Ειδική κατηγορία φραγκάτου. Όταν μιλάμε για σκαφάτο μιλάμε για ιδιοκτήτη ταχύπλοου θαλάσσιου σκάφους, αλλά συνήθως εστιάζουμε σε κάτοχο χλιδάτου ταχύπλοου θαλάσσιου σκάφους, μεγάλου μήκους. Ο σκαφάτος πολλές φορές τυγχάνει και σαλονάτος και μερσεντάτος και συναντάται στη γενιά των 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Πολλά τα διάφορα -άτος λοιπόν, τα οποία μπορεί να αποτελούν παράλληλες διαστάσεις της προσωπικότητας ενός σκαφάτου. Χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως πως είναι Κεφαλλονίτης. Επίσης, σίγουρα το βασικό του αμάξι δεν είναι Hyundai Atos, αν και μπορεί να χει και κάνα τέτοιο στη συλλογή του. Και σίγουρα ο σκαφάτος, ο οποίος δεν είναι απαραίτητο να είναι γάτος έλκει κάποιον άλλο -ατο, τον κόμματο... Η φυσική γοητεία του προσαυξάνεται κατακόρυφα από την αίγλη του χρήματος.

Πολυάσχολος λοιπόν. Αλήθεια, τι να πρωτοπρολάβει; Τη βόλτα του στο κλαμπ της Εκάλης, το απεριτίφ στο ναυτικό όμιλο, τον καφέ στο ταπεινό Κολωνάκι; Δεν μπορεί να μην πάει εκεί. Θέλει την αίγλη της Εκάλης, θέλει να κάνει τη βόλτα του στο κέντρο προβολής διασήμων, βουλευτών κ.λπ. στο Κολωνάκι και να προκαλεί τα βλέμματα των άλλων. Θέλει να κάνει εντύπωση και επιδιώκει να φωτογραφίζεται δίπλα σε υπουργούς κ.λπ. από τους παπαράτσι. Αισθάνεται παράγοντας. Θέλει να φαίνεται. Φορά τη στολή εξόδου του και προσπαθεί να κάνει τα κονέ του. Αισθάνεται πως δουλεύει. Ενώ αυτοδουλεύεται βεβαίως βεβαίως.

Σκαφάτοι υπάρχουν στον κόσμο των επιχειρήσεων, της πολιτικής, στο χώρο των media, της υψηλής ραπτικής, του ποδοσφαίρου, κ.λπ. που χρησιμοποιούν το κότερο ως εργαλείο επίδειξης για να διευρύνουν τα κονέ τους, και να υλοποιήσουν τις πολυποίκιλες δουλειές τους. Θα μπορούσαμε επίσης να προσθέσουμε πως προσφιλής του προορισμός η Μύκονος. In η Μύκονος, in κι αυτός. Αλλά τι χαρακτηρίζει το look ενός σκαφάτου;

Ενδεικτικά χαρακτηριστικά του ενδυματολογικού look του σκαφάτου φαίνονται παρακάτω:

Φορά συνήθως παπουτσάκι timberland, classic γυαλί ηλίου, λευκό παντελονάκι, μπλε σακάκι, άσπρη ή ριγέ μπλούζα κ.λπ. Πολλές φορές φορά και καπελάκι καπετάνιου και έχει και καπνίζει τσιμπούκι για να κάνει εντύπωση.

Ενίοτε διαβάζει οικονομική εφημερίδα για να το παίξει γνώστης των οικονομικών τάσεων και να αισθανθεί παράγοντας. Χαρακτηρίζεται από ύφος ν καρδιναλίων, νομίζει πως έχει πιάσει τον πάπα απ' τα αρχίδια και επιδίδεται συχνά σε πουλεμούρ.

Αυτός συνήθως σκάει στη μαρίνα με σπορτίβ εμφάνιση, περιστοιχίζεται από ένα πιπίνι που το μάζεψε το χρώμα του μαρουλιού που σέρνει πίσω του. Θεωρεί πως ανεβαίνει στην εκτίμηση της γκομενίτσας που έχει δίπλα του όταν δίνει επιδεικτικά εντολές στο προσωπικό του σκάφους τους (μούτσους, μάγειρες, κλπ). Προσπαθώντας να αυξήσει τις πιπινομετοχές του γίνεται ενίοτε και πουρέιτζερ. Από ανεπιβεβαίωτες φήμες, η συχνότητα λήψης τσιμπουκιών από νεαρές συνοδούς τους είναι συχνότερες από το φουμάρισμα του τσιμπουκιού του.

Αλλά ας δούμε δυο χαρακτηριστικούς τύπους σκαφάτου.

Ο classic σκαφάτος (σκαφάτος από τότε που βγήκαν οι λάσπες), έχει μεν την ανάγκη να επιδεικνύει το σκάφος του, γιατί αυτό ανέκαθεν αποτελούσε επέκταση της προσωπικότητας του, δεν έχει όμως την ανάγκη να επιδειχτεί στο βαθμό που το θέλει ο νεόπλουτος σκαφάτος, ο οποίος υποβοηθείται από την ύπαρξη σκάφους για να βγάλει τα κόμπλεξ του. Ο νεόπλουτος σκαφάτος θέλει να επιδεικνύεται στο μέγιστο βαθμό, για να μπορεί να ξεχωρίσει απ' την πλέμπα, από την οποία πρόσφατα έφυγε... Θεωρεί το σκάφος ως μέσο καταξίωσης και ως οδό ικανοποίησης των απωθημένων του.

Θυμόμαστε χαρακτηριστικά τον Βουτσά που στην ταινία «Κορίτσια για Φίλημα», προσπαθούσε να το παίξει πλούσιος γιατί είχε την αντίληψη πως η δύναμη του χρήματος λειτουργεί ως αιδοιοσυλλέκτης. Και δεν επένδυε τόσο στο χρήμα αυτό καθαυτό, αλλά σε μια διάσταση της αξιοποίησής του και συγκεκριμένα στην κατοχή κότερου. Και ήταν τέτοια η εμπιστοσύνη του στη δύναμη του κότερου, που τον έκανε να επαναλαμβάνει συνέχεια τη συγκεκριμένη ατάκα. Έχω κότερο... πάμε μια βόλτα;

- Πω πω πουλ μουρ ο Νώντας!
- Γιατί;
- Βλέπεις κληρονόμησε από ένα θείο του ένα ολοκαίνουργιο μεγάλο κότερο και... το παίζει σκαφάτος.

(από GATZMAN, 06/10/08)(από GATZMAN, 06/10/08)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Σωστόοοος!

#2
jpv

Ρε παιδιά!ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!!Ξεχάσατε τον Πατέρα!Ανέβασα pics!

#3
GATZMAN

Πω πω.Ηταν ΑΑ ο Πατέρας, ε;

#4
vikar

Ένας σκαφάτος απαντάει.

#5
jesus

«κάνε φίλους σου σκαφάτους
κι άμα βγείτε στ' ανοιχτά,
μαγείρεψ' τους και φά' τους»

#6
soulto

- Κακά τα ψέμματα αν δεν έχεις δικό σου σκάφος το καλοκαίρι ζεις μεγάλη ταλαιπωρία.
- Τεράστιος μύθος, ασύλληπτη δουλεία το σκάφος, το καλύτερο σκάφος (και γυναίκα) ως γνωστόν είναι του φίλου σου!

(απ' το τουίτερ)