Χαρακτηρισμός που ξεχειλίζει από θαυμασμό, για την πολύ ψηλή καυλιάρα γυναίκα με την καλή την έννοια, τ. γυναικάρα, άλογο καμαρωτό, «πω ρε μάνα μου πα πα πα» σε φάση.

Λες τη λέξη και γεμίζει το στόμα σου απολαυστική λεβεντομουνιά: Ειδικά αυτή η κατάληξη -άρι παραπέμπει συναισθηματικά σε λέξεις που περιγράφουν μεγαλοπρεπείς και ευθυτενείς πραγματικότητες (βλ. στυλι-άρι από το στύλος, δοκ-άρι από τη δοκό, αλλά και πιο χαρακτηριστικά ματζαφλάρι, παλαμάρι κ.λπ.) - και βέβαια στο καμ-άρι...

Χρησιμοποιείται στο Μπραχάμι (το άκουσα επανειλημμένα σε χρήση και μου κόλλησε κιόλας), αλλά δεδομένου ότι το γούγλε τεστ βγήκε θετικό, εκτιμώ ότι παίζει να έχει διαδοθεί και πέρα από το ρέμα.

...............................................................

Προσπάθειες ετυμολογικής προσέγγισης συμπληρώνονται εκ των υστέρων συνοψίζοντας τα υπέροχα σχόλια που έχουν καταγραφεί – ειδική μνεία στους Vrastaman και sstteffannoss:

  • Αναφορά στα Ρομανί όπου dil’arela θα πει (περίπου) «κάποιος που σε τρελαίνει».
  • Αναφορά στα Τούρκικα όπου dilara θα πει (περίπου) «η ερωμένη, η λατρεμένη της καρδιάς».
  • Αναφορά στην Αμερικάνικη σλανγκ, όπου dilara θα πει (περίπου) «η βυζαρού που γουστάρει να ξεσαλώνει».

Θεγκζ γκάιζ.

- ... και είμαι στο φανάρι της Σουλίου και σκαλίζω τη μύτη μου περιμένοντας στο κόκκινο όλο βαρεμάρα και κάνω έτσι και τι να δω, πω μαλάκα, μια τύπα απίστευτη, ένα ντιλάρι ίσα με κει πάνω, μπαμ μπαμ μπαμ το τακούνι τη μπότα το μωρό το δίμετρο, να το μαλλί τίναγμα σλόου μόσιον, έχει πέσει το σαγόνι μου, ο μαλάκας από πίσω κορνάρει άναψε το πράσινο, εγώ κόκαλο και εκείνη την ώρα γυρνάει και με κοιτάει και συνειδητοποιώ ότι έχω μείνει με το κακάδι στο δάχτυλο που δείχνει τον ουρανό. Σκατά.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Αυτές οι λέξεις ποτέ δεν είναι αρκετές. Μήπως έχουμε καμιά υποψία ετυμολογίας, έτσι να γουστάρουμε καλύτερα;

#2
Galadriel

Στράγγιξα τα νέτια χαν... κανας ξενόγλωσσος μόνο μήπως και.

#3
Vrastaman

Παίζει να είναι και Τσιγγάνικο. Σύμφωνα το εγκυρότερο Gypsy On Line, η ρίζα dil σημαίνει τρέλα. Σχετικό παράγωγο: dilarela (το να τρελαίνεις κάποιον). Τραβηγμένο ίσως, αλλά ας αρχίσουμε από κάπου...

#4
Khan

Μπράβο, εκεί πήγε κι εμένα το μυαλό μου. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει ανάλογη λέξη στα καλιαρντά, που ο Πετρόπουλος να την δίνει αγνώστου ετύμου, πλάκα κάνω!

#5
Vrastaman

Ανατρέχοντας στο Καλιαρντά του Πετρόπουλου:

ντίλι: Το δόντι

Και όλα τα συνεπακόλουθα, π.χ. ντιλοκολιάζω (δαγκώνω), ντολοκολιέ (οδοντοστοιχία), ντιλομουτζό (το δαγκανόμουνο, λέω εγώ).

#6
sstteffannoss

dilara (τούρκικο) = ερωμένη που ηρεμεί / κατευνάζει την ..καρδιά(!!)
Έχει περάσει τον Ατλαντικό και κάποιοι λίγοι στις Ούζα (συνάδελφοι στην τρέλα) έτσι αποκαλούν τις σέξυ βυζαρούδες που γουστάρουν τα πάρτυ.

Εννοείται, με κάθε δυνατή επιφύλαξη.

Παρεμπιπτόντως: dilak = η κλιτορίδα στα τούρκικα (ίσως εμπνεύσει κάποιον ικανότερο).

Αν δεν έγραφε ο Vrastaman αυτό το «..ας αρχίσουμε από κάπου...» δεν θα ανέβαζα το σχόλιο τούτο.

#7
Galadriel

Κανα δυο μεταφραστές που δοκίμασα δεν το βρήκανε το dilara ούτε το dilak αλλά παίζει να πρέπει να ψάξουμε στο σλανγκ.tu που δεν ξέρω ποιο είναι (εμ δε θα ναι;). Στο ούρμπαν όμως... αααυτά είναι μεγαλεία, εστιάζουν στη βυζαρούμπα τα αμερικανάκια αλλά η ντιλάρα είναι εκεί! Αυτά είναι αγάπη μου, γιατί εμείς στο σλανγκρ κάνουμε ρεπορτάζ και βρίσκουμε ετυμολογίες παρτουζικά, θεγκζ Στέφανος και Βράστα.

#8
Khan

Μπράβο Στέφανε!

#9
Khan

Κι άμα η γκόμενα είναι και πρηξαρχίδω της λες
Δεν μας χέζεις ρε ντιλάρα;
Καλό, ε;

#10
Vrastaman

@κηαν: μαο-μαο
@Σστέφφαννος: στός, κέης κλόουζντ.

#11
GATZMAN

@khan :!
H καλή ντιλάρα είναι το... deal για τη λάρα Μετά δε τη συμβολή του Στέφανου για τη λέξη ντιλάκ, νέο κανάλι σκέψης ανοίγεται για την ονομασία του ξενοδοχείου du lac

#12
Vrastaman

#13
MXΣ

Ρε σεις! Καταργήστε την βαθμολογία και βάλτε like/dislike στα λήμματα/ορισμούς αλλά ΚΑΙ στα σχόλια, ! (οπως αυτά του Vrastamanου!)

#14
poniroskylo

Δια το εγκυγκλοπαιδικόν του πράγματος να επισημάνω ότι Dilara ήταν το καλλιτεχνικό της Τουρκο-Γερμανίδας ηθοποιού Sibel Kekili την εποχή που έκανε ταινίες πορνό. Ενδιαφέρουσα φυσιογνωμία, αξίζει ένα κλικ στο λινκ.

#15
GATZMAN

@MXS: Σωστότατος!
Οταν παιρνάει ντιλάρι ανασταίνεται ο Λάρυ

#16
Khan

Τι είπες τώρα ρε Πονηρέ! Αυτή είναι η πρωταγωνίστρια του Gegen die Wand με το οποίο ο Fatih Akin πήρε την Χρυσή Άρκτο, ταινιάρα & γυναικάρα! Θυμάμαι ότι ο Χαλικούτης είχε καθιερώσει το Σιμπέλ Κεκιλί; ως καμένη διερώτηση πρωκτικής ευμένειας, δίκην hommage στην μεγάλη αυτή θεραπαινίδα του οθωμανικού.

#17
Khan

Η Βικούλα την βγάζει λάδι, αλλά το ιμδβ την καίει.

#18
iron

κοίτα να δεις τι βγήκε από ένα λήμμα-άγνωστη λέξη...

#19
Khan

Στο οθωμανικό μας είχε απασχολήσει ξανά η δεσποινίς.

#20
sstteffannoss

@ironick: Ένα από τα πιο δυνατά ατού του σαητός. (άποψή μου)
Κι όλα από αυτό το «..καμιά υποψία ετυμολογίας, έτσι να γουστάρουμε καλύτερα;» του μερακλή Khan.

#21
MXΣ

@Gatzman, το ξέρω φίλε μου ότι είναι μιά καλή ιδέα αλλά επίσης δεν είναι εύκολο να το κάνεις τεχνικά, κοστίζει και θέλει πολύ ψάξιμο και χρόνο... Σε ένα site σαν αυτό χωρίς «έσοδα» (διαφημίσεις, κλπ) θα ήταν σχεδόν ακατόρθωτο (σε ένα τέτοιο project δουλεύω τώρα και γαμιέμαι) ... Προτάσεις σαν και την δικιά μου ακούγονται σαν το «μήπως θέλεις να σου κάνω και καμιά πίπα; ρε παλουκάρι»... Τα λέω σωστά dik;

#22
GATZMAN

Κοίτα, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Εσύ κάνεις τις προτάσεις σου (όπως τις έκανες) κι από κει και πέρα μπορεί να κάτσει η φάση, ή μπορεί η πρόταση σου να οδηγήσει σε κάποια καλύτερη. Τίποτα (ή σχεδόν τίποτα) δεν μπορείς να αποκλείσεις σ΄αυτόν τον κόσμο. Έτσι νομίζω.

#23
MXΣ

σωστόστ νομίζει ο παίκτης... Είδωμεν! Κάτι κανόνες περιμένουμε εδώ και ένα χρόνο (συν 2 μήνες και 15 μέρες), με κάτι νέο για την βαθμολογία...

#24
johnblack

Συμφωνώ κι εγώ με σύστημα like σε ορισμούς και σχόλια.

#25
MXΣ

Και φυσικά το like (και dislike φυσικά αν παίζει) να είναι επώνυμο (σαν το f/b ένα πράμα) για να μην υπάρχουν υπόνειες... μιλάω σωστά, jb;

#26
johnblack

φυσικά επώνυμο, όχι όμως dislike γιατί η φάση πάει σε hatebook μετά

θεωρητικά η επωνυμία θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στο παρόν σύστημα

#27
Vrastaman

Πόσο χαίρομαι που ο Ζανουάρ και το Μπούμπιτρον (εφεξής, «Les P'tits Pitsounacs») συμφωνούν σε κάτι!

Ή άποψή σας δεν διαφέρει και πολύ από την δική μου:

  • H βαθμολογία λημμάτωνε και ορισμώνε να αντικατασταθεί με likes («όρθιους αντίχειρες») που θα αποτυπώνονται εν είδει «slang-o-meter». Μιλάω μόνο για likes και ουχί dislikes («κωλοδάχτυλα») πράγμα που καταργεί αυτόματα την κατωποντοδοσία.
  • Αντί για βαθμολογία ή κατάταξη σλάνγκων, στο προφίλ του κάθε σλάνγκου να εμφανίζεται ένα αναλογικό slang-o-meter που να βασίζεται σε κάποια στάθμιση συνολικών likes ανά αριθμό λημμάτωνε που έχει αναρτήσει. Στο σκανγκόμετρο αυτούνο δεν θα φαίνεται ο αριθμός αντιχείρων, αλλά κάποιος γενικός ποιοτικός προσδιορισμός slangitude που θα προσεγγίζει την τελειότητα αλλά δεν θα την φτάνει ποτέ.
  • Τι κάνουμε με τους υφιστάμενους (απαξιωμένους) βαθμούς; Εδώ μπλέκει το πράμα. Ξεκινάμε ταμπούρλα ράστα; Αφαιρούνται οι μπαγαποντοδοσίες πρώτα και μετά μεταφράζεται το «τίμιο» αποτέλεσμα σε slangometer; Η μήπως μεταφράζουμε με κάποιο αλγόριθμο «βαθμό» από κάποια λήμματα που συγκεντρώνουν τεράστιο αριθμό ψήφων (πχ > 25, όπως το νίντζα, λέω τώρα) σε likes / σλανγκόμετρο; Αυτό θέλει σκέψη.

Εν κατακαυλείδι, θαρρώ ότι η παραπάνω προσέγγιση διατηρεί την παιγνιώδη φάση, σέβεται την παράδοση (slang-o-meter) και δεν ενθαρρύνει κακεντρέχειες. Επίσης, η «αξιολόγηση» σλάνγκων με slang-o-meter δεν έχει το στοιχεία κατάταξης τύπου «ο τάδε είναι νούμερο ένα ο δείνα νούμερο δεκαεφτά» που θα μπορούσε να προκαλέσει μικροέριδες.

Φυσικά, όλοι έχουμε κωλοτρυπίδες, και μεγαλύτερη όλων μας ο Βίκαρ :Ρ

#28
johnblack

Συμφωνώ με το 1 και εν μέρει το 2. Ας εμφανίζεται στο προφίλ εκάστου σλάνγκου ο συνολικός αριθμός λάικι, προς θεού όμως όχι πάλι γενικοί προσδιορισμοί και άλλα τέτοια αφηρημένα και καθολικά.

Το 3 με αφήνει αδιάφορο, ας πάνε στα κομμάτια τα παλιά. Όποιος θέλει μπορεί να ανατρέχει στα παλιά λήμματα αγαπημένων του σλάνγκων και να τους κάνει λάικ. Ας κάνουμε μια εντελώς νέα αρχή.

Το παιγνιώδες του πράγματος; Δε νομίζω. Παιγνιώδες είναι το πράγμα ούτως ή άλλως, είμαστε μια παρέα που λέει τις μαλακιούλες της και γουστάρει, αυτό φτάνει και περισσεύει. Γελοίο έχει καταντήσει πλέον και το θέμα της ανωνυμίας, καθώς όλοι ξεραινόμαστε μετάξυ μας και εντέλει η φύση του σάη δεν την ευνοεί, δεν είμαστε τίποτα μπουρδέλα τελεία κομ να ντρεπόμαστε να αποκαλυφθούμε εννοώ.

#29
iron

ο βίκαρ δεν θα ξανατολμήσει να μιλήσει, την τελευταία φορά που το έκανε είπε κάτι για Λιλιάδα και μετά από τρία δεύτερα είδε μπροστά του να συνεχίζεται μανιωδώς το έπος που μάλλον σιχαίνεται, χαχαχα, η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που κλπ.

(μετά προφ πήγε σε ξορκίστρες και μας πέρασε η καύλα για το έπος, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει).

#30
sstteffannoss

Προς σκέψη για όποιον διαθέτει καλή διάθεση:

---Το αντίθετο του «μ’ αρέσει» είναι η αδιαφορία.

---Η αδιαφορία μπορεί να είναι / γίνει και συνενοχή / διαπλοκή (εξού –ειλικρινά- και το σχόλιο).

---Προσπαθώντας να διορθώσουμε κάτι δεν πρέπει να χαλάμε κάτι άλλο καλό (και βέβαια, τί είναι καλό είναι σχετικό).

---Η άρση της ανωνυμίας μπορεί να οδηγήσει μερικούς ηθελημένα ή όχι στην υπερπροβολή και φεϊσμπουκοποίηση και άλλους ηθελημένα ή όχι στο περιθώριο. Η ποιότητα κι ο αυθορμητισμός μπορεί να υποφέρουν.

---Η οφθαλμοφανής βαθμολογία στα σχόλια (ήδη υπάρχει βαθμολογία στα σχόλια κι ας μην είναι μαθηματικά μετρήσιμη) μπορεί να οδηγήσει και σε σχολιολάσπη, σχολιοθύελες και σεντόνια σχολίων που μπορεί να καπελώσουν λήμματα και να οδηγήσουν σε φορουμοποίηση. (Οι από μέσα μπορεί και να γουστάρουμε, αλλά προσοχή! μας βλέπουν.) (Ελπίζω να με νοιώθει έστω και ένας τώρα που μοιάζει να αντιφάσκω.)

---Δεν υφίσταται αδιάβλητο, ούτε αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης για οτιδήποτε τουλάχιστον για πολύ καιρό(κι αυτό –άποψή μου- είναι καλό αν και δυστυχώς, πολλούς ενοχλεί παντού και πάντα –άνθρωποι κι ουχί θεοί γαρ και σαν Έλληνες ..αεί παίδες).

---Η σοβαρότητα, η καλή διάθεση και μια αίσθηση αξιοπρέπειας κι ευθύνης όταν κρίνουμε κάτι, μπορεί να κάνει θαύματα. Η έλλειψή τους σε οποιοδήποτε βαθμό θα υπονομεύσει οποιοδήποτε σύστημα. Ασφαλείς μέθοδοι ελέγχου όλων αυτών δεν υπάρχουν (ουσιαστικά, ούτε καν απ’ αυτόν τον ίδιο που κρίνει).

----Η βαθμολογία αυτή καθ’ αυτή (άρα και η μορφή της) πρέπει να αξιολογηθεί ως προς το πόσο προωθεί το σάη, εμάς τους ίδιους κι όσους μας διαβάζουν.

Τονίζω το ό,τι δεν καταθέτω καμία πρόταση. Θεωρώ εαυτόν υπερβολικά χθεσινό στο σάη για κάτι τέτοιο (ήδη νοιώθω άβολα).

Επίσης, δεν απευθύνομαι σε κανέναν συγκεκριμένα (θα έστελνα ΠΜ) (και παρακαλώ: δεν θέλω να πάρει κι άλλη έκταση το όλο θέμα, εννοείται, όσον αφορά σε μένα κι αυτό το σχόλιο).

Μη με παρεξηγήστε για αντιδραστικό ή για ..υπεράνω. Αν ήμουν δεν θα έγραφα όλα αυτά. Απλώς, έχω την εντύπωση πως βιαζόμαστε να δούμε ένα σκορ λες και τα λήμματα πεθαίνουν μόλις βρεθούν στη 2η άντε 3η σελίδα των προσφάτων. Κι αν αύριο - μεθαύριο κάποιος μερακλής αρχίσει να βαθμολογεί λήμματα δυο τριών χρόνων εκτιμώντας την όποια δουλειά θα χαλαστούμε γιατί βαθμάκια θέλω – τώρα τα θέλω;

Το ξαναγράφω: Δεν είμαστε μόνοι μας. Μας βλέπουν.
Χίλια συγνώμη αν κούρασα. Δεν ήταν σκοπός μου. Θα το αποφύγω στο μέλλον.

Καληνύχτα σε όλους κι όλες. Πάντα φιλικά και με την καλύτερη δυνατή διάθεση.

#31
iron

«Το αντίθετο του «μ’ αρέσει» είναι η αδιαφορία.»

«ήδη υπάρχει βαθμολογία στα σχόλια κι ας μην είναι μαθηματικά μετρήσιμη»

«Ασφαλείς μέθοδοι ελέγχου όλων αυτών δεν υπάρχουν»

«λες και τα λήμματα πεθαίνουν μόλις βρεθούν στη 2η άντε 3η σελίδα των προσφάτων»

...

(μ΄αρέσει αυτός ο τύπος, μ΄αρέσει η στίξη του, μ΄αρέσει η σιωπή του και το ότι συμμετέχει όντας ΚΑΙ στη γωνιά του, είναι ένας ήρεμος εργατικός άνθρωπος που δεν καίει την ισορροπία του και την αξιοπρέπειά του).

#32
Galadriel

Από το στόμα μου το πήρες.

#33
Vrastaman

Αχλαδομούνα η Ντιλάρα! (μύδι #7)

#34
knasos

+1 στέφανος για τα γραπτά, +1 ιρονικ για την αναγνώριση.

Πάει πολύς καιρός που ακούστηκε μια τέτοια τεκμηριωμένη, και απόλυτα σωστή κττμγ αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, για τα όσα κωμικοτραγικά γίνονται τον τελευταίο καιρό με την ευρεία έννοια του όρου. Συμφώνω με όσα είπες φίλε στέφανε αλλά, πες από προσωπικό εχωμυγακαιμυγιάζομαι, θέλω να πω κάτι πάνω σ´ αυτό για την αδιαφορία. Το ότι κάποιος συνειδητά δεν συμμετέχει σε τέτοιου είδους συζητήσεις, είτε για βαθμολογία, είτε γκρίνιες για βαθμολογία, είτε αναμόρφωση της βαθμολογίας, είτε για σημαντικότητα της βαθμολογίας και πάει λέγοντας, δεν σημαίνει απαραίτητα και αδιαφορία.

Υπάρχουν άτομα που ενδιαφέρονται πάρα πολύ για το σάιτ αλλά στην τελική ενδιαφέρονται για μια άλλη μορφή του, όχι γι' αυτήν που παρουσιάζεται τώρα αλλά γι' αυτήν που τους έκανε να γίνουν αρχικά μέλη του. Απέχουν από συζητήσεις που και κανένα νόημα δεν έχουν αλλά και το μόνο που εκφράζουν είναι προσωπικά κόμπλεξ ή και την ανάγκη για επικοινωνία του καθενός.

Στο τέλος είμαι σίγουρος ότι το θέμα θα εξαντληθεί και το σάιτ θα συνεχίσει να υπάρχει όπως συνέχισε να υπάρχει και μετά την πρώτη αλλαγή στις βαθμολογίες, μετά το πρώτο κύμα παγαποντοδοσίας και μετά τα όσα προβλήματα πέρασε. Αυτοί που γουστάρουν να είναι εδώ θα μείνουν χωρίς να τους νοιάζει τι θα γίνει με βαθμολογίες, σχόλια, αστέρια κλπ. Γιατί όσο και να αλλάζει το περιτύλιγμα ο κορμός και η ιδέα του σάιτ παραμένει ίδια. Και κάποιοι από εμάς μένουν εδώ γι' αυτόν. Ποιος είναι ο κορμός; Για μένα ο χαβαλές και η συναναστροφή με πραγματικά πνευματώδεις ανθρώπους.

Το όλο θέμα μπορεί να συνοψιστεί κττμαξ στο ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα φόρουμ για να γράφει ο καθένας τις άσχετες με το κύριο λειτούργημα του σάιτ παπαρδέλες του ώστε και η καταγραφή να γίνεται σωστά, και τα φλέιμς να παρουσιάζονται ευπρεπώς, και να φαίνεται το άβαταρ όλων χωρίς να χρειάζεται να μπαίνεις στο προφίλ του, και να το παίζουν όλοι έξυπνοι βάζοντας πιασάρικες υπογραφές στα ποστ, και ο κάθε επισκέπτης να επικεντρώνεται σε αυτά που έχουν σημασία και να μην ξενερώνει.

ΦανΦακτ: Εδώ και λίγο καιρό πολλοί από τον κύκλο μου έχουν, μετά απο παρακαλητό αιώνων, αρχίσει να εισχωρούν στο σάιτ. Εκτός του ότι το μόνο λήμμα που έχουν διαβάσει ΟΛΟΙ και ήταν παραπάνω από μια οθόνη ήταν η κουράδα, αυτό που κυρίως τους κάνει εντύπωση είναι οι παλιότεροι πνευματώδεις ορισμοί που δεν ξεπερνούν τις δύο παραγράφους σε έκταση. Τότε δεν βαθμολογούνταν ο ορισμός θα μου πείτε. Αδύναμο σημείο της τότε βαθμολογίας;

#35
Vrastaman

Vrasta slaps knasos around a bit with a large trout :P

#36
knasos

Έχω να μπω IRC πάααααααρα πολύ καιρό...

#37
Vrastaman

Εγώ από το 1997 :-)

#38
Galadriel

knasos +1 - τα μωρά είναι το μέλλον (ειδικά για το κομμάτι των παλιών πνευματωδών σύντομων ορισμών - ακόμα γελάω με το «αυτή που στις φλέβες της κυλάει κιμάς»).

#39
vikar

Έκανα κόπι-πέιστ τα γύρω απ' τη βαθμολογία στο μπαγαποντοδότης, να τά 'χουμε κάπως μαζεμένα, για όποιον θέλει νά 'χει μιά συνολικότερη εικόνα (γιατι τα κωμικοτραγικά με αφορμή αυτήν, δυστυχώς, δέν είναι καθόλου μόνο τα προχθεσινά).

#40
deinosavros

Επιβεβαιώνω Στεφ περί dilara. Εδώ την βρίσκω ως «αυτό που στολίζει την καρδιά/ψυχή», περσικής προέλευσης οθωμ. λέξη του 1451 παρακαλώ.

#41
leonpanos

ντιλάρι σημαίνει στα αρβανιτικα ο ψηλός και γεροδεμένος νεος