Όταν οι κιτρινιάρηδες παίζανε με θλιβερά σταγονόμετρα, το Ελληνικό jardin des délices περιελάμβανε πρωτοπόρες μέθοδες όπως την φάλαγκα, το παλάγκο, το γκλομπ στον κώλο, το στρίψιμο αρχιδιώνε και βυζιώνε, το μαστίγωμα με βοϊδόπουτσα, το δέσιμο σε παγοκολόνα με ταυτόχρονη χορήγηση ρετσινόλαδου, το γαμήσι με αμμοχάλικο.

Στο Πάνθεο αυτό, δεσπόζουσα θέση κατείχε η τοποθέτηση αναξιοπαθούντων υποκειμένων, δεμένων χειροπόδαρα, σε τσουβάλια από λινάτσα παρέα με ευέξαπτους κεραμιδόγατους. Η φιλική συμμετοχή του οργάνου περιοριζόταν στον αρχικό κλότσο, για να αρχινίσει το παραμύθι.

Τώρα πια ας όψονται η μεταπολίτευση και το WWF το τσουβάλι με την γάτα εκφέρεται μόνον εν είδει κίνκι χαριτωμενιάς.

- Στο τσουβάλι με την γάτα. Αυτό το μαρτύριο τείνει να εξαφανιστεί. Αιτία: στο τέλος δεν ξέρανε τι να κάνουν με την εξαγριωμένη γάτα. Άκουσα να λένε ότι αυτό το μαρτύριο το χρησιμοποιούσε στην Ελλάδα ο Διοικητής της Μακρονήσου. Ίσως πρόκειται για διαδόσεις Κομουνιστών.
(«εγχειρίδιο του Καλού Κλέφτη», Ηλίας Πετρόπουλος, Εκδόσεις Νεφέλη, 1979, σελ. 81)

- Ζημιάρα, σκανταλιάρα,
Μοστράρεις νούμερα φευγάτα
Σεμνά περπάτα μέσα στην πιάτσα,
Μη σε κλείσω στο τσουβάλι με τη γάτα
(«Το τσουβάλι με τη γάτα», πρώτη εκτέλεση: Τάκης Μπίνης, στίχοι & μουσική: Βαγγέλης Γερμανός)

(από Vrastaman, 16/09/11)(από Vrastaman, 16/09/11)(από Vrastaman, 17/09/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
gaidouragathos

Χεχε, να μια ωραια «γατιερα»...

#2
Vrastaman

#3
iron

μη σας χέξω...

#4
nikolaosvlas

Το θέμα δεν είναι για γέλια. Το 1953 με άλλους δυο συμμαθητές μου ανεβήκαμε πεζοπορεία από τα Χανιά στον οικισμό στην κορυφή της Μαλάξας. Πήγαμε στο σπίτι του θείου ενός από την παρέα. Στην αυλή ένας άνδρας σαραντάρης καθόταν αμίλητος και ακίνητος και κοίταζε πέρα τη θάλασσα. Ο συμμαθητής μας εξήγησε κατ' ιδίαν ότι αυτός ήταν ο θείος του ο οποίος μόλις είχε αφεθεί ελεύθερος από τη Μακρόνησο όπου είχε υποστεί το μαρτύριο με τη γάτα. Στη περίπτωσή του αφού τον είχαν δέσει χειροπόδαρα, τον έβαλαν μέχρι τη μέση σε ένα σακί μαζί με μια γάτα, έδεσαν το σακί σφικτά στη μέση του και τον πέταξαν στη θάλασσα...Δεν ξέρω πόσο διάστημα είχε περάσει από τότε, αλλά ο άνθρωπος όταν τον είδα δεν επικοινωνούσε.
Σας πληροφορώ επίσης ότι υπάρχει και μια ευρωπαϊκή γκραβούρα με την εφαρμογή αυτού του μέτρου για την τιμωρία των μοιχαλίδων στην Τουρκία στις αρχές του εικοστού αιώνα. Αν την βρω στο ιντερνέτ θα την επικολλήσω στο λήμμα.

#5
Vrastaman

Νίκο, απλά σπεκ για το σχόλιο σου!

#6
nikolaosvlas

Ευχαριστώ Vrastaman!

#7
Galadriel

Εγώ τώρα γιατί δεν το αντιλαμβάνομαι επακριβώς... Σου επιτίθεται το γατί στην προσπάθειά του για επιβίωση; Πόσο κακό μπορεί να κάνει ένα γατί;

#8
deinosavros

Τεράστιο..........