοπωλίου νόμιμης βίας να ξετελειώνει με αυτούς. άλλωστε όποτε μπορούσε να το κάνει επέλεξε να μην το κάνει (τέλος Β' ΠΠ όπου ό,τι κ να λένε).

διαλέγεις κ παίρνεις. με κάποια καθυστέρηση.

#14
jesus

σόρρυ, συμπλήρωση:

(τέλος Β' ΠΠ όπου ό,τι κ να λένε για την ΕΣΣΔ είναι η μοναδική απ' τις μεγάλες δυνάμεις στην οποία οι ναζί είχαν την τύχη που τους έπρεπε, κ όχι όπως σε ελλάδα, γαλλία, γερμανία όπου οι ναζί κ οι συν αυτοίς ευημέρησαν. άλλο παράδειγμα η αποχουντοποίηση ΚΥΠ-ΕΥΠ, δικαστικού σώματος, αστυνομίας κ στρατού που δεν έγινε ποτέ κ σε καμία δημοκρατία του κόσμου, με αποτέλεσμα τα ίδια άτομα που υπηρέτησαν τις χούντες να υπηρετούν τις δημοκρατίες στο όνομα της συνέχειας του κράτους.)

#16
jesus

το ρίμπεντροπ-μολότωφ τό 'χεις κάνει λάστιχο ρε βράστα.

ο διακυρηγμένος στόχος του ναζισμού ήταν η καταστροφή του «εβραιομπολσεβικισμού» κ η εσσδ το ήξερε. δλδ τι, να επιτεθεί ταλιμπάν στον χίτλερ όταν ακόμα απολάμβανε της ανοχής της δύσης κ ενώ η εσσδ δεν ήταν έτοιμη ή να αγοράσει χρόνο για να μπορεί να κρατήσει; κ αφού οι δυτικοί ηξεραν (λέμε τώρα, γιατί οι 1οι που έφαγαν τον φασισμό στη μάπα ήταν οι δημοκράτες ισπανοί κ οι πρώτοι που κατάλαβαν τι εστί φασισμός σε θεωρητικό επίπεδο ήταν οι μαρξιστές κ οι αναρχικοί διανοούμενοι όταν ακόμα οι φιλελεύθεροι αγρόν ηγόραζαν) τι έκαναν;

προφ το «σύμφωνο μη επίθεσης» ίσον συμφωνούμε να μην γίνει επίθεση μέχρι κάποιος απ' τους δύο να επιτεθεί το υπογράφεις με αυτόν που έχεις πρόγραμμα να επιτεθείς. μην είσαι αφελής.

αν ψάχνεις για νομιμοποίηση κ συνεργασία με τη ναζιστική γερμανία, κοίτα απ' την άλλη μεριά. ο τρόπος με τον οποίο η αποτυχία των κομμουνιστών να νικήσουν τον φασισμό εξισώνεται με την αποτυχία του κράτους κ του καπιταλισμού να τον νικήσει καθ' ότι συστηματικά τον εκτρέφει κ τον υποστηρίζει είναι αν μη τι άλλο φαιδρός.

#17
Vrastaman

Χα, για πες αυτό και στους Πολωνούς που φάγαν λούτσο σε στέρεο σαν αποτέλεσμα του ρίμπεντροπ-μολότωφ.

Και επειδή προαναγγέλλεις μαζικούς απαγχονισμούς, θα παρακαλούσα να διευκρινίσεις πως ορίζεις τον φασίστα. Επειδή σαν πρότυπο έχω κάποιες αυτονόητες κτγμ ελευθερίες (πολιτικές και οικονομικές) ο συνδυασμός των οποίων απορρίπεται από όλα τα φασιστικά καθεστώτα, κόκκινα (κομμουνιστικά εντός ή εκτός εισαγωγικών) και μαύρα, στα μάτια πολλών μαρξιστών (εντός ή εκτός εισαγωγικών) θεωρούμαι φασίστας, άρα απαχγονιστέος. Για ξηγήσου, να ξέρω δηλαδής αν στην επόμενη συνάντα πρέπει να φυλάω τις πλάτες και από τα αριστερά (από τα δεξιά τις φυλάω ήδη, ξέρεις καλά ότι στο παρελθόν έχω δεχτεί στο σάη απειλές από ναζούς).

#18
iron

για τους Πολωνούς και τον κομμουνισμό τα έχει πει πολύ καλά ο αντικομουνιστής κομουνιστής Πολωνός Gombrowitz, βαριέμαι να ψάξω να σας τα βρω, άντε τραβάτε διαβάστε τον και οι δυο και μετά ξανακοπιάστε, πρέπει να κάνετε διάλειμμα γιατί θα τσακωθούτε και σεις στο τέλος.

#19
jesus

δλδ για να καταλάβω τη λογική κ την τακτική σου, βράστα:

λέω ότι η εσσδ αφαλόκοψε τους ναζί μετά τον ΒΠΠ κ εσύ, υπερασπιζόμενος αυτούς που δεν το έκαναν ούτε μετά τον ΒΠΠ, μου απαντάς ότι η εσσδ δεν το έκανε πριν τον ΒΠΠ, κ όταν σου λέω αυτό μου απαντάς «ναι, αλλά οι πολωνοί».

οκ.

(με το θείο δεν τσακωνόμαστε, ιρον, ντογουώρρυ.)

#20
iron

είναι και γλυκούλης πανάθεμάτον.

(ναι και συ, και συ, και συ, ω, ω, ωωω...)

#21
MXΣ

Nαι, μετά το ιδεολογικό στιβαρό ράπισμα που σας έδωσε τώρα όλοι τον γλύφετε... Απαράδεκτον!

#22
iron

τι το κακό έχει το γλύψιμο;;; (όχι, δεν βάζω λινκ)

#23
MXΣ

αν τυρούνται οι κανόνες υγιεινής, κανένα κακό.

#24
Vrastaman

@ ΜΧΣ > Θα σε γλύφω μέχρι να αναπνεύσεις, ντουβάρι.

Μιχαήλ Άγγελος @ Τζίζας - όχι ανιψιέ 'ν' κατάλαβες. Αυτό που λέω είναι ότι κι ο Στάλιν φασίστας ήταν. Χίτλερ - Στάλιν - Ινγκσόκ ένα πράμα.

@ Iron - No worries χάνι, δεν είμαι φασίστας και ως εκ τουτού δεν προτίθεμαι να τον crème-άσω.

#25
jesus

κ εδώ φτάνουμε στην πηγή του προβλήματος: η έννοια φασίστας έχει κακοποιηθεί τόσο οικτρά από τον δυτικό μεταπολεμικό πολιτικό λόγο (για να εξορκιστεί στο συλλογικό ασυνείδητο τον ακραίο κίνδυνο που θέτει στην ανθρωπότητα η επιβίωση του καπιταλισμού κ το οποίο καημένε μου βράστα το προέβλεψε ο μαρξ όταν ακόμα δεν υπήρχε φασισμός) ώστε να είναι αδύνατον να κάνεις συγκροτημένη συζήτηση όταν αναφερθεί αυτή η λέξη.

ο στάλιν δεν ήταν φασίστας, όσο κ αν χτυπιέσαι. ο φασισμός ως κοινωνική δομή είναι ασύμβατος ακόμα κ με τα τρίμματα σοβιετικής δημοκρατίας που έμειναν απ' τη δεκαετία του 30 κ μετά. καταπιεστής δεν πα να πει φασίστας. ο τελευταίος κόμης κ δούκας της ευρώπης πριν την επανάσταση ήταν καταπιεστής τρισχειρότερος απ' τον στάλιν, αλλά φασίστας δεν ήταν.

κ τα προβλήματα εκφασισμού της σοβιετικής κοινωνίας (κ εδώ πάλι χάνεις) τα είχαν εντοπίσει πάλι μαρξιστές διανοούμενοι πολύ πριν καταλάβουν οι φιλελεύθεροι τι είναι φασισμός.

#26
vikar

Οι λέξεις όμως ρε τζίζα αλλάζουν σημασία, εδώ κι' αν δέν το ξέρουμε καλά αυτό. Θυμίζεις σ' αυτό τυπάκια που λέν με νόημα «είμαι ερασιτέχνης» κι' απαιτούν να μήν καταλάβεις τώρα εσύ οτι είναι λίγοι σ' αυτό που κάνουν, αλλα οτι είναι λέει «εραστές της τέχνης». Μή κοροϊδευόμαστε.

Τί σημαίνει σήμερα (ακόμα) φασίστας, και άλλα συνώνυμα, στους δρόμους (και όχι σε θεωρητικές κουβέντες), πιστεύω το λέει καλά ο Χατζηδάκις σ' εκείνο το κειμενάκι που ξανακυκλοφόρησε πρόσφατα λόγω χρυσαυγιτών (εδώ πιχί).

Το να λές «κρέμα το φασίστα πρίν σε κρεμάσει αυτός» είναι φασισμός. Το ύφος του Κάνινγκα όσο την έλεγε με ιερό μένος σε ατσεγκέ και Βράστα ήταν ξεκάθαρος φασισμός. Το να πετάει μπηχτές ο Βράστας σε σχόλια και να τα σβήνει επειδή μπορεί, είναι φασισμός. Και πολλά άλλα --μιλώντας για εμάς κι' εμάς. Το φασισμό πρώτα θα τον πετάξεις απ' τις διαπροσωπικές σου σχέσεις, και ύστερα μόνο θα κοιτάξεις τί να κάνεις με την ευρύτερή σου κοινωνία. Λέω.

Και γυρνάω στο λαγούμι μου.

#27
vikar

Ά, κι' ένα πολύ σχετικό κειμενάκι του Τριαρίδη, για όσους δέν το έχουν ήδη υπόψη.

#28
jesus

αν είναι επιλογή σου να αποδέχεσαι την εσκεμμένη διαστρέβλωση των εννοιών απ' την προπαγάνδα, οκ, πάσο.

άλλο όμως να αλλάζουν οι έννοιες στην αυθόρμητη εξέλιξή τους κ άλλο το να συγχέουμε τις λέξεις βία, λογοκρισία, καταπίεση, εκμετάλλευση, αρχομανία, μισαλλοδοξία, ρατσισμός, εθνικισμός, μισογυνισμός, διαστρέβλωση της ιστορίας, φασισμός.

το να είσαι μισογύνης δεν σε κάνει φασίστα, αλλά αν είσαι φασίστας κατά πάσα βεβαιότητα είσαι κ μισογύνης. ακόμα κ αν είσαι γυναίκα.

αλλιώς να τα πούμε όλα στρουμφάκια, να κάνουμε κ οικονομία στις λέξεις, κ να βγάλουμε κ το καινούργιο λεξικό που θέλει κ ο βράστας.

δεν είναι πάντως τυχαίο που μία απ' τις λέξεις που χρησιμοποιούνται τακτικά στο ισλαμοφοβικό παραλήρημα είναι το «ισλαμοφασίστες» που στερείται νοήματος όταν ξέρουμε γιατί μιλάμε κ δεν πετάμε απλά λέξεις.

καταλάβατε ή να τσιτάρω κ μπρέχτ;

#29
vikar

Να τσιτάρεις και Μπρέχτ.

#30
jesus

«Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν ο Χίτλερ φυλάκιζε ομοφυλόφιλους δεν αντέδρασα γιατί δεν ήμουν ομοφυλόφιλος Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό, δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικός. Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου».

κάποιοι απ' όλους αυτούς από τώρα σου λένε ότι αν τους αφήσεις να υπάρχουν, θα έρθουν να σε πάρουν όταν θα μπορούν.

#31
vikar

Το τσιτάτο δέν το βλέπω σε συνάρτηση με τα επάνω, αλλα μάλλον επειδή θέλω όντως να γυρίσω στο λαγούμι μου και βιάζομαι. Αλλά: το φασίστας είναι τόσο ευρύ όσο σχεδόν και το μαλάκας, είναι φάκτ. Δέν ξέρω πού το αποδίδεις (σε προπαγάνδα λές), αλλα είναι έτσι. Γκούγκλαρέ το, ρώτα έξω στο δρόμο για να πειστείς.

Βία, λογοκρισία, καταπίεση, εκμετάλλευση, αρχομανία, μισαλλοδοξία, ρατσισμός, εθνικισμός, μισογυνισμός, διαστρέβλωση της ιστορίας, ναί, όλ' αυτά τα λένε φασισμό. Και άλλα. Το μουνί ο Τριαρίδης και σόρι αν με διαβάζει, αλλα έλεος, τώρα που τον ξαναδιάβαζα, τα λέει τόσο στρωτά που πιό στρωτά πεθαίνεις.

#32
jesus

ο μπρεχτ κολλάει στο αν είναι φασισμός το να λες ότι οι (συνειδητοί) φασίστες είναι για κρέμασμα.

θα τον διαβάσω συντόμως. αλλά διαβάζοντας την 2η παράγραφο «Όλοι σήμερα με την λέξη φασισμός κτλ» αποκόβεις την σημερινή κατάσταση απ' το πώς έφτασε μέχρι εδώ είτε περιορίζεις τα όρια της ανάλυσής σου, είτε διαπράττεις λογικό σφάλμα αν διεκδικείς παραπάνω γενικότητα.

δεν ξέρω αν το διορθώνει πιο μετά, αλλά αν όχι δεν έχει να κάνει με αυτό που λέω. ξέρω τι πα να πει φασίστας στην καθημερινή ομιλία, αλλά όταν σε πολιτική κουβέντα λες ότι ο στάλιν είναι φασίστας το γλωσσικό περιβάλλον είναι διαφορετικό κ φασίστας σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα που περιλαμβάνουν (ως απότοκα κ όχι ως αφετηρίες, παρά μόνο μέσω ενός κοινωνικοψυχολογικού φαύλου κύκλου) αλλά δεν είναι αυτά που ανέφερα.

για να τσιτάρω κ καμύ «με το να ονομάζει κανείς κακώς τα πράγματα προσθέτει στην δυστυχία του κόσμου».

#33
jesus

(λαθάκι συντακτικό στη 2η παράγραφο, αλλά οκ.)

#34
vikar

[«λαγούμι» και μαλακίες... ποιόν κοροϊδεύεις δηλαδή;...]

Και δέ μου λές, ο Μπρέχτ πιστεύεις με τη λέξη αντίσταση να εννοούσε «κρεμάστε τους»; Εγώ πάντως το ερμηνεύω πολύ διαφορετικά.

Κατα τ' άλλα, ο νεοφασισμός, με την έννοια που του δίνεις, ή ο νεοναζισμός, ή η λογοκρισία, ή ο εθνικισμός ή ή ή, όλ' αυτά ειναι εκφάνσεις του ίδιου πράγματος. Νομίζω οτι αυτό πρέπει κανείς να το αναγνωρίσει και να τα καταπολεμήσει όλα σ' αυτήν τη βάση.

Κάτι τελευταίο, για να το γυρίσω στο γλωσσικό: στη γερμανία, με την ίδια περίπου ευρεία έννοια που στην ελληνική καθομιλουμένη λέμε φασίστας, λένε Nazi (νάτσι). Για κάθε σημασία που αναφέρθηκε επάνω, και για άλλες ευνόητες.

#35
jesus

κ όχι θείο, είναι κακό κείμενο. πολύ κακό.

«Πανάρχαιοι θεσμοί, όπως η οργανωμένη σε εκκλησία θρησκεία, ο στρατός, τα εθνικά κράτη, δομούνται πάνω στην λογική του φασισμού»

ανάποδα δε μας τα λέει; κ αναρωτήθηκε ποτέ γιατί όλ' αυτά τα λέμε φασισμό, μια λέξη εξαιρετικά πρόσφατη, ενώ πρόκειται για πανάρχαια φαινόμενα;

#36
Vrastaman

[...] το προέβλεψε ο μαρξ όταν ακόμα δεν υπήρχε φασισμός [...] τα είχαν εντοπίσει πάλι μαρξιστές διανοούμενοι πολύ πριν καταλάβουν οι φιλελεύθεροι τι είναι φασισμός.[/quote] Τους πούστηδες τι προέβλεψαν! Φταίω εγώ τώρα να μιλήσω για αστρολογία, θρησκεία και προφήτες; Εκτός εάν εννοείς τον Μουσολίνι που υπήρξε «μαρξιστής διανοούμενος» στην αρχή της καριέρας του, κατατσεκαρισμένο. > [...]σοβιετικής δημοκρατίας [...][/quote] Α, ναι; Πως λέμε Ελβετός ναύαρχος, αθιγγανική πολεοδομία, ταυτολογική διαλεκτική, φωνητική του βωβού κινηματογράφου...> η έννοια φασίστας έχει κακοποιηθεί τόσο οικτρά από τον δυτικό μεταπολεμικό πολιτικό λόγο[/quote] Α ναι; Έτσι δεν αποκαλούσαν τους σοσιαλδημοκράτες ορισμένοι «μαρξιστές διανοούμενοι» προ του 1933; Γράφεις τι δεν είναι φασισμός. Για να μιλάμε για το ίδιο πράγμα, το ελάχιστο προαπαιτούμενο για μια «επιστημονική συζήτα», για πε πως ορίζεις τον φασισμό. Κάτι μου λέει ότι θα πεις «καπιταλισμός» in which case I will have to ask you to step outside που θα έλεγε κι ο Cleese. [quote=Μπαρμπαόργουελ]It would seem that, as used, the word ‘Fascism’ is almost entirely meaningless. In conversation, of course, it is used even more wildly than in print. I have heard it applied to farmers, shopkeepers, Social Credit, corporal punishment, fox hunting, bullfighting, the 1922 Committee, the 1941 Committee, Kipling, Gandhi, Chiang Kai-Shek, homosexuality, Priestley's broadcasts, Youth Hostels, astrology, women, dogs and I do not know what else... Tzizas [quote=Vik]Το να λές «κρέμα το φασίστα πρίν σε κρεμάσει αυτός» είναι φασισμός. Tzizas Σπεκ![quote=Vik]Το να πετάει μπηχτές ο Βράστας σε σχόλια και να τα σβήνει επειδή μπορεί, είναι φασισμός. Tzizas Άντε τσογλαναρά μη σου θυμίσω τα σχόλιά μου που έχει σβήσει κατά καιρούς :Ρ

#37
Vrastaman

Μαζί γράφαμε.

jesus
(λαθάκι συντακτικό στη 2η παράγραφο, αλλά οκ.) tzizas Τελικά διάλεξε, grammar nazi ή grammar φιλελέ;

#38
vikar

Κοίτα, στο μέτρο που κάνουμε πολιτική κουβέντα, δέ θέλω να παίξω με τις λέξεις: όπως και να το πείς, πρόκειται για το ίδιο φαινόμενο με διαφορετικές εκφάνσεις, κι' αυτή ειναι η ουσία για μένα.

Στο μέτρο που κάνουμε γλωσσική κουβέντα, σάιτ που είναι, ήδη τα είπα επάνω για το τί σημαίνει το φασίστας στην τωρινή ελληνική καθομιλουμένη απ' όσο το ακούω και το βλέπω γραμμένο (αλλα με ξιτάρεις τώρα και συνειδητοποιώ οτι ίσως σηκώνει ανάρτηση, εξαρτάται απ' το τί ακριβώς λέν τα λεξικά, στα υπόψιν).

Όσο για το γιατί αυτό το συγκεκριμένο γενικό φαινόμενο το λέμε φασισμό, μ' αυτήν τη νέα ιστορικά λέξη δηλαδή, είν' ενδιαφέρον να το στηρίξουμε με ψάξιμο ιστορικό, αλλα δέ νομίζω οτι θα βρούμε κάτι απροσδόκητο: το φαινόμενο σ' αυτήν του την έκφανση, της εθνικιστικής μιλιταριστικής επεκτατικότητας ας το πώ, το νιώσαμε στον βουπουπού καταρχήν με ιταλούς. Το οτι δέν θυμόμαστε σάν λαός παλιότερα ιστορικά παραδείγματα του φαινομένου στην ίδια του την έκφανση ή το ότι δέν έχουμε κάνει τη σύνδεση με άλλες του εκφάνσεις, έ, λίγο η ιστορική ασυνέχεια του λαού μας, λίγο η λαϊκή του αθυμοσοφία, νά, θέλεις κι' άλλα;

Ή χάνω κάτι;

#39
vikar

Όχ παναΐα μ', του κουότ το κάγκελο!... Γράφαμε μαζί...

#40
iron

(ε ρε μου πιάσανε την κουβέντα αντί να κάνουνε καμιά δουλειά...)

#41
vikar

Στο λήμμα φασισμός του Τριαντά, δείτε εδώ τη σημασία 3. Ο Μπαμπινιώ, βήτα έκδοση, αντιγράφω πάλι την τρίτη σημασία:

  1. (εκφραστ.) οποιοδήποτε σύστημα ή μορφή καταπίεσης, αυθαιρεσίας

Ντάξει, μας γλίτωσαν απο δουλειά οι επαγγελματίες --εμάς τους ε ρ α σ ι τ έ χ ν ε ς ...

#42
jesus

έγραψα κάτι, το έχασα με λάθος ρηφρές κ τώρα συνειδητοποιώ ότι ειλικρινά δεν έχει νόημα. μου θυμίζουμε όταν προσπαθώ να εξηγήσω στους φοιτητές τι κ πώς είναι τα όρια όταν δεν έχουν δει τον ορισμό κ μου πετάνε γενικότητες. ειλικρινά.

«εθνικιστικής μιλιταριστικής επεκτατικότητας»

οι σπαρτιάτες φασίστες ήτανε;

#43
jesus

(υγ: οκ, είμαι κ γω φασίστας.)

#44
Vrastaman

Ο φασισμός είναι ο κακός εαυτός μας.

#45
jesus

αλλά όχι ρε πστ, δεν μπορώ.

αν διαβάσεις το κείμενο που δίνει ο βίκαρ θα πεις κ τον καραθεωδορή φασίστα. γιατί σαν το μαλάκα αντί να σώζει κόσμο όταν καιγότανε η σμύρνη έσωζε βιβλία κ τ' @@ μου κουνιότανε. πρώτα οι ιδέες απ' την ανθρώπινη ζωή λέει, άρα φασίστας.

δλδ κ αυτός που τού 'πανε «υπογραφή ή εκτέλεση» κ είπε δεν υπογράφω είναι φασίστας κ όχι Ανθρωπος;

κ στον ισπανικό εμφύλιο κ απ' τις δύο μεριές φασίστες ήτανε; γιατί πολλοί πεθάνανε για την αυτοδιάθεση. κ ο κωλοκοτρώνης που έστελνε κόσμο κ πέθαινε για την «ελευθερία ή θάνατο» φασίστας κ αυτός; φωτιά κ τσεκούρι στους προσκυνημένους φασισμός;

συντονιστείτε.

#46
jesus

α, κ ο αλλιέντε φασίστας που τον φάγανε οι φασίστες του πινοσέτ.

#47
vikar

Πατρονοφασίστα τζίζα, ναί ρε, κωλοφασισταριά ητανε κι' οι σπαρτιάτες κι' οι μακεδόνες, και πιό παλιά κι' οι αχαιοί και μή σου πώ και οι θιακιώτες κι' οι γυρωνησιώτες τους!...

[αχέμ...]

(Για ωραία μπλαμπλαδίστικη εξήγηση βασικών εννοιών ανάλυσης, δώσε βάση στον Strichartz, The Way of Analysis, γαμάει. Να εξηγεί τη συνέχεια ως διάσωση του μονότιμου της συνάρτησης απο τα αναπόφευκτα σφάλματα μέτρησης και να χύνεις...)

#48
vikar

Ο Καραθεοδωρήςςςςςςς ήταν ο μεγάλος δάσκαλος του Αϊνστάιν, ο Αϊνστάιν ήταν γερμανός, άρα ναζής, άρα φασίστας, άρα και ο Καραθεοδωρήςςςςςςςςς ήταν φασίστας. Πιούρ λότζικ.

#49
Vrastaman

Communist Manifesto -> Not immune to Fascism.
(αναγραμμαντείο)

#50
jesus

τα είπες όλα βράστα «φασισμός τζίζ», κ κυρίως με μη θεολογικό επιχείρημα τ. «ο φασισμός είναι το γιανγκ», καθότι όπως μας επισημαίνεις τακτικά δεν πιστεύεις σε θεούς.

με πιάνει ένας διάολος κάτι μέρες κ δεν τα ανακατεύω τα μακαρόνια κ κολλάνε στην κατσαρόλα. από κει ξεκινάνε όλα.

(κ οι χριστιανοί που τους τρώγανε τα λιοντάρια, κωλοφασισταριά κ αυτοί.)

#51
jesus

(κ ένα ενυδρείο στο παιδί το βίκαρ)

#52
vikar

Τζίζα, κάλλιο να τα πούμ' απο κοντά τα πολιτικά σε όσο μάκρος θές (να το κάνω το αστείο, ή να το αφήσω στον Γκάτζμαν;...).

Αλλα το φασιστιλίκι ρε φίλε είναι δύσκολο να το ελέγξεις σε καιρό ειρήνης (δές εδώ στο σάιτ πόση σκατίλα έχουμε βγάλει κατα καιρούς ανάμεσά μας, ο ένας σε βάρος του άλλου), πόσο μάλλον όταν πειστείς οτι πρέπει λέει να πάρεις και τα όπλα...

Κι' οι σπαρτιάτες με τον Καιάδα τους ναί, προφανέστατα και ήτανε φασισταριά, ο Κολοκοτρώνης όπως και δήποτε, μας τό 'δειξε στην Τριπολιτσά, για ισπανικό εμφύλιο δέ μιλάω γιατί δέν ξέρω λεπτομέρειες --αλλα είμαι σίγουρος οτι άμα ψάξω θα βρώ. Το συνθηματάκι-χαριτωμενιά «να πολεμάς για ειρήνη είναι σά να γαμάς για παρθενιά» εδώ μου λέει πολλά.

Πολλά τα είπα, λαγούμι-ξελαγούμι, πάω για τούφες οσονούπω. Το ενυδρείο το θέλω σε ένα είκοσι επι πενήντα επι εβδομήντα, να χωράει το καρχαριάκι μου (και γρήγορα, ν' αδειάσει κι' η μπανιέρα να κάνουμε και κάνα μπάνιο επιτέλους, που με λένε άπλυτο τελευταία μερικοί-μερικοί).

#53
MXΣ

Η δικιά μου «ερμηνεία» για το ποιός είναι «φασίστας» είναι αυτός που θεωρεί ότι το κέντρο του κόσμου είναι αυτός και ότι όλοι οι άλλοι απλά υπάρχουν γύρω του για να εξυπηρετούν και να υποστηρίζουν την ύπαρξη του.

Παράδειγμα: ρωτήστε οποιονδήποτε σε αναπηρικό καροτσάκι που προσπαθεί να βολτάρει στην Αθήνα.

Πολιτικός «φασισμός» από την άλλη among other things είναι η αδιαλλαξία των ιδεών σε βαθμό που δέχεσαι την θυσία και εξαθλίωση ανθρώπων για την καλοπέραση (well being) κάποιων ή την διατήρηση μιάς «κοσμικής» κοινωνικής ισορροπίας που δυστυχώς διαπερνά ιδεολογίες και ιδεοληψίες.

Παράδειγμα: οικογένεια που δεν μπορεί να δώσει γάλα στα παιδιά της σήμερα στην Αθήνα.

Κάπου πρέπει να βάλουμε τις κόκκινες γραμμές. (να μπεί ως λήμμα)

Στο πρώτο ισχύει ο Νόμος της Ζούγκλας. Στο δεύτερο ο Νόμος των Αγορών.

Φτιάχνω καφέ σε λίγο. Την πουτσίσατε...

#54
Vrastaman

☭ Мы, наконец, начинают делать некоторые успехи ☭

#55
iron

πρώτον: βίκα, όλα κι όλα, τον τζίζα τον έχω καπαρώσει πρώτη και καλύτερη για πολιτική κουβέντα τετ-α-τετ, και κάτσε στο λαγούμι σου και περίμενε σειρά.

δεύτερον, επεμβαίνω μόνο σε ένα από τα χιλιάδες που γράφτηκαν περί φασίστα εδώ πέρα: δεν μπορούμε να πούμε φασίστα κάποιον που έζησε προ φασισμού, άλλο αν με τα σημερινά δεδομένα κρίνεται ως τέτοιος. και η λέξη δεν ταιριάζει, και δεν θεωρούνταν κάποια πράγματα αρνητικά σε κάποιες εποχές ή κοινωνίες. ήταν το λιγότερο φυσιολογικά. Με την ίδια λογική που πχ δεν μπορείς εντάξεις στο θέμα της βρωμιάς κάποιον που, τον 14ο αιώνα, ξεμυξιαζόταν πάνω στα ρούχα του, ή κατούραγε μες την τραπεζαρία του (οι ιππότες), γιατί έτσι κάναν όλοι τότε. Θα τον πούμε βρωμιάρη, αλλά δεν στέκει, δεν αναλογεί.

Εξαιρετικό κείμενο πάνω σε αυτές τις σχετικότητες είναι ένα σημείο στο δοκίμιο του Μontaigne «De la coutume et de ne changer aisément une loi logique» όπου (άσχετα με το αν συμφωνεί κανείς με τους λόγους που το γράφει) αναφέρεται σε δεκάδες παραδείγματα καθημερινών ή νομοθετικών ή ή ή συνηθειών διαφόρων λαών, οι οποίες φαντάζουν τερατώδεις στα μάτια άλλων.

τρίτον, τα ρούσκα του βράστα είναι γουγλομετάφραση, να υποθέσω.

τέταρτον: συνεχίστε παρακαλώ.

#57
HODJAS

Συμφωνώ με Ίρον και ανηψιό.

Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις.

Τα συνώνυμα και τα επίθετα, πόσο μάλλον οι λεπτές πολιτικές, φιλοσοφικές κλπ αποχρώσεις δεν υπάρχουν για μόστρα.

Φασισμός, ναζισμός, φιλελευθερισμός, κομμουνισμός, σοσιαλισμός, σοσιαλδημοκρατία, μαοϊσμός κ.ο.κ. λοιπόν, είναι πολιτικά συστήματα, με τους ηγέτες τους, το πρόγραμμά τους, τους υποστηρικτές τους κλπ.

Δεν είναι κάθε καταπιεστής, μισαλλόδοξος, μαλάκας κλπ (είδατε πόσε λέξεις ξεπηδούν απο το τίποτα;) φασίστας, όπως δεν είναι αριστερός ή προοδευτικός ή οικολόγος ή ουμανιστής κλπ ο πάσα ένας επειδής και τόριξε στον Τσίπρα, κουκουέ κλπ.

Η εποχή καλεί για ψυχραιμία και σύνεση.

Δεν θα κάνουμε τη γλώσσα μπουρδέλο με εννοιολογικές συγχύσεις, ούτε θα τσιμπήσουμε στην πόλωση για να φαγωθούμε μεταξύ μας, επειδή έτσι θέλει ο Μάνταλος, ο Σαματάς, ο Έτσιθέλος, ο Καμωματέρης, η Κρέμη, Ο Χατζημικιμάου, ο Δάγκας, η Σπάη και τα τσιράκια τους.

Προσοχή στις λέξεις λοιπόν, ιδίως σ' ένα φόρουμ γλώσσας, όπως αυτό.

Τα άλλα είναι κουβέντα καφενείου.

#58
vikar

Χότζα, η ετυμολογία δέν λέει πάντα την αλήθεια του σήμερα, ειδικά σε ένα σάιτ όπως αυτό, αυτό θά 'πρεπε να είναι καλά χωνεμένο. Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις λοιπόν, αλλα γι' αυτό αλλωστε λένε οτι αρχή είναι μόνο το ήμισυ του παντός --όχι το πάν.

Παιδιά, δέ μπορούμε να σεβόμαστε την πραγματικότητα του χθές, ή όποια άλλη πραγματικότητα, περιφρονώντας την πραγματικότητα του σήμερα, γινόμαστε γραφικοί. Η σημερινή πραγματικότητα είναι μας αρέσει δε μας αρέσει, για όποιους λόγους ψυχολογικοϊδεολογικούς οτι το φασίστας σημαίνει και «αυταρχικός, καταπιεστής» και ότι άλλο βρίσκουμε ήδη στα σύγχρονα λεξικά, και δέν υπάρχει καμία σύγχυση εννοιολογική εδώ παραπάνω απ' ότι με κάθε άλλη λέξη μέσα σε συμφραζόμενα.

Άρα σόρι ιρονίκ, αλλα ναί, μπορώ να πώ «φασίστα» και κάποιον που έζησε πρό μουσολινικού φασισμού, και όλοι θα καταλάβουνε τί εννοώ, όσοι έχουν στοιχειώδη επαφή με την ελληνική γλωσσική πραγματικότητα. Και μάλιστα, μπορώ να το κάνω μέσα σε μιά πολιτική κουβέντα μιά χαρά, γιατι η καταπίεση ή η αυταρχικότητα είναι κατεξοχήν πολιτικές έννοιες.

Τα άλλα, αν όντως έχω πιχί δίκιο να πώ κάποιον φασίστα μ' αυτήν την έννοια ή όχι, είναι όντως κουβέντα καφενείου.

#59
iron

μα πώς μπορεί κανείς να πει φασίστα πχ τον αρχαίο σπαρτιάτη, όπως κάποιος από σας ανέφερε παραπάνω; αυτό εννοώ εγώ. το να πούμε ότι εκείνη την εποχή ήταν της μοδός ένα σύστημα το οποίο μας βρίσκει κάθετα διάφωνους σήμερα που η ανθρωπότητα έχει προοδεύσει, είναι άλλο πράμα από το να το χαρακτηρίσεις φασισμό. στη λέξη κολλάω και γω. δεν έχει σημασία το αν όλοι θα καταλάβουν τι εννοείς, σημασία έχει το ότι προσδίδεται μια πολιτική ιδιότητα του 20ού μΧ αιώνα σε μια κατάσταση του 5ου πΧ.

Σα να αποκαλείς τις χλαμύδες φουστάνια, αυτό λέω. Όλοι θα καταλάβουμε τι εννοείς πάλι, αλλά δεν ήταν οι χλαμύδες φουστάνια. για τη λέξη μιλάμε πάντα.

#60
vikar

Μα η λέξη-σημασία «φασίστας-καταπιεστής» είναι πολύ πιο εδραιωμένη απο τη λέξη-σημασία «φουστάνι-χλαμύδα» (πράγμα που φαίνεται και πάλι ξεκάθαρα στα λεξικά). Το δεύτερο είναι ένα διαδεδομένο λογοπαίγνιο που ίσως ξεκινάει ως ειρωνεία για την αρχαιοελληνική ομοφυλοφιλία.

#61
deinosavros

Σας παρακολουθώ με προσοχή.
Βικάριε, υποψιάζομαι ότι ο Χότζας μιλάει υπογείως για την απροκάλυπτη εδώ και πολύ καιρό προσπάθεια ταύτισης ναζισμού και κομμουνισμού, βάσει της αυθαίρετης εξίσωσης σταλινισμός = κομμουνισμός.
Για το άλλο που είπες περί πόλεμος/ειρήνη - γαμήσι/παρθενιά : Ο άνθρωπος, ναι, είναι τραγικό πλάσμα, αλλά από την άλλη, ας κάνουμε μιά υπόθεση εργασίας, ότι η ναζιστική Γερμανία δεν είχε απέναντί της τους αντιπάλους που είχε, αλλά την Ινδία του Γκάντι. Μπορείς να φανταστείς την απίστευτη σφαγή, ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, υποδούλωση που θα συνέβαινε ;
Ίσως επανέλθω, αλλά ο γλυκύς Ιησούς με καλύπτει προς το παρόν, άν και άθεο.

#63
iron

βίκα, εδραιωμένη ναι, αλλά δεν σημαίνει και ακριβής. τεσπα, μπιρμπιρολογούμε τώρα, το θέμα είναι πράγματι αυτό που επεσήμανε ο δεινός περί κομμουνισμού - ναζισμού.

εκεί δεν μπορώ να μην αναφερθώ πάλι σε έναν αγαπημένο μου:

«There is a certain moral difference between pure communism and pure nazism. According to my way of thinking, nazism was entirely devilish nihilism. ...
It is a tragedy that the Communist revolution in Russia became autocratic and did not free the Russian people.»

Thomas Mann

Ξεφεύγω λίγο από το θέμα, αλλά ο πειρασμός είναι μεγάλος. Διαβάστε αν δεν βαριέστε το παρακάτω.

Χέρμαν Χέσσε::
«Τα δικαστήρια είναι άδικα, οι δημόσιοι υπάλληλοι αδιάφοροι, ο λαός εντελώς παιδαριώδης. Δεν μπορώ να διαβάσω πλέον ούτε μια γερμανική εφημερίδα . Είναι μια διάθεση πολέμου, θα κοστίσει πολύ αίμα, στην ατμόσφαιρα μυρίζει κάθε λογής κακό».

Τόμας Μαν:
«Βρίσκω πως τόση πολλή ανοησία δεν επιτρέπεται πια. Η απάτη, η βία, η παιδαριώδης επιτήδευση της «μεγάλης ιστορίας» … ατμόσφαιρα του ψεύδους, μαζικής αναταραχής, αυτολιβανίσματος… Βρισκόμαστε σε μια από τις βαθύτερες κάμψεις της ιστορίας μας».

Χέρμαν Χέσσε:
«Πάντως έχουμε ακόμα ειρήνη, κι αν φανταστεί κανείς πώς θα ήταν ο κόσμος και η ζωή μας αν αύριο ξεσπούσε πόλεμος, τότε εκτιμά ακόμα και μια ειρήνη τόσο ζαρωμένη και μαραμένη σαν κι αυτήν που έχουμε σήμερα».

Την ίδια χρονιά (1935) που συζητιούνταν μεταξύ των δύο λογοτεχνών όλ’ αυτά, ο Τόμας Μαν προσπάθησε να αφυπνίσει και να προειδοποιήσει την Ευρώπη με ένα δοκίμιό του («Achtung Europa!», δηλ. «Ευρώπη το νου σου»!)).

«Θα έχουμε πόλεμο εξαιτίας μιας πολιτισμικά και οικονομικά έκπτωτης χώρας, της Γερμανίας. Τι φταίει; Η καπηλεία των ιδεολογιών, η έλλειψη παιδείας και ο φάλτσος ρόλος της χειραγωγημένης μάζας.

Η χώρα αυτή είναι εμπόδιο για όλον τον κόσμο (…). Βρίσκεται στο χείλος μιας οικονομικής καταστροφής και οι έντρομοι «εχθροί» της, τής τείνουν το χέρι μπας και σώσουν από την άβυσσο ένα μέλος της μελλοντικής κοινότητας των λαών, ελπίζοντας ότι θα ξαναβρεί τα λογικά της (…). Ο Θεός να βάλει το χέρι του και να σωθεί η αποπροσανατολισμένη και βυθισμένη στο σκοτάδι χώρα μας και να μάθει να μονοιάζει με τους άλλους και με τον εαυτό της!»

σ.ς.: ... τράτζικ...

#64
jesus

δεν θα επανέλθω στο τι είναι κ το τι δεν είναι φασισμός, αλλά 2 πραγματάκια:

1ον για την ειρωνεία επί του όρου «σοβιετική δημοκρατία». οι πρώτες εκλογές στην ελλάδα που ψήφισαν γυναίκες πότε έγιναν, βράστα, κ υπό ποιες συνθήκες; οι δημοκράτες τι γνώμη είχαν τότε για την ψήφο των γυναικών;

2ον φασισμός κ ναζισμός δεν νοούνται χωρίς καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, χωρίς ανεπτυγμένο καπιταλισμό κ χωρίς συμμαχία του κράτους με το μεγάλο κεφάλαιο για να προστατέψει αυτά τα συμφέροντα κ να εγγυηθεί την ύπαρξή τους ως τέτοια (με την συνακόλουθη αναγκαία καταπίεση στο εσωτερικό κ την θεοποίηση του ιμπεριαλισμού). αυτός που περνάει κορνάροντας με κόκκινο είναι μαλάκας. απλά. δεν είναι φασίστας.

#65
jesus

(δεν θα επανέλθω πέραν αυτών)

#66
vikar

Δεινόσαυρε, και εγώ μιλάω υπογείως για την παραγνώριση του εξής: άν καταπιέζεις τον έναν που τον ξέρεις κιόλας, τότε θα καταπιέσεις και τους εκατοντάδες, χιλιάδες ή εκατομμύρια ανώνυμους.

Τελικά, το οτι το φασίστας στη χρήση των ελληνικών έχει σε μεγάλο βαθμό απεξαρτηθεί απ' το Μουσολίνι, δέν πρέπει να παραπλανά· η σημασία του είναι ακόμα κάργα πολιτική. Και όταν λέω οτι το «κρέμα τους φασίστες πρίν να σε κρεμάσουν» είναι φασιστικό, θα το εκτιμούσα να με παίρνανε στα σοβαρά ως προς αυτό που εννοώ χωρίς τα μπιρμπιρολογήματα, που λέει κι' η ιρονίκ.

Αλλα άν ο τζίζας κοροϊδεύει και αφορίζει εμένα μπαϊ ντιφόλτ για το «εθνικιστική μιλιταριστική επεκτατικότητα», ή για το οτι χρησιμοποιώ το φασίστας με την έννοια της καθομιλουμένης, αναμένω οτι χωρίς πολλή σκέψη θα κοροϊδέψει και θα πατρονάρει και τους εκατό και χίλιους που θα στηρίξουν μια άποψη καταυτόν ατυχώς διατυπωμένη, χωρίς να νοιαστεί για την ουσία του τί λένε.

Ή άν ο μόντ στο σάιτ των τριάντα θαμώνων λογοκρίνει την αντίθετη άποψη, δέν περιμένω οτι θα υποστηρίζει την ελευθερία της γνώμης στην κοινωνία των έντεκα εκατομμυρίων.

Ή άμα εγώ δέν εμπιστευτώ τον κολλητό μου να παίξει με την κιθάρα μού, δέν μπορείς να περιμένεις οτι θα εμπιστευτώ τους χιλιάδες άγνωστους να μου κατσικωθούν στην χώρα μού, να μου πηδήξουνε την κόρη μού και όλ' αυτά τα μού.

Τόσα και τόσα πολιτικά συστήματα ξεκινάν ριζικά διαφορετικά και καταλήγουνε σε συστήματα μαζικής καταπίεσης. Έχει σαφώς ενδιαφέρον το γιατί και πώς το καθένα και λοιπά, και το τσουβάλιασμα εδώ δέ βοηθάει --συμφωνώ. Αλλα ήδη βλέπω ένα κοινό πρόβλημα, όσο σκαμπάζω, στο οτι σε κάθε τέτοιο σύστημα συζητιέται απο ένα σημείο και έπειτα η ανώνυμη μάζα και όχι ο επώνυμος δίπλα.

Άν ο φασισμός συζητιέται μόνο σε μαζικό επίπεδο, τότε εξωθούμε και τα όποια αντιφασιστικά, «δημοκρατία», «αυτοδιάθεση», «αλληλοσεβασμός», «ελευθερία» και ότι, στο ίδιο μαζικό επίπεδο --και το μόνο συνεπές τότε θά 'ταν να το βουλώνουμε αν σε ατομικό μας βγαίνει το λάδι. Ε λοιπόν όχι: ο μαλάκας που περνάει με κόκκινο είναι φασίστας, είν' αυτός που θα περάσει με κόκκινο και σε μαζικότερο, ασαφέστερο και πιό ανώνυμο επίπεδο.

Και για την Ινδία και το Τρίτο Ράιχ, αυτό φυσικά είναι το θέμα. Να πώ οτι δέν απέχει απο το τρομοκρατικό κλισέ των στρατόκαυλων, «άμα έρθει ο τούρκος μές στο σπίτι σου να σου βιάσει μάνα κι' αδερφή, τί θα κάνεις;» (το λένε πλέον και για τους μετανάστες). Το θέμα είναι όμως: μέχρι νά 'ρθει μές στο σπίτι σου, εσύ τί σκατά έκανες;!... Και τί θα πεί ενας τζίζας;: «έπρεπε να μπείς στο σπίτι του να του βιάσεις εσύ πρώτος μάνα κι' αδερφή»; ή μήπως «έπρεπε να μπείς στο σπίτι του να τον σκοτώσεις»;... Έ, όποιο και νά 'ναι, διαφωνώ, και ευχαρίστως πλέον ραντεβού ετ ε καφενείο νίαρ γιου για τις λεπτομέρειες.

Τελοσπάντων, εκατηγορήθην μόλις ιδιωτικώς για μετατόπιση της πολιτικής κουβέντας στη σημειολογία. Συγγνώμην· άν και πασόκος, θα προσπαθήσω να μήν το ξανακάνω.

#67
iron

άε ρε άε που 'χεις γίνει πιο γκρινιάρης από μένα!

τέλος πάντων, εγώ έβγαλα ένα συμπέρασμα. ότι περιμένω καφέ με τζίζα και μετά άλλον καφέ με βίκαρ (εσας τους υπόλοιπους σας χόρτασα, είστε και γέροι όλοι, του χρόνου πια).

#68
jesus

βίκαρ, το γεγονός ότι δύο φαινόμενα έχουν την ίδια (ψυχολογική) αφετηρία δεν τα καθιστά ταυτόσημα. να τσουβαλιάσουμε επιστήμη κ τοτεμισμό τότε, γιατί κ τα δύο εκπορεύονται απ' την ανάγκη του ανθρώπου να εξηγήσει την φύση.

κ εξακολουθείς να εξισώνεις ανόμοια πράγματα.

προσωπικά το λήγω, δεν βρίσκω νόημα κανένα να συζητάω με ανθρώπους που αρνούνται την ιστορικότητα των εννοιών κ την αδυναμία εμφάνισης του φασισμού στην τροφοσυλλεκτική κοινωνία, αλλά ζούνε σε μια άχρονη πραγματικότητα κ πηγαινοφέρνουν έννοιες από περιόδου εις περίοδο, τις κουτσουρεύουν κ ευνουχίζουν οποιαδήποτε δυνατότητα ανάλυσης των φαινομένων.

#69
vikar

Η σχέση καταπίεσης αφορά τουλάχιστον δύο άτομα. Σε κάθε κοινωνία των άνω των δύο, τροφοσυλλεκτική ή καπιταλιστική, ναί, μπορείς να έχεις καταπίεση.

Και μήν αρνιέσαι τη συζήτηση μαζί μου ρε π'στ', εγώ τί θα κάνω τώρα έξω απ' το λαγούμι;...

#70
iron

για να καταλάβω: ο ένας λέει ότι φασισμός είναι τα πάντα τα καταπιεστικά όμως απαιτεί ιστορικοακρίβεια στην χρήση της λέξης (αντιφατικό) και ο άλλος λέει ότι παν τι καταπιεστικό δεν αποκαλείται απαραιτήτως φασισμός, αλλά δεν απαιτεί ιστορικοακρίβεια στη χρήση της λέξης (αντιφατικό κι αυτό); μπερδεύτηκα τώρα.

και αν τελικά και οι δύο αντιφάσκετε, πού είναι η αλήθεια του καθενού και τέλος πού η αντικειμενική αλήθεια;

οκ, μπορεί και να τόχω χάσει εγώ το πράμα, σόρι εν τοιαύτη περιπτώσει...

#71
iron

(καλά, αν καμιά μέρα ο Azargled ξαναμπει στο σλανγκ και δει τι έγινε στο λήμμα του θα πάθει εγκεφαλικό!)

#72
vikar

Δέ λέμε ούτε τό 'να ούτε τ' άλλο ούτ' ο ένας ούτ' ο άλλος. Άλλους δυό συνδυασμούς έχεις, εκεί θα μας βρείς.

Ας μή ξεχνάμε πάντως οτι για όλα φταίει ο πάτσις, έτσι;...

#73
iron

για μια φορά δεν φταίνε οι γυναίκες; μπα πρόοδος, φτου φτου φτου!

#74
patsis

Το σχόλιο μου ήταν μια βελούδινη γροθιά στο ατσάλινο υπογάστριο του επαναστατικού κρυφοαμοραλισμού αλλά και μια βραδυφλεγής βόμβα από στραγγιστό γιαούρτι κάτω από τη θωρακισμένη λιμουζίνα της αυτονομιμοποιούμενης εξουσίας.

#75
Vrastaman

@ Αγαπητέ Deino - λες ότι είναι αυθαίρετη η εξίσωση σταλινισμός = κομμουνισμός. Εντελώς καλοπροαίρετα, θεωρείς επίσης αυθαίρετη την εξίσωση κομμουνισμού με μαρξισμό-λενινισμό, μαοϊσμό, τιτοϊσμό, τροτσκισμό, ευρωκομουνισμό, και πάει λέγοντας;

@ Iron - ασφαλώς και υπάρχει αβυζαλέο ηθικό χάσμα μεταξύ «pure communism» και «pure Nazism», όπως και μεταξύ χριστιανισμού και σατανισμού. Όσο όμως ξεφεύγουμε από το pure και πάμε στο applied, θαρρώ πως η πρακτική τους συγκλίνει. Το αγνό ιδεολογικό pedigree των Pol Pot, Κιμ Ιλ-Σουνγκ, Γιαρουζέλσκι, Τζίζας, Μπρέζνιεφ κλπ με καμία δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την πολιτεία τους. Εσύ βέβαια το καταλαβαίνεις, για άλλους το λέω. Σπεκ για τον διάλογο Χέσσε – Μαν.

@ Ανιψιέ– Με έχεις τσακίσει. Ποια ήταν η πρώτη χρονιά που οι γυναίκες (αλλά και άνδρες) της «σοβιετικής δημοκρατίας», είχαν πάνω από μία επιλογή σε εκλογές; Οι «δημοκράτες» τι γνώμη είχαν τότε (και τώρα) για αυτό; Η σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας νοείται χωρίς καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, χωρίς ανεπτυγμένο καπιταλισμό κ χωρίς συμμαχία του κράτους με το μεγάλο κεφάλαιο για να προστατέψει αυτά τα συμφέροντα κ να εγγυηθεί την ύπαρξή τους ως τέτοια; Τι ακριβώς προσπαθείς να αποδείξεις και γιατί χάνουμε τον χρόνο μας έτσι;

#76
deinosavros

Βράστα (χωρίς ειρωνικά λίνκια, σκέψου δλδ να είχα κάνει περισσότερα από 1 στα εβδομηντατόσα σχόλια του λήμματος. Σόρι κιόλας για την εξοίδηση των όρχεων), όχι, δεν ταυτίζω το εργαλείο με τον εκάστοτε μάστορα. Ούτε το όραμα με τον έμπορό του. Αντιθέτως, η ελεύθερη αγορά στάζει αίμα από τότε που βγήκαν οι λάσπες. Υπ' αυτή την έννοια, όπως είπε και ο Τζήζας παραπάνω, ο καπιταλισμός είναι κοντύτερα στον φασισμό από οποιοδήποτε άλλο οικονομικό μοντέλο, εφόσον ο φασισμός είναι το πλέον «φυσικό», δλδ κοντινότερο στα ένστικτα σύστημα. Την αποικιοκρατία, τον ιμπεριαλισμό και τους παγκόσμιους ποιός τα έκανε, ο κομμουνισμός ; Μην τρελαθουμε τελείως...Αυτό βεβαίως το ξέρει ο καπιταλισμός, και ως έχων την μυίαν, μυιάζεται. Δεν μου ξέφυγε η σπουδή σου να βάλεις στο κάδρο τον Στάλιν και τη Β. Κορέα μόλις έγινε λόγος περί φασισμού, «κι εσείς βασανίζετε τους νέγρους» ένα πράμα.
Με δυό λόγια, ο καπιταλισμός δεν έχει ούτε καν το αγνό ιδεολογικό pedigree. Ταύτα και μένω.

Βίκαρ, αν κατάλαβα καλά, ο Τζήζας έκανε λόγο γιά άμυνα, δεν είπε να πά να τους γαμήσουμε όλους πρώτοι. Ειλικρινά δεν βλέπω πού βρίσκεται η επιθετικότητα στο λόγο του. Αλλά ας μη μιλάω εξ ονόματος του Θεού, δεν είμαι και προφήτης :-) Τα υπόλοιπα είναι πολύ μακριά κουβέντα, δεν προκάνω τώρα.

Iron, και τα δικά μου σπέκια για τον διάλογο.

#77
HODJAS

Βίκαρ, αν κατάλαβα καλά, ο Τζήζας έκανε λόγο γιά άμυνα, δεν είπε να πά να τους γαμήσουμε όλους πρώτοι.

Ακριβώς. Κάθε Πολιτεία διατηρεί το δικαίωμά της να αυτοπροστατεύεται. Η αστική δημοκρατία της Ελλάδας λ.χ. διαθέτει το άρθρο 120 του Συντάγματος (πού είναι τα Μακντόναλντς; Καρσί) ώστε να περιορίζει τις περιπτώσεις ανατροπής του πολιτεύματος.

Με βάση αυτό λοιπόν, ορισμένων φαιών κομματικών σχηματισμών (δεν είναι μόνον ένας πια) και ιδίως ενός που σχετίζεται με ανατολές ευγενών μετάλλων, θα αρκούσε ένας Εισαγγελέας (με μυαλό, αρχίδια και πολιτική υποστήριξη) να τους κλείσει το μαγαζί εν τη γενέσει του. Σε-σα;

Το γεγονός λοιπόν, οτι και τα δυο αστικά κόμματα και ιδίως αυτό με σήμα την ανατολή φωτεινού ουρανίου σώματος, που στο κάτω-κάτω κυβέρνησε και τα περισσότερα χρόνια και του οποίου το πολιτικό άστρο χρονικά ανέτειλε τω κόσμω το φώς το της γνώσεως παράλληλα με τον ανωτέρω σχηματισμό, «ωλιγώρησαν» (;) επί έτη πολλά (να' μαστε καλά), να περιστείλουν με κάθε νόμιμο μέσο τις δραστηριότητες του ανωτέρω σχηματισμού, έστω και με αφορμή τις εξόφθαλμες και πασίγνωστε ποινικές κ α κ ο υ ρ γ η μ α τ ι κ έ ς παραβάσεις μελών του, νομίζουμε οτι δεν χρειάζεται περισσότερο σχολιασμό απο σκέψη.

Πρόσφατα άκουσα και την εξής παπαριά (στο παραπάνω μοτίβο που πα' να γίνει trendy και viral τελευταία): Δηλαδή, άμα πάει έτσι, το ΚΚΕ γιατί είναι μέσα στη Βουλή, αφού κι αυτό επαγγέλλεται την κατάργηση του συντάγματος;

Επ' αυτού, η απάντηση συνίστατο σε μορφασμόν δι' αποχωρήσεως...

#78
deinosavros

Χότζα μου, από χρόνια ξέρουμε τι ψηφίζουν οι ματατζήδες και επί ποίων υπουργών ποίου κόμματος, μην κοιτάς που ψιλοέγινε θέμα τώρα...

#79
iron

αχχχ παίδες, μπορεί ο φασισμός να είναι προϊόν του καπιταλισμού, αλλά σε επίπεδο πολιτεύματος δεν είναι το μόνο προϊόν του καπιταλισμού ενώ δυστυχώς ο κομμουνισμός δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής κάτι μη ολοκληρωτικό.

Αλλά ακόμα κι αν δεχθούμε ότι ναι, παν τι καπιταλιστικό καταλήγει στον φασισμό, δεν σημαίνει ότι ελλείψει εναλλακτικής πρέπει να αγιοποιούμε ολοκληρωτικά καθεστώτα τα οποία προδώσαν κάθε αγνή πτυχή της ιδεολογίας τους και, για παράδειγμα, στέρησαν τη Ρωσία 2.500 διανοούμενους Μπάμπελ μόνο τις πρώτες δεκαετίες ή στην Κίνα του Μάο εξολοθρεύσανε και βασανίσανε φριχτά τους κλασικούς μουσικούς -και σαφώς άλλαξε τον ρου της παγκόσμιας ιστορία ένα τέτοιο κενό και πόσα άλλα τέτοια.

Νομίζω το όλο θέμα έγκειται στο ότι σήμερα πληγώνει τον κομουνιστή το ότι εξελίχθηκε έτσι το κομμουνιστικό θέμα. Και ότι πληγώνει ακόμα περισσότερο το ότι δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα εφαρμογής, άρα αναγκαστικά αναφέρεται κανείς σε αυτά τα σκοτεινά πράγματα. Γιατί δυστυχώς, σε καμία μη κομμουνιστική κοινωνία, εκτός από τις ναζοφασιστικές, δεν φιμώθηκε τόσο συστηματικά και απροκάλυπτα και εξαντλητικά ο ελεύθερος λόγος και κει, ναι, φασισμός και κομουνισμός δυστυχώς εξισώθηκαν.

Το πρόβλημα στον κομμουνισμό λοιπόν δεν είναι ο ίδιος, κάθε άλλο, αλλά το θέμα της εφαρμογής του, ενώ στον φασισμό είναι απλά και ξάστερα η καθεαυτή ιδεολογία του και τελειώνει εκεί το πράμα και δεν ξανασχολούμαστε με αυτόν.

Άρα, αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή είναι ο κομουνισμός να βρει την δημοκρατική εφαρμογή του και να πετύχει. Γιατί, πρόκειται για επιθυμία. Και ο άνθρωπος τελικά, με τα πάαααρα πολλά, πετυχαίνει αυτά που θέλει, να έφτασε και μέχρι τον Άρη. Και επιθυμούμε μόνο αυτό που κατά βάθος ξέρουμε ότι υπάρχει. Αυτό λοιπόν περιμένει η ανθρωπότητα. Καινούργια πράγματα. Ας μη μιλάμε άλλο για όσα ξέρουμε, πάνε αυτά, τα είδαμε. Τώρα τι κάνουμε. Ποια θα είναι αυτή η νέα φωνή; Ε θα έρθει, σε κάθε δύσκολη εποχή έρχεται. Υπομονή λοιπόν, έχουμε την τιμή να ζήσουμε δύσκολους καιρούς που ξανάρχονται, θα βγει αυτή η φωνή, πού θα πάει. Ελπίζω μόνο να ζούμε μέχρι τότε. Όχι τπτ άλλο, αλλά με τρώει η περιέργεια.

#80
HODJAS

[...] και ο άνθρωπος τελικά, με τα πάαααρα πολλά, πετυχαίνει αυτά που θέλει, να έφτασε και μέχρι τον Άρη [...]

Για μερικούς, ο άνθρωπος έφτασε μέχρι το Ζέρβα :-Ρ

#81
iron

αυτόν εννοείς; :Ρ

#82
betatzis

βράστα και άιρον, δεν καταλαβαίνω γιατί ανησυχείτε. Η λύση είναι απλούστατη. Μόλις εμφανιστεί κάνας νέος επίδοξος στάλιν ή πολποτ ή κιμ ιλ σουνγκ, θα τον κρεμάσουμε κι αυτόν αμέσως και θα ξεμπερδεψουμε στο τσακ μπαμ.

#83
deinosavros

Ωραία, ξανάρθα.
Χότζα, είσαι πολύ κακός άνθρωπος τελικά :-)
Iron, τουλάχιστον εδωμέσα, κανείς δεν αγιοποίησε τον σταλινισμό πχ. Και, ναι, σωστά το ΄πιασες, ο κομμουνιστής νιώθει πληγωμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων. Το έχω ξαναγράψει ότι δεν απολογούμαι για κανέναν Πολ Ποτ ή Στάλιν γιατί δεν είναι δικοί μου. Ο Τζήζας νομίζω όμως ότι ξεκαθάρισε ποιός ξεκώλιασε τους φασίστες και ποιός όχι, άρα και ποιός στην τελική νιώθει κοντύτερά τους.

Για την απροκάλυπτη φίμωση συμφωνώ, αλλά για τη συστηματική...Μήπως νομίζεις ότι στις ΗΠΑ πχ ο κόσμος έχει επί της ουσίας περισσότερες από μία επιλογές ; Απλώς οι Ρώσοι στάθηκαν μαλάκες και κατέβαζαν τα τανκς, ενώ οι Αμερικάνοι πασάρανε τηλεόραση και κατανάλα...στο εσωτερικό τουλάχιστον, γιατί τα τάνκς όπως ξέρουμε κι εδώ πολύ καλά, στην περιφέρεια μιά χαρά τα βγάζανε να κόβουνε βόλτες.

Στο κάτω-κάτω, δε νομίζω οι ιθαγενείς των γαλλικών πχ αποικιών να ωφελήθηκαν ιδιαίτερα από τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης...η Αλγερία δεν είναι και τόσο πίσω στον χρόνο...ξανάχω πει πως άμα ληστέψεις την Οικουμένη μπορείς εύκολα να πουλάς μούρη με τα πάσης φύσεως επιτεύγματά σου.

Το στοιχειώδες είναι ότι ο καπιταλισμός παραμένει οργανικά συνδεδεμένος με τον πολιτικό φασισμό, οποίος ιστορικά κολάκεψε και στηρίχτηκε στους μικροαστούληδες της ελεύθερης αγοράς, του πατρίς-θρησκεία-οικογένεια στα καθ' ημάς. Τα ρέστα, απογοητεύσεις, ψαξίματα, σιχτίρισμα κλπ περί κομμουνισμού αφήστε τα σε μας, κι άμα πετύχει η συνταγή θα σας καλέσουμε στο φαγοπότι, παρότι γέροι που μας χορτάσατε και δε θέλετε να βλέπετε τη μουτσούνα μας για κάνα χρόνο :-)

(Ρε Τζίζα και Βικ, τόσο ωραία τεκνά είστε δηλαδής ;)

Ωωωωχχχ το κόβω εδώ, αρχίζω και ξεφεύγω μου φαίνεται.

#84
deinosavros

@ Μπέτα : Σταλίνες κουφάλες έρχονται κρεμάλες :-)

#85
sstteffannoss

Προκειμένου να προάγω την ενδιαφέρουσα κουβέντα αντιγράφω επιγραμματικότατα από τον Umberto Eco (Cinque scritti morali -1997) τα χαρακτηριστικά του Ur-Φασισμού (εκείνα δηλ. που υπάρχουν πάντα -μαζί με άλλα που διαφέρουν από είδος σε είδος-):

1 Λατρεία της παράδοσης (αποκλείει την προώθηση της γνώσης),

2 Απόρριψη του μοντερνισμού (οδηγεί σε ανορθολογισμό),

3 Λατρεία της πράξης για την πράξη (η παιδεία σαν κριτική στάση απέναντι στα πράγματα είναι ύποπτη),

4 Δεν δέχεται την κριτική (διαφωνία σημαίνει προδοσία),

5 Φοβάται τη διαφορετικότητα (είναι ρατσιστικός εξ ορισμού),

6 Πηγάζει από απόγνωση ατομική ή/ και κοινωνική (στρέφεται στις μεσαίες βασανισμένες τάξεις),

7 Προωθεί τον εθνικισμό (είναι ξενοφοβικός κι έχει έμμονη ιδέα τις συνομωσίες μακάρι παγκοσμίου επιπέδου),

8 Οι οπαδοί πρέπει να νοιώθουν ταπεινωμένοι από εχθρούς υπερβολικά ισχυρούς και ταυτόχρονα υπερβολικά αδύναμους –ώστε να είναι δυνατοί η ήττα τους.

9 Η ζωή είναι ένας διαρκής πόλεμος (οπότε ενυπάρχουν οι έννοιες της τελειωτικής λύσης και του Χρυσού Αιώνα),

10 Προωθεί ένας λαϊκό ελιτισμό (ανήκουμε στον καλύτερο λαό) που σε συνδυασμό με την ιεραρχική δομή –στρατιωτικού προτύπου- της κοινωνίας οδηγεί σε περιφρόνηση των υφισταμένων,

11 Εκπαιδεύει στο πρότυπο του ήρωα (πράγμα που οδηγεί στη λατρεία του θανάτου),

12 Μετατοπίζει τη βούληση για εξουσία στο σεξουαλικό πεδίο (καλλιεργώντας macho αντιλήψεις),

13 Η έννοια «Λαός» αντιμετωπίζεται σαν μια μονολιθική οντότητα που εκφράζει την κοινή βούληση με τον ηγέτη μόνο ειδικό/ ικανό να την εκφράζει,

14 Μιλάει την οργουελική και συναφείς νεογλώσσες.

#86
Vrastaman

Σπεκ για το εξαιρετικό λυνξ σσστεφφφφφφαννε, θεός ο Eco, άσε που είναι και δεινός αναγραμματιστής.

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι ο καπιταλισμός έχει συνυπάρξει με κάθε ποικιλία «υπαρκτών» πολιτευμάτων. Ακόμα και στην Β. Κορέα, η διοικούσα οικογένεια έχει κάνει στενές μπίζνες με την Huyndai. Το καλύτερο φασιστ'o'meter κτγμ δεν είναι ο βαθμός καπιταλισμού, αλλά η δύναμη, η αδιαφάνεια και ο βαθμός αυθαίρετου παρεμβατισμού ενός κράτους. Το καθεστώς που περιγράφει ο Όργουελ στο 1984 θα μπορούσε να είναι ο,τιδήποτε εκτός από αναρχικό ή φιλελεύθερο.

#87
HODJAS

Meet me halfway mate. Let's call it toyotalitarian and wrap it up. Deal;
;-)

#88
iron

οκ, ντηλ, να τελειώνουμε κιόλας, γιατί αλλιώς δεν τελειώνουμε ποτέ.

#89
deinosavros

Άιρον, τώρα που το ξαναβλέπω, ΣΕΒΑΣ για την αγγλόφωνη παράθεση του Τόμας Μαν. Μιλώντας για την Οκτωβριανή, κλαίει αίμα ο άνθρωπος.

#90
iron

θξ Δεινέ...

εφόσον συμφωνοδιαφωνούμε λοιπόν, λέω να κλείσουμε το θέμα με κάτι σχετικοάσχετο:

- Πόσοι αριστεροί χρειάζονται για να αλλάξουν μια καμμένη λάμπα;
- Κανένας.
- Γιατί;
- Γιατί ευθύνεται το σύστημα.

- Πόσοι ψυχαναλυτές χρειάζονται για να αλλάξουν μια καμμένη λάμπα;
- Ένας.
- Γιατί;
- Γιατί ένας μόνο αρκεί να της δώσει να καταλάβει ότι κάηκε μόνη της.

- Πόσες γυναίκες με περίοδο χρειάζονται για να αλλάξουν μια καμμένη λάμπα;
- Έντεκα.-
- Γιατί έντεκα;!
- ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ.

#91
deinosavros

(...με την ευκαιρία, ξήγα μου και το μεγάλο μυστήριο της ζωής που ποτέ δε μπόρεσα να καταλάβω : Γιατί οι κοπέλες στα πάσης φύσεως μαγαζιά, ταβέρνες, καφετέριες κλπ σηκώνονται και πάνε δύο-δύο στην τουαλέτα ;)

#92
MXΣ

Για να αλλάξουν την λάμπα βρε χαζό!

#93
Galadriel

Κουτσομπολιό δεινό, κουτσομπολιό. Πώς σου φαίνεται ο ξανθός του βγήκαν τα μάτια να σε κοιτάζει, λες ε, μωρέ λίγο μεγάλος δεν είναι, όχι μην κοιτάς γκρίζος κρόταφος γοητεία λέμε, κάτσε να βάλω λίγο κραγιόν, καλή είμαι; στρώσε λίγο τη φράτζα μια χαρά, πάμε να λιανίσουμε τα πλήθη (βγαίνουν χαμογελαστες όσο ταυτόχρονα μπήκαν)

#94
MXΣ

Kαι ως γνωστόν οι γυναίκες δεν αφοδεύουν...

(* και μόνο οι άντρε χέζουν)

#95
iron

εγώ θέλω να μου εξηγήσουν όμως οι άντρες γιατί κάνουν περισσότερη ώρα στο κατούρημα απ' ό,τι οι γυναίκες, τουλάχιστον την διπλάσια ώρα. ένα δώρο σας έδωσε η φύση ρε πστ, πα πα πα...

#96
deinosavros

@ Άιρον

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

  1. Όλοι θα πεθάνουμε μιά μέρα.
  2. Καλύτερα πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και άρρωστος.
  3. Όσο και να την τινάξεις, η τελευταία σταγόνα θα πέσει στο σώβρακο.

(Αυτή την τελευταία δεν έχουμε χωνέψει ακόμα, γι αυτό αργούμε).

#97
Galadriel

(τα τρία μεγαλύτερα ψέματα τα έχουμε;)

#98
Vrastaman

Ξεκινάω με 1) Το μέγεθος δεν μετράει

#99
Galadriel

Όλα μαζί:
1) Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία
2) Το μέγεθος δεν έχει σημασία
3) Έλα μωρό μου, μόνο να στον ακουμπήσω θέλω λίγο.
Χα. Χα. Χα. Σε καλό μας.

vikar

Μετά απο τελευταίο Σίλα του Κόμεντι Λάμπ, και Ιντιμίντια απο γρήγορο σερφάρισμα, φτάνει κανείς στα βικιτσιτάτα (τραγουδιέται κατα το λα κουκαράτσα), οπου εγώ πείστηκα. Το παραπάνω απόσπασμα που δίνει ο τζίζας στις 30/05/12 δέν είναι του Μπρέχτ, αλλα παραλλαγή πάνω σ' ένα απόσπασμα απο κήρυγμα του (πάστορα) Μάρτιν Νίμελερ.

Να το έχουμε υπόψη, μιά και έχει γίνει σούπα, ειδικά απο τη φάση με το κωλοπαίδι της Χρυσής Αυγής και μετά.

jesus

μου το είχε επισημάνει ο παντογνώστης μπέτα, αλλά όταν είχα ήδη αποφασίσει να απέχω απ' το ζήτημα εδώ.

vikar

Αποχή σημαίνει συνενοχή. :-Ρ

jesus

επί του προβλήματος της απόδοσης φράσεων σε λάθος ανθρώπους, μπορούμε να τσιτάρουμε κ Α. Λίνκολν:
«the thing about quotes from the internet is that it's hard to verify their authenticity».

Khan

Χαχαχα, καραλώλ!

HODJAS

[I]Κατατρεγμένο μου ανεψούδι,

Πάει καιρός τώρανες που σόγραψα.

Τί πράματα είν’ αυτούνα που γίνονται κείθε κάτου βρέ παιδί; Χαλασμός Κυρίου! Τί δηλαδής, ν’ ασκωθούνε τα πόδια να βαρέσουνε το κεφάλι;
Σαν κι ετότενες θυμάμαι, με τσου μαύρους και κάτι λέτσους με μακριά μαλλιά (σαν κορίτσα-θεμουσχώραμε), που ετεμπελιάζανε στους δρόμους κι εφωνάζανε πήπολ, φρήνταμ και κουραφέξαλα. Ε, οι μαύροι φάγανε κι αυτοί το σοπάκι τους, οι άσπροι πήγανε στο μπαρμπέρη κι ησυχάσανε.

Μπιτίδιοι είναι δεξά-ζερβά παιδάκι μου και μην εψάχνεις γωνιά στο τάληρο, μόνε κοίτα τα διαβάσματά σου, να ξεστραβωθής. Βρε, παίρνεις εσύ το χαρτί σου;
Τσίφ, σε κάνω εγώ αμέσως καθηγητήν εδώ στην Αμέρικα, που λέει ο λόγος. Έχουμε αθρώπους να σε ποστηρίξουνε. Και θα’ σαι και κύριος.

Εδωνάς παιδάκι μου, ο κόσμος πάει μπροστά με την αξία του και με τη δούλεψή του.
Να, τσι προάλλες εμπήκανε μέσα στο μαγαζί που εργάζουμαι δυο σερίφηδες του υγιονομικού (σατζιτάριαν λένε, δείχνουνε και μια κονκάρδα και τέτοια).
Ε, να σου τονε το αφεντικό, πούθε να κρυφτεί, που οι κατσαρίδες κάτου στο υπόγειο τις έχουμε για ταπετσαρία, μη συζητάς. Κάκροτς τις λένε αμερκάνικα.
Το λοιπόν, κάνουνε έλεγχο, τους επήρε οπίσω απ’ το μπάγκο τ’ αφεντικό, τσου μέτρησε φίφτι φάιβ ντάλαζ α πής στον καθένανε, τους εκέρασε και απο μια κοκα-κόλα και σκολάσανε. Το’ δα στα κλεφτά, κείθε που ξεσκόνιζα.
Ο ένας απο δαύτους έμαθα έχει λέει φτιάσει βίλλα στο Σάσε Μπούλεβαρτ, κάτου στο γιαλό. Έχει και κούρσα. Αμή;
Κονομάνε οι αθρώποι, αλλά η δουλειά-δουλειά. Απ’ τις χαπασέβεν το πρωί στο ποδάρι να κάνουνε λέει ρέη-πώς το λένε έφοδο- στα μαγαζά.

Εμείς δόξασοθεος, καλά είμεθα. Ε να, εστούμπισα κειδά λίγο το δεξί μου χέρι με μια παλιο-κασόνα φρούτα και είπε ο ντόκτορας ρηλάξ και τα τοιαύτα. Τα’ χει λέω αυτά το επάγγελμα, τί να κάνεις; Επήγα σιγούλια-σιγούλια στο μάη χόμ να το ξεκουράσω κομμάτι, μου’ δωσε και το μεροκάματο ολάκερο το μπός, να’ ναι καλά.
Το λοιπόν κύριε, την άλλη μέρα επήγα κανονικά στη δουλειά μου και κίχ δεν έβγαλα κι αυτό ο μπόσσης το εχτίμησε πολύ. Σε δυο-τρείς μέρες, τώρα με το κράισις (πώς το λένε ρωμέηκα μωρέ που πανάθεμα τα ξέχασα τα ρημάδια), έδιωξε τον αράπη κι έναν άλλονε ανακατωσούρη, που του γύρευε λέει όβερταϊμ (κάτι κερατιάτικα – όλο καθισιό και γιούνιον μου ήτανε τρομάρα του) και κράτησε μόνον εμένα, οπούμαι δουλευταράς και μπιστικός.

Έχουμε στη δημοσά κάτι λεβέντες, που μας εβοηθάνε εμάς τους μεγαλύτερους και μας περνάνε απέναντι στα ζήμπρα κρόσσιν και τσου δώνουμε το κατιτίς τους, έτσι για πόκετ μάνεϋ, γιατί όσο να πείς διώχνουνε απ’ το νέμπορχουτ τσου κουμουνιστάς και τσου ξένους, που ήρθανε εδωχάμου να μας εφάνε το βιός σαράντα χρονώνε δούλεψη.
Καλά παιδιά είναι, καλοκουρεμένα (όχι σαν και τους άλλους τους λεχρίτες στα εξήντα-οχτώ), με αθλητικό παράστημα, τώρα θα μου πείς έχουνε κάτι ζουγραφιές απά στα μπράτσα τους, φορούνε κάτι γιούνιφορμ κάτι αυτά, μερικοί έχουνε κάνει και πρίσον, λένε και κανα μαδαφάκα/γιου μπιτς και τα τέτοια, ε, νέα παιδιά είναι, θα στρώσουνε.

Δε στο’ πα, να μην μου σεκλετιστής, πάει τηνε χάσαμε τη θειά σου, μέσ’ απ’ τα χέρια μας τη γυναίκα. Επήγε με το μαράζι να σε ιδεί γκρούμ με το ντηγκρί στο χέρι, ο θεός ν’ αναπάψει την ψυχούλα της.

Άιντε σταυραητέ μου, να μη μου βασκαθής, τελείωνε με κειό το Γιουνιβέρσιτυ, που το’ χεις κανει σαρακατσάνικο γάμο, έλα δωνάς να σ’ έχω να σε καμαρώνω, να σου βρώ και μια τσούπα απ’ το Μπόστον (έχουνε τον τρόπο τους εκειδά), να ρεστάρω ιν πής που λένε, τελοσπάντων. Εσαφράκιασα πιά ο κακορίζικος.

Σε φιλώ,

Άνκλ Χότζ
(Αλμπουκέρκη)

Π.Σ. Μη και μου γυρέψης άλλα ντάλαμπιζ άμα βγούνε οι κουμουνισταί στο Γκρής, για θα σας επετάξουνε λέει όξω απ’ το γιούροζον και θα κλείσουνε λέει τσι μπάνκες. Το’ δα με τα μάτια μου στο τελεβίζιον.
[/I]

patsis

Περίπου εκατό σχόλια πιο πάνω μίλησα για το σύνθημα «φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμάλες», θεωρώντας ότι καταγράφει το αποτρόπαιο γεγονός πως κάποιοι προσδοκούν έναν κόσμο που θα περάσει μέσα από το κρέμασμα ανθρώπων.

Βρίσκω ενδιαφέρουσα την ξεκάθαρη αντίρρηση και του Γιάννη Αγγελάκα σε αυτό το σύνθημα, με παραπλήσιο σκεπτικό μάλιστα, που φέρεται να διατύπωσε χθες σε συναυλία του:> «Ξέρετε οτι διαφωνώ με αυτό το σύνθημα», είπε και συμπλήρωσε: «Η απάντηση στον φασισμό δεν είναι αυτή. Η απάντηση είναι η ψύχραιμη σκέψη. Να προσέξουμε τον φασισμό που κρύβουμε όλοι μέσα μας». Και λέω «φέρεται», διότι το διάβασα σε μερικούς ενημερωτικούς ιστοτόπους (lifo, iefimerida, yahoo) αλλά όχι σε εφημερίδες, ενώ στο σχετικό άρθρο της Ελευθεροτυπίας δεν προκύπτει από το ρεπορτάζ.

Παρεμπιπτόντως, έχω την άποψη ότι η νέα Ελευθεροτυπία έχει κρατήσει τα ιδεολογικά κολλήματα της παλιάς, χωρίς όμως το στέρεο και πλήρες ρεπορτάζ που είχε εκείνη.

σφυρίζων

Διάβασα ότι κάποιος θεατής δειλά-δειλά κι αμήχανα (για τον φόβο των καρπαζιώνε) τον χειροκρότησε.

deinosavros

Προτείνω την μέση λύση «Φασίστες κουραμπιέδες έρχονται Χριστούγεννα» ή «Φασίστες κουράδες έρχεται ο ρούφουλας» :-)

iron

Το πόσο δίκιο είχε ο Χότζας όταν έλεγε σε πολύ παραπάνω σχόλιο το "Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις", φάνηκε ολοκάθαρα, τρία χρόνια μετά. Το ότι παίζουμε, άθελά μας ή όχι, με τις λέξεις, είναι μόνο εναντίον μας.