Υπάρχουν στο slang.gr κάποια λήμματα (τέσσερα, προς το παρόν) με κοινό τους χαρακτηριστικό ότι περιέχουν τη λέξη μπουγάτσα. Συγκεκριμένα, είναι τα:

Στη Βόρεια Ελλάδα, που ξέρουμε τι είναι μπουγάτσα, εννοείται ότι αυτές τις φράσεις δεν τις λέμε. Τις θεωρούμε παραδείγματα του λεγόμενου Αθηναϊκού χιούμορ που, βασικά, δεν το καταλαβαίνουμε και όταν το καταλαβαίνουμε δεν το βρίσκουμε αστείο αλλά, επειδή είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι (ξέρεις, δεύτερη πόλη σε δυο αυτοκρατορίες, η Μεσευρώπη είναι η ενδοχώρα μας κλπ), χαμογελούμε συγκαταβατικά. Νταξ, και το μπουγάτσα με τουρίστα έχει μια πλάκα, ωσαύτως και το μπουγάτσα με λεφτά που δεν υπάρχει ως λήμμα αλλά να μη σας βάζω ιδέες τώρα.

Τέσπα, εμείς που τρώμε μπουγάτσα - Σαλονικιοί, αλλά και οι Σερραίοι είναι ακόμα πιο δυνατοί και Βερροιώτες, Καβαλιώτες, Δραμινοί επίσης γνωρίζουν - όταν λέμε μπουγάτσα εννοούμε αυτό που τρώμε - με κρέμα, με τυρί, με σπανάκι, με κιμά η και σκέτη.

Εδώ ήρθαμε.

Σκέτη μπουγάτσα είναι η μπουγάτσα χωρίς γέμιση - τίποτα. Στη σοφτκόρ έκδοση βάζεις από πάνω ζάχαρη άχνη και κανέλα. Στο πιο χαρκόρ βάζεις λίγη ζάχαρη χοντρή. Και σε καταστάσεις μόνο μπλακ δε βάζεις τίποτε - τρως το φύλλο κι αν είναι σωστό ως φύλλο κωλολέει.

Σκέτη μπουγάτσα, εξ αυτού, είναι ευρύτερα και ο,τιδήποτε το γουστάρουμε χωρίς ψιμμύθια, φρου φρου αρώματα και φραμπαλάδες - το γνήσιο, το απέριττο, αυτό που η ποιότητα του δεν χρειάζεται support act για να αναδειχθεί. Σκέτη μπουγάτσα, καφές σκέτος, ούζο ανέρωτο - όλα αυτά ζουν στο ίδιο μεταφορικό, μυθολογικό σύμπαν όπου οι άντρες είναι άντρες και οι γυναίκες ξέρουν να τηγανίζουν μελιτζάνες.

Η συγκεκριμένη έκφραση είναι μάλλον και το μόνο παράδειγμα όπου η λέξη μπουγάτσα γνησίως εμπλέκεται σε μεταφορικές περιπέτειες.

ΟΚ, φτάνει. Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για τη μπουγάτσα να πάει σε αυτό το Σερρέικο σάιτ. Οι άνθρωποι έχουν κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στη μπουγάτσα κι εσείς τους λέτε ακανέδες.

- Φίλιππα, στη μπριζόλα σου θέλεις λεμόνι; Βούτυρο; Κάποιο σως;
- Όχι ρε, τίποτα ... σκέτη μπουγάτσα ... αφού με ξέρεις εμένα ...
- Να την ψήσω;

Focaccia σκέτη (από Vrastaman, 31/05/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
vikar

Σωστός, σωστός...

#2
patsis

δεύτερη πόλη σε δυο αυτοκρατορίες poniroskylo Αυτό μπορεί να ακουστεί και αρνητικά ξέρεις...

Επί της ουσίας οι Σέρρες μάλλον παραμένουν η υπερδύναμη στο χώρο της μπουγάτσας - ακόμα και στην πόλη μου ένα απ' τα μπουγατσάδικα λέγεται «Σερραϊκόν» ή «Σερραϊκή παράδοση» δεν θυμάμαι [κάτι που αναφέρει το σάιτ στο οποίο παραπέμπεις]. Σκέτη μπουγάτσα όμως δεν έχω φάει ποτέ, ούτε στην Θεσσαλονίκη, ούτε καν έχω δει ή ακούσει τέτοιο πράγμα. Πάντα είναι με τυρί, με κρέμα, με κιμά. Το σπανάκι επίσης δεν το είχα ακουστά.

#3
beth

μαρεσεις, ξερος εσυ και τα λεγομενα σου.για να καταλαβουν οσοι δεν καταλαβαν, μπουγατσα δεν ειναι φετιχ.πως στη κρητη λενε καλτσουνια με μελι, τυρι κλπ, ε στα βορεια ειναι η μπουγατσα.απλα στην αθηνα υπαρχει μονο η αναλογη 'πιτα', και ορθως ονομαζεται ετσι

#4
Keyser Soze

Μόνο σε πολύ μερακλίδικες μπουγατσερί θα βρεις πλλέον μπουγάτσα σκέτη. Και μόνο απ' τα Τέμπη κι απάν'.

Να πούμε εδώ και για τη Χανιώτικη μπουγάτσα, μόνο με τυρί, αλλά σερβιρισμένη με ζάχαρη - ποίηση! Υπάρχει ακόμη, ή μας τέλειωσε κι αυτή;

#5
Galadriel

poniroskylo θα έλεγα σπεκ αλλά δεν λέω ξέρεις εσύ. Περιορίζομαι να αστρώσω με σεβασμό.

#6
Hank

#7
patsis

Ενδιαφέρον είναι και το «εδώ ήρθαμε». Έχει κάποια αυτονομημένη σημασία; Έχω ακούσει το «εδώ ήρθαμε πάμε να φύγουμε» ως παγιωμένη έκφραση αλλά δεν κατάλαβα τι ακριβώς σήμαινε. Σχετίζονται;

#8
jesus

εγώ ντρέπομαι να βαθμολογήσω, πάντως.

#9
Galadriel

Γιατί μωρό μου ντρέπεσαι; Τιμπαλιτούτο;

#10
Galadriel

@patsis: μάλλον είναι το γνωστό «εδώ είμαστεεεε» που λέμε όταν μετά από εισαγωγή και μετά από συνεχόμενα λογικά συμπεράσματα, φτάνουμε στο σημείο του βασικού ενδιαφέροντος. Όπως όταν λέμε «τέλειωσε η εισαγωγή τώρα ακολουθεί το κυρίως θέμα». Παρακαλώ τον συγγραφέα να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει γιατί μόλις διατύπωσα έναν παράλογα για μένα σοβαρό ισχυρισμό.

#11
GATZMAN

@keyser Snooze: Φυσικά και υπάρχει η χανιώτικη. Με κλειστά μάτια πάς στου Ιορδάνη. Κι αφου μιλάμε για Κρήτη,... αν τύχει και βρεθείς στο Ηράκλειο, τράβα στα Λιοντάρια. Εχει κι εκεί κι άλλα τρομερά μπουγατσερί.

#12
Vrastaman

Από το Σερραίικο σάιτ μαθαίνουμε ότι η μπουγάτσα ετυμολογείται εκ του ιταλικού focaccia < focus (εστία) όπως μάς επιβεβαιώνει και η Μπαμπουϊνιώτης!

Να σημειωθεί ότι από το focus επίσης προήλθαν και ο φώκος, είδος κτιστής εστίας πάνω στην οποία οι μοναχοί ζεσταίνουν τα αχαμνά τους, η φουκού (όπως αποκαλείται η ψηστιέρα στην Μαρτυριάρικη Κύπρο) καθώς και η μουσική φούγκα (fougue).

Ως εκ τούτου καταθέτω τα κάτωθι:

1. Μπουγάτσα με ρόδες: Ford Focus

2. Μπουγάτσα με χαλούμιν τζιε σεφταλιά: Κυπριακή ψηστιέρα-καρβουνιέρα

3. Μπουγάτσα με prosciutto και mozarella: focaccia

4. Μπουγάτσα με δασείες και περισπωμένες: Εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»

5. Μπουγάτσα με καλόγερους: Φώκος

6. Μπουγάτσα με Θεά: Η Εστία

7. Μπουγάτσα με «Κύριε Ελέησον»: Ρέκβιεμ σε Ρε μινόρε, Μότσαρτ

#13
BuBis

Στα μπουγατσατζίδικα του Μοδιάνο στην Σαλονίκη, υπήρχε βασικά σκέτη μπουγάτσα ιδίως την μεγάλη βδομάδα λόγω της νηστείας μαζί με ταχινόπιτες...

#14
Vrastaman

Πάντως όσο σκέφτομαι την αναλογία focaccia : μπουγάτσα τόσο δικαιώνονται στον νου μου οι βόρειοι. Focaccia από μόνη της είναι ψωμάκι και δεν συνεπάγεται την παρουσία τυριού ή άλλου αλλαντικού. Το εάν εμείς οι νότιοι θεωρούμε εκ προοιμίου ότι η μπουγάτσα πρέπει να έχει κρέμα, αυτό μάλλον αντικατοπτρίζει δικό μας έλλειμμα!

#15
GATZMAN

Και ενα κλίκ πέρα από τη focaccia, η flocaccia. Αν η πρώτη σχετίζεται με το φώκο, αυτή με τα φλόκια

#16
Vrastaman

..τα οποία μέσω Φλοκαφέ μάς οδηγούν συνειρμικά σε φραπέ με γάλα.

#17
knasos

poniroskylo επιτέλους μια τεκμηριωμένη απάντηση-ελεγεία-κόλαφος για την μπουγάτσα. Τι να πω, συγχαρίκια και πάλι συγχαρίκια.

#18
Hank

Οι Αθηνέζοι είναι εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα!

#19
BuBis

Δηλαδή εμείς πήραμε το foccacia από τους Ιταλούς και το κάναμε μπουγάτσα και μετά οι Τούρκοι το κάνανε poğaça, οι Νοτιοσλάβοι Pogacha και οι Αυστριακοί pogatschen... Για σλάβικο μου μοιάζει παρά για ιταλικό ή τούρκικο.

#20
Vrastaman

Αναφορικά με την focaccia, η βικούλαγράφει: «the basic recipe is thought, by some, to have originated with the Etruscans or ancient Greeks»

#21
BuBis

καλά μιλάμε ότι στο τέλος όλα Ελληνικά είναι!

#22
GATZMAN

@vrasta/ Bubis
Το θέμα είναι όμως πόση σχέση έχει εκείνη η αρχική συναταγή, με τις σημερινές εκδόσεις;

#23
BuBis

Πιθανότατα καμμία! Γι αυτό μπορεί να είναι και ανέκδοτο ή αίνιγμα, του στύλ: Στο διεθνές μήτινγ Enduro στα Σέρρας, ένας Αθηνέζος, ένας Τούρκος, ένας Ιταλός, ένας Αυστριακός και ένας Σέρβος πάνε σε ένα μπουγατσατζίδικο και παραγγέλνουν μπουγάτσα (ή foccacia, poğaça, Pogacha, pogatschen). Συμπληρώστε την απάντηση του μπουγατσατζή ή το τι θα απαντήσουν οι μπουγατσαραίοι...

#24
acg

O αγωνας τωρα δικαιωνεται!

#25
BuBis

ceci n'est pas une foccacia!

#26
Vrastaman

- Τι τρώνε στην Θεσσαλονίκη όσοι κάνουν δίαιτα Atkins;
- Μπουγάτσα χωρίς μπουγάτσα.

#27
BuBis

- Μπουγάτσα με χωρίς μπουγάτσα.

Δεν είναι πιο εύηχο ετς;

#28
Hank

Παιδιά, μακριά απ' την δίαιτα Άτκινς έχει τρελές παρενέργειες. Μπορεί να καραφλιάσει και γυναίκα απ' αυτή την δίαιτα!...

#29
Galadriel

Βέβαια. Από την άλλη, Χανκ, μπορεί να χάσει και 4 κιλά σε μια βδομάδα. Κι εδώ που τα λέμε αν χάσει και τα μαλλιά της μπορεί τα 4 να γίνουν και 5 :-P

#30
Vrastaman

Κλείνω την δεύτερη εβδομάδα σοβαρής μπουγάτσας με χωρίς μπουγάτσα and I'm feeling fine Khan :-) Μεγάλη δουλειά να ντερλικώνεις του σκασμού, να χτυπάς τα καραουισκάκια σου και να χάνεις κάθε 2 μέρες από ένα κιλό ;-) Όσο για την ασφάλεια της μεθόδου, εάν εξαιρέσουμε τις 2-3 μελέτες που έχουν χρηματοδοτηθεί από φιλόζωους σιωνιστές ιδιοκτήτες κέντρων αδυνατίσματος, η μια μετά την άλλη δικαιώνουν τον αδικοχαμένο δόκτορα!

@Μες τζίμπησα από το eBay την πρώτη έκδοση του βιβλίου του Ατκινς (1972) όπου τα γράφει μερακλαντάν και χωρίς τις πολιτικά ορθές περικοκλάδες που οι μαρκετίστες ομοφυλόφιλοι πρόσθεσαν εμβόλιμα εκ των υστέρων ;-)

#31
Hank

Παιδιά, έκανα ο ίδιος την εν λόγω δίαιτα, και μέσα σε λίγες βδομάδες είχα χάσει τα κιλά, δεν θυμάμαι πόσα πάντως αρκετά, της τάξης των 5 με 8, αλλά είχα αρχίσει να καραφλιάζω. Την ίδια εποχή η καθηγήτρια των Αγγλικών μου μου είπε ότι κι αυτή τα μαλλιά της (ήταν αραιά) τα έχασε από αυτήν την δίαιτα. Κι ένας φίλος γιατρός μου είπε ότι εξαρτάται κι απ' τον άνθρωπο, άλλοι δεν παθαίνουν τίποτα, λ.χ. η μητέρα μου την έκανε 3 φορές, έχασε τα κιλά και δεν έπαθε τίποτα, ενώ μια περίπτωση που ήξερε ο γιατρός πήγε και στο νοσοκομείο. Το καθήκον μου το έκανα, λεγοντάς σας την προσωπική μου εμπειρία. Πάντως, τώρα που έχω έτσι κι αλλιώς καραφλιάσει σκέφτομαι να την ξανακάνω.

#32
GATZMAN

Πρόσεχε, όμως μήπως χάσεις τρίχες από αλλού...χα χα χα

Πάντως έχω ακούσει πως η δίαιτα Atkins, πως στηρίζεται πολύ στο κρέας. Αν ισχύει αυτό, μπορεί να χάσεις κιλά, αλλά μπορεί να βρεθεις με κληρονομιά από τριγλυκερίδια, χοληστερίνη, πίεση, κλπ.

Επειδή έχω ασχοληθεί αρκετά θα 'λεγα με δίαιτες, αυτές που βρήκα κατάλληλες ήταν αυτές, που διαρκούσαν πολύ, ώστε να αποβληθούν οι παλιές γαστρονομικές συνήθειες και ο οργανισμός να μπορεί να σταθεροποιηθεί καλύτερα στη νέα κατάσταση. Νομίζω πως η δίαιτα Atkins εστιάζει σε γρήγορα αποτελέσματα, που από ότι ακούω, είναι προσωρινά.
Εντάξει άμα κάποιος είναι να χάσει λίγα κιλά, αλλά άμα είναι κανείς να χάσει πολλά, η δίαιτα πρέπει να διαρκεί αρκετά.
Κοντολογίς και στη δίαιτα χάσιμου πολλών κιλών και στο σεξ και στην έκταση του λήμματος, οι δρόμοι συγκλίνουν...χε χε χε

#33
Vrastaman

Εξόχως εκνευριστική η ολοένα και αυξανόμενη τάση τυροπιτάδων στην Αθήνα να το παίζουν καικαλά Θεσσαλονικείς ρωτώντας «θέλετε να κόψω την μπουγάτσα κομματάκια;» Κάθε φορά που το ακούω τραβάω το νοητό περίστροφό μου.

#34
deinosavros

Άσχετο: ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ (κι όποιος πάει βόρεια ας φάει και μιά μπουγάτσα με κρέμα γιά μένα).

#35
Vrastaman

Καλά να περάσουμε, ωρέ κλεφτόπουλα.

#36
PUNKELISD

Εφτά είναι! Για σας ειν' η ζωή!

#37
salina

Πως λένε τη Φανουρόπιτα στη Θεσσαλονίκη; Μπουγάτσα με Νικολούλη (από τουί)

#38
PUNKELISD

Και μια και ανέφερες τη Νικολούλjη θα ξέρεις φυσικά ότι ακούει μόνο «ψαγμένη» μουσική.

#39
GATZMAN

@PUNK
<!>