Γκόμενα (ή αδελφή) που επειδή έχει διαβάσει κάποια ή όλα τα βιβλία του Γιάλομ αναλύει τα πάντα με ψυχαναλυτικούς όρους, θεωρεί ότι είναι ειδήμων στην ψυχολογία και ότι μπορεί να συμβουλεύει τους πάντες για τα πάντα!

Η Γιαλόμα επίσης θεωρεί ότι έχει την ικανότητα να βλέπει τα βαθύτερα ψυχολογικά κίνητρα σε κάθε κίνηση του συνανθρώπου της... και δυστυχώς του το λέει κιόλας!

- Η Μαρίνα είπε ότι ο λόγος που πάω με τα πόδια στην δουλειά είναι ότι γέμισα φραστρέσιον για τα αυτοκίνητα διότι ο πατέρας μου οδηγούσε γρήγορα όταν ήμουν μικρός και γι αυτό τον μισώ. Δεν την αντέχω, έχει γίνει τελείως Γιαλόμα, αναλύει με ψυχαναλυτικούς όρους μέχρι και το πως μασάω τσίχλα.

η γυναίκα του Γιάλομ (Μαίριλυν Γιάλομ) (από xalikoutis, 09/10/08)Πρόσφατο πόνημα της original Yaloma (από Vrastaman, 03/03/09)Μαγαζάκι στην Χώρα της Άνδρου. No comments. (από Vrastaman, 12/09/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

τέλειο, τέλειο, τέλειο, τέλειο!!!! Γιαλόμα! Χαχαχαχαααα! ΤΕΛΕΙΟ!

#2
provato

θεγκζ!!! :-)

#3
Vrastaman

Έξοχο, Πρόβατ!

#4
jesus

επιτέλους, τροφοδότηση με αναγκαίες λέξεις κ έννοιες!!!

#5
provato

xalikouti είσαι θεός! χαχαχαχαχα

#6
jesus

γιαλό-γιαλό πηγαίναμε
κι όλο για σένα λέγαμε
γιαλό να πας, γιαλό να'ρθείς
Γιαλόμ να πα να γαμηθείς

#7
Επισκέπτης

αχαχααχχαχαχαχαααχΧΑΧΑΧΑΣΧΧΑΧΑΧΑ!

(παρόλα αυτά, τα βιβλία του ανθρώπου είναι πολύ καλά κατ' εμέ. Αυτοί που τα διαβάζουν είναι που μας πρήζουν την παπάρα νομίζοντας ότι έγιναν ψυχολόγοι σαν και αυτόν).

#8
provato

α, εγώ ήμουν ο επισκέπτης! :-)

#9
jesus

μεταξύ αυτών και η δόκτωρ νατάσα παζαϊτη-καραμανλή...

#10
mariahomorfi

ρισπεκτ στο παραδειγμα

#11
iron

αχ μαρίαχόμορφι, επιτέλους συφωνούμε!

#12
Hank

Το αγαπημένο βιβλίο της Γιαλόμας είναι το «Όταν έκλαψε ο Νίτσε», το οποίο ο γκόμενος/αδερφός παραφράζει σε «Όταν έκλασε ο Νίτσε»!

Λ.χ. -Αχ, Βρασίδα μου, απ' όταν διάβασα το «Όταν έκλαψε ο Νίτσε», έχει αλλάξει η ζωή μου!
-Κι επειδή έκλασε ο Νίτσε, πρέπει να την πληρώνουμε τώρα εμείς;

Δεύτερο πιο αγαπημένο βιβλίο είναι το «Στο Ντιβάνι». Εφόσον ο γιαλομοπαθής έχει χαρρυκλυννική παιδεία, θα απαντήσει στην Γιαλόμα:

-Στο ντιβάνι, και στο κομοδίνο, και στη ντιβανοκασέλα, δεν μας χέζεις ρε Γιαλόμ!!
(κατά το: δε(ν) μας χέζεις ρε Νταλάρα).

Έτερο είδωλο της Γιαλόμας είναι ο Lacan, ο οποίος αποκαλείται από τον γκόμενο/αδερφό βΛακάν. Η Γιαλόμα είτε δεν έχει διαβάσει ποτέ της β-Λακάν, είτε το προσπάθησε λίγο, αλλά δεν την πάλεψε, γιατί δεν κατάλαβε Χριστό. Οπότε στράφηκε στον Γιάλομ, που είναι πιο κατανοητός, κι εξίσου μουράτος. Παρόλα αυτά καρυκεύει που και που το λόγο της και με βΛακάν.

Η πιο χαρακτηριστική φάση Γιαλόμας και γκόμενου, είναι όταν ο γκόμενος θέλει να την πηδήξει κι αυτή απαντά με ατάκες του στυλ: «Έχεις σκεφτεί ποια είναι τα βαθύτερα κίνητρά σου γι' αυτήν την επιθυμία σου να με βάλεις στο κρεβάτι; Τι προσπαθείς να αποδείξεις στον εαυτό σου; Γιατί έχεις αυτόν τον ψυχαναγκασμό να θέλεις οπωσδήποτε να κάνεις σεξ;». Αν είναι πιο ύπουλη, δεν θα κάνει σεξ μαζί σου, αν δεν κάνεις καμιά εκατοστή συνεδρίες με ψυχαναλυτή για να λύσεις το θέμα της «ψυχαναγκαστικής» εμμονής σου για σεξ. Αν είναι πιο αγαθομούνα, απλώς θα σε αφήσει να της ξηγήσεις εσύ το όνειρο.

Άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι επιμένει να εξηγεί το παραμικρό σε αναφορά προς την σχέση σου με την μητέρα σου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σέξι Γιαλόμας στο καλυτερότερό της, αλλά εξίσου πρηκτική ήταν η Νόνη Δούνια, όταν ψυχανέλυε τον Γιώργο Παρτσαλάκη στο «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή». Αλλά μην πλανάσθε! Δεν είναι όλες οι Γιαλόμες Νόνη Δούνια!

#13
Galadriel

Ας σημειωθεί ότι αυτή την εκνευριστική συνήθεια την έχουν κάποιες έμφυτη και μπορούν να σου σπάσουν τον πούτσο με ψυχολογικές αναλύσεις χωρίς να έχουν διαβάσει ούτε γιαλόμ ούτε τίποτα.

Δηλαδή υπάρχει κόσμος που μπορεί να βγάλει εντελώς άσχετα συμπεράσματα από άσχετες ενδείξεις αντίστοιχα του ανεκδότου «η γιαγιά κρατούσε παραμάσχαλα τους Financial Times συνεπώς είχε πάει για χέσιμο» (πχ «προτιμάς το τζατζίκι αντί της τυροκαυτερής συνεπώς σε διέπει το σύνδρομο της Ηλέκτρας» ή «γελάς με τα ανέκδοτα για τις ξανθές συνεπώς είσαι καλός στο κρεββάτι»), το οποίο υπόκειται στην εξής κατηγοριοποίηση:

*αυτή που το κάνει (χρησιμοποιώ θηλυκό γιατί θηλυκό είναι το λήμμα) το πιστεύει κι όλας: χαρακτηρίζεται ως πρόβλημα που χρίζει ψυχανάλυσης κανονικής από πτυχιούχο ψυχολόγο κατά προτίμηση με ντοκτορά και μεγάλη κλινική εμπειρία,

αυτή που το κάνει έχει πλήρη συνείδηση του παραλογισμού τον οποίο διατυπώνει και το κάνει γιατί έχει απίστευτη πλάκα η μελέτη των αντιδράσεων και οι παρανοϊκοί διάλογοι που συνήθως ακολουθούν (που ξεκινούν συνήθως ως «τί λες ρε παιδί μου, απίστευτο, διάνα έπεσες, πώς προκύπτει αυτό το συμπέρασμα όμως») (ναι* το ομολογώ, το κάνω ασύστολα και ναι έχει πλάκα).

Όπως σε κάθε περίπτωση σπαζαρχιδισμού, o, καλό είναι να δίνουμε δικαιολογίες στον κόσμο εφόσον δεν μπορεί να καταλογιστεί κακή πρόθεση (και το έγκλημα είναι εξ αμελείας). <<< γιαλομιά

ΥΓ Το να σε χαρακτηρίζει κανείς Γιαλόμα Ντεντάτα σε λήμμα - μήδι 1 είναι το price you have to pay σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά χαλάλι φορ τεχ λουλζ αχαχαχ

#14
Hank

Πολύ καλό παιχνίδι! Θα το δοκιμάσω κι εγώ!

#15
Vrastaman

> ΥΓ Το να σε χαρακτηρίζει κανείς Γιαλόμα Ντεντάτα σε λήμμα - μήδι 1 είναι το price you have to pay σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά χαλάλι φορ τεχ λουλζ αχαχαχ

Είναι το λιγότερο μου θα μπορούσα να κάνω ;-)

#16
Ο ΑΛΛΟΣ

Καλά όλα αυτά, αλλά γιατί περιορίζονται στις γυναίκες; Χρειαζόμαστε και την αρσενική εκδοχή της λέξης.

#17
Vrastaman

...μα μην τρελαθούμε, με έχουμε the real thing: ο Γιαλόμ!

#18
GATZMAN

και γιαλομολόγος

#19
Επισκέπτης

γιαλόμα ἡ πουστροῦ (σύνηθες φροῦτο στὶς ὕστεrrrες ἐποχὲς τοῦ πολιτισμοῦ) προτείνω νὰ λέγεται γιαλόμπαγιαλομπίνα (ἐκ τοῦ λοῦμπα καὶ λουμπίνα, διὰ προσθήκης καὶ τροπῆς χάριν εὐφωνίας. Τί λέει τὸ ταράφι;

#20
Vrastaman

Σλανγκικό ρίγος ένοιωσα παρακολουθώντας την γέννα μιας τέτοιας λεξιμαγείας!

#21
GATZMAN

Σωστός ο Τελαμώνιος

Ε γιαλόμπα ε γιαλέσα πόσα απίδια μπαίνουν μέσα
Και το ποτό της γιαλομπίνα κωλάντα

#22
sytalkas

Η διαδικασία που ακολουθεί η «γιαλόμα» επιστημονικά ονομάζεται ψυχολογιοποίηση.

#23
HODJAS

Εκπληκτικό λήμμα!
Πάντως, η μεγαλύτερη καταδίκη είναι να' χεις καμιά Γιαλόμα και τσαούσα πουστομάνα, αγαθοκλή ή μην είδατε τον Παναή ή εκλιπόντα πατέρα και να 'σαι αγόρι (μοναχοπαίδι). Άρχιζε να μαζεύεις τάληρο-τάληρο στον κουμπαρά σου για την εγχείριση απ' τα 10...

#24
Khan

lol

#25
knasos

Εγώ πάντως το μόνο που ξέρω είναι ότι αν δεν έχεις ενυδρείο στο σπίτι σου είσαι πούστης.

#26
MXΣ

Aμάν Παναΐα'μ... και τι να κάνω τα ψαράκια τώρα; Με αναστάτωσες βραδιάτικα, πούστη άντρα!

#27
knasos

Όχι εγώ πασά μου, ο Σερβετάς.

#28
MXΣ

τώρα γιατί εγώ έκανα ένα συνειρμό με το μουνόπανο, με λέτε;

#29
aias.ath

Νὰ ὑπάρχῃ ἄραγε διαφορὰ μεταξὺ γιαλομιᾶς καὶ λακανιᾶς; (καιρὸς νὰ περάσουμε στὴ φιλοσοφία τῆς ὕστερης ἐποχῆς τοῦ σλάνγκ).

#30
Vrastaman

Η δεύτερη φοράει πιο φαντεζί εσώρουχα.

#31
Khan

Βεβαίως! Στις (β)λακανιές ανήκουν περισσότερο οι όροι συμβολικός πατέρας, ματαιώνω το φαντασιακό, objet petit α, ρωγμή/ διάρρηξη/ τρύπα του πραγματικού κ.ά.

Επιφυλάσσομαι να φέρω επεξηγητικά παραδείγματα αργότερα.

Τώρα αν υπάρχει ειδική λακανογκόμενα διακριτή από την γιαλόμα δεν ξέρω, υπάρχουν ασφαλώς ασχολούμενες με την ψυχανάλα που χρησιμοποιούν λακανικές ψαγμενιές στην ιδιόλεκτό τους, το οποίο δεν μπορεί να κάνει η λαϊκή γιαλόμα, αλλά δεν νομίζω ότι αποτελεί και διακριτό γκομενότυπο.

#32
soulto