Εξειδικευμένη καρέκλα γυναικολογικής εξέτασης, που εξασφαλίζει ότι η εξεταζόμενη θα κρατήσει τα πόδια της ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια, επιτρέποντας στον γιατρό μια άνετη και αποτελεσματική πρόσβαση στα ενδότερα.

Είναι σαν κανονική πολυθρόνα, που φέρει επιπλέον δύο στηρίγματα όπου η εξεταζόμενη πρέπει να βάλει τα πόδια της (συνήθως αυτά χρησιμεύουν στο να ακουμπήσει το εσωτερικό των γονάτων της και όλο το υπόλοιπο πόδι να κρέμεται σαν σπασμένο - βλ. μήδια 3, 5). Θα μπορούσα να ενσωματώσω τα μήδια στον ορισμό αλλά νιώθω τον αντρικό πληθυσμό για τον οποίο όλα αυτά είναι ανεξήγητα - αν δεν αντέχετε στα σκληρά μην ανοίξετε το τελευταίο.

Από όσο γνωρίζει η συντάκτρια, δεν υπήρξε γυναίκα που να βρίσκει έστω και συμπαθές το μπουμ. Στο παράδειγμα υπάρχει μια καλή προσέγγιση για την αιτία, αν και δεν περικλείεται το σύνολο και η πολυπλοκότητα των συναισθημάτων που το μπουμ προκαλεί - γιατί κάθεσαι οικειοθελώς εκεί, φροντίζοντας εσένα ζητάς να γίνει η εξέταση, το κάνεις για πάρτη σου κι αυτό σημαίνει ότι αναγκάζεις τον εαυτό σου σε μια κατάσταση γάματαωχ παναζία μου. Ααα.

Η εξήγηση της παλιάς σε φόρουμ:
... Rinoula μου το μπουμ είναι το κρεβάτι που σε βάζει ο γυναικολόγος και είσαι με τα πόδια σε ειδικές θέσεις ψηλά και [...]

Το δράμα: Κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της επιβάλλεται να κάνει μια γυναικολογική εξέταση ανά τακτά διαστήματα. Δεν είναι και τόσο απλό όσο ακούγεται. Όσο σύγχρονη με μοντέρνες αντιλήψεις και αν είναι δεν μπορεί να μην νοιώσει τρόμο όταν ανέβει στο γυναικολογικό μπουμ και το δώσει «φάτσα κάρτα» στο γιατρό. Ίσως ακούγομαι πουριτανή αλλά μαθημένη να κρύβεις κάποια σημεία του σώματος μόνο για 2μάτια νιώθεις κάπως όταν ξαφνικά τα βγάζεις σε κοινή θέα!! Πόσο μάλλον να τ'αφήνεις και σε ξένα χέρια...

...έλα, για γύρνα λίγο από δω που έχει φως... (από Galadriel, 20/09/10)Ουφ γιατρέ μου, ουφ! (από Galadriel, 20/09/10)παπάκι παλαιάς κοπής, το βράζω , το ξαναβάζω the real thing (από gaidouragathos, 10/11/10)μοντέρνο παπάκι μιας χρήσεως, το φοράω, το πετάω... (από gaidouragathos, 10/11/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

  1. Μακρύ κοντάρι που στην άκρη του φέρει ευαίσθητο κατευθυντικό μικρόφωνο και χρησιμοποιείται στην κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή για να συλλαμβάνει τις ομιλίες των ηθοποιών (αγγλικά: boom).

Ο χειριστής του ονομάζεται μπούμαν (αγγλικά: boom man) και μαζί με τον ηχολήπτη, ίσως από επαγγελματική ευσυνειδησία, είναι οι δύο πιο ήσυχοι άνθρωποι σε ένα πλατώ. Για το λόγο αυτό, όλοι τείνουν να παραβλέπουν ότι ο μπούμαν κάνει την πιο κουραστική δουλειά εκεί μέσα και τους κάνει μεγάλη εντύπωση όταν, μετά από ώρες γυρίσματος, έντασης και καυγάδων όλων των υπολοίπων μεταξύ τους, πετάει ξαφνικά κάτω το μπουμ και φεύγει βρίζοντας.

Στις ερασιτεχνικές παραγωγές δεν χρησιμοποιείται καθόλου μπουμ. Στις ημιερασιτεχνικές χρησιμοποιείται σκουπόξυλο.

  1. Οργισμένη κραυγή του σκηνοθέτη όταν παρατηρεί στο μόνιτορ το μικρόφωνο να εμφανίζεται δειλά στο πάνω μέρος του πλάνου.

Η κραυγή «μπουμ!» έχει ακριβώς την ίδια σημασία με το «κατ!».

  1. - Όταν πήγαμε για το γύρισμα στην Κρήτη ξεχάσαμε το μπουμ. Έστειλα τότε τη Σούλα σε ένα χρώματα-σιδηρικά να αγοράσει ένα από κείνα τα τηλεσκοπικά μαρκούτσια που έχουν οι μπογιατζήδες. Εντάξει, του έπεσε λίγο βαρύ του Μίλτου αλλά και πάλι δεν ήταν λόγος αυτός για να τσαντιστεί.

  2. (σκιά στο μόνιτορ)
    Σκηνοθέτης: ΜΠΟΥΟΥΟΥΜ!!!!
    Πρωταγωνίστρια: Όχι ρε γαμώτο! Πάνω που το 'χα πιάσει!

(από protnet, 20/09/10)έξοχη χρήση της ατάκας από 0:40 και μετά (από protnet, 20/09/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία