Μέρος που τοποθετείται κοντά σε ιδιοκτησία του διαβόλου, είτε στου διαόλου τη μάνα, είτε στου διαόλου τη λελέ, είτε στου διαόλου το ξεσταύρι, είτε στου διαόλου τον πούτσο. Είναι το μέρος του χάρτη, όπου τοποθετείται η καρφίτσα, όθεν αναρτάται ο χάρτης, δηλαδή είναι ακραία βορειοανατολικά / βορειοδυτικά / νοτιοανατολικά / νοτιοδυτικά. Το μέρος αυτό μονίμως καλύπτεται από την τρύπα της καρφίτσας, και έτσι ουδέποτε φαίνεται, περνάει απαρατήρητο, αδικείται από την ιστοριογεωγραφία. Ο Λαυρέντης Πηρουνίτσας ονομάζει συναφώς το Διδυμότειχο τρύπα στη γεωγραφία. Είναι επί τοποθεσιών το αντίστοιχο του στην άκρη της φωτογραφίας επί προσώπων.

Ορισμένες φορές, ως χάρτης εννοείται αεροφωτογραφία, οπότε η τρύπα του χάρτη λέγεται είτε αντι-οικολογικά κάποιο δάσος ή πεδιάδα ή πάρκο σκοτισμένο σε αντίθεση με το κατάφωτο αστικό κέντρο (μιλάμε για κορυφαία μπουρζουάδικη θεώρηση που θα έβγαζε από τα ρούχα του κάθε γκρηνιάρη), είτε χειρότερα κάποιο άχρηστο μέρος όπως καμένο δάσος ή εγκαταλειμένο αεροδρόμιο, λ.χ. το Ελληνικό ή η Πάρνηθα στην Αθήνα. Γενικά, τείνει να συμφύρεται καταχρηστικά κττμγ η τρύπα στο χάρτη (ακραία μακρινό μέρος) με την μαύρη τρύπα (σκοτεινό / άχρηστο / κατεστραμμένο μέρος / μέρος που απορροφά πολλή μέριμνα) και μιλάμε για μαύρη τρύπα στο χάρτη.

Τέλος, υπάρχουν και τα μέρη που είναι έξω από τον χάρτη, ούτε καν δηλαδής.

  1. Τέλος του «Διδυμότειχο Μπλουζ» του Λαυρέντη Πηρουνίτσα.

Διδυμότειχο blues τ' όνομά του είναι αιτία
Διδυμότειχο blues τρύπα στη γεωγραφία
Διδυμότειχο blues αδειανή φωτογραφία
του παράλογου η θητεία αγχωμένη μαλακία...

  1. Η Νεμπράσκα είναι γη παλιά. Εύφορη, αγροτική. Τρύπα στο χάρτη, λες, αλλά δεν είναι. Η Όμαχα γέννησε το Φρεντ Ασταίρ και το Μάρλον Μπράντο, τον Μάλκομ Χ και τον πρόεδρο Φορντ. Και το Κόκκινο Σύννεφο που τους ξηγήθηκε αλμυρό φυστίκι. Τρύπα στο χάρτη; Ναι. Γαλήνη, πράσσινο, καμμιά ανησυχία για τη χρονιά που έρχεται και εκρήξεις διαφυγής.
    (Δες).
  1. Μισή καμένη Πάρνηθα βρίσκεται κρυμμένη μέσα στο Λεκανοπέδιο. Τρύπες στον χάρτη που θα μπορούσαν να έχουν ήδη γίνει πάρκα με υψηλή βλάστηση και να επιστρέφουν λίγη από την ποιότητα ζωής που χάθηκε στα αποκαΐδια. (Από το courses.arch.ntua.gr)
  1. Θεσσαλία: μαύρη τρύπα στο χάρτη.
    (Δες).

(από Khan, 02/05/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
patsis

Απολύτως σχετική και η πινέζα.

#2
HODJAS

Τα φαντάρια έχουν δίκιο απ' τη μια να παραπονούνται για τη θητεία (είναι μια μαλακία και μισή), απο την άλλη κλαίγονται οτι είναι μακριά απ' τη μαμά τους (και βυσματώνονται να' ρθουν κοντύτερα).

Οι αναμάρτητοι πρώτοι την λίθο μπάλλουν κατά των (περισσότερο επιτυχημένων) βυσματούχων και κακολογάνε τους ντόπιους και την πινέζα που τους έλαχε, ρίχνοντας για άλλη μια φορά τις ευθύνες αλλού.

Όλοι παραγνωρίζουν την ευκαιρία που τους έπεσε να γνωρίσουν την πραγματική Ελλάδα και απο την άλλη οι Αθηναίοι κατηγορούνται οτι δήθεν είναι μαλάκες, ενώ δεν είναι περισσότερο απο αλλού, απλά είναι περισσότεροι.

Δε μου φαίνεται και πολύ πολιτικά συνεπής η νοοτροπία...