Το αμάξι ή μηχανάκι που έχει υποστεί κάποια after market βελτιωτική επέμβαση επί του κινητήρα του. Συχνά συγχέεται εσφαλμένα με το κωλοφτιαγμένο, παρόλο που οι δύο όροι δεν ταυτίζονται. Σκοπός του παρόντος είναι να άρει δια παντός την σχετική παρεξήγηση.

Το κωλόφτιαγμα ή κωλοφτιάξιμο αφορά, όπως έχουμε πει, μια πολύ ευρεία γκάμα επεμβάσεων: από τις καθαρά χρηστικές μετατροπές στα μηχανικά μέρη (μοτέρ, αναρτήσεις κλπ) μέχρι τις καθαρά «εικαστικές» παρεμβάσεις, τύπου φιμάτο τζάμι, μπλε φωτάκια στο καπό κλπ.

Αντιθέτως, το πείραγμα αφορά αποκλειστικά τον κινητήρα. Σε μια στρογγυλοφάναρη πάπια π.χ. μπορείς να τοποθετήσεις μεγαλύτερο πιστόνι (αύξηση κυβισμού) ή να βάλεις μεγαλύτερο καρμπυρατέρ (για αποδοτικότερες καύσεις). Το πείραγμα έχει κατά κανόνα ουσιαστικό αποτέλεσμα, δεν γίνεται για το θεαθήναι. Το εργαλείο αναβαθμίζεται και πηγαίνει πιο κομμάτια. Ωστόσο, πείραγμα από πείραγμα διαφέρει. Άλλα είναι ποιοτικά και κρατάνε μια ζωή, άλλα κρατάνε μια βδομάδα ή και λιγότερο. Αν π.χ. πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσεις μια στημένη κόντρα, υπάρχουν τρόποι πειράγματος που θα πουσάρουν το μηχάνημα στα όριά του, ίσα για τον αγώνα. Μετά πας στανταράκι για αλλαγή μοτέρ.

Συμπέρασμα: Το κωλοφτιαγμένο είναι σαφώς ευρύτερη έννοια. Ένα κωλοφτιαγμένο παίζει συνήθως να είναι και πειραγμένο, το αντίθετο όμως είναι λογικώς αδύνατο.

Οι κάγκουρες σαφώς και δεν αποστέργουν το απλό πείραγμα, ρέπουν όμως περισσότερο προς το γενικότερο κωλοφτιάξιμο, όντας αθεράπευτα ποζεράδες και φιγουρατζήδες.

Οι κάγκουρες δεν διαθέτουν την αποκλειστικότητα στις μοντιφιές. Καθ' όλα ευυπόληπτοι τυπάδες, χομπίστες και λάτρεις της αυτοκίνησης, πειράζουν το μοτέρ του αμαξιού τους, χωρίς βέβαια να το κάνουν και λατέρνα. Κυκλοφορούν λοιπόν στους δρόμους πειραγμένα εργαλεία με κάτι μοτέρ τούμπανα, που ούτε καν τους φαίνεται. Θα το καταλάβεις μόνο αν πας να μετρηθείς μαζί τους, οπότε και θα σε κεράσουν ένα ζεστό τσαγάκι... (αφού πρώτα φας τη σκόνη τους).

Υπάρχει και υπερθετικός για το πειραγμένο, αν και όχι τόσο διαδεδομένος: κωλοπειραγμένο. Με την προσθήκη του επιτατικού προθέματος κωλο-, μιλάμε πλέον για ένα υπερμηχάνημα-κόσμημα, που και τουμπανιασμένο μοτέρ διαθέτει, αλλά και εξωτερικά γαμεί μανούλες, είναι άκρως εντυπωσιακό, άγριο και «κακό»...

  1. Θρυλείται βάσιμα πως οι μοτοσυκλέτες των ζητάδων (των μπάτσων της Ομάδας Ζήτα), ιδίως εκείνα τα αειθαλή Suzuki GSX 750, είναι πειραγμένα, ενίοτε και με έξοδα των ιδίων των καυλόγκαζων αναβατών τους. Διότι ο αστικός μύθος θέλει τους σκληροτράχηλους αυτούς μηχανόβιους να προέρχονται από την ίδια πάστα με αυτούς που κυνηγούν, δλδ τους κάγκουρες και λοιπούς παραβατικούς τύπους. Δεν είναι σπάνιο να εμπλακεί ζητάς σε κόντρα, έτσι, για την καύλα του (προσωπικά είχα πετύχει ζητά να στήνει το προαναφερθέν εφταμισάρι suzuki του, με ένα Honda CBR 900, στο φαληρικό Δέλτα. Για την ιστορία, ο χοντάκιας τον πάτησε).

  2. Το πείραγμα δύναται να γίνει και ηλεκτρονικά, με την εισαγωγή του κατάλληλου προγράμματος στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου. Αυτό συνήθως γίνεται μόνο σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία, με κωδικούς που έρχονται απευθείας από τη μαμά εταιρεία. Π.χ. για το Mercedes SLK 200, μπορείς με ένα τέτοιο ειδικό κιτάκι, που κοστίζει μόλις 2300 ευρώπουλα, να ανεβάσεις την ιπποδύναμη από 163 σε 192 αλόγατα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
johnblack

Αφιερωμένο σε poniroskylo (που το έβαλε στο ΔΠ) και κυρίως acg, αρχηγόπουλο στην auto σλανγκ, που δυστυχώς μας έχει ξεχάσει.

#2
jesus

σ'στόοοοοοοοοστ.
κ είσαι κ η χαρά του μόντουλα!

#3
iron

και ναι, πείτε το στον Βράστα, σήμερα είναι η μέρα που η Ιρονίκ αντί να βγάλει μπολντζζζ, έβαλε!!! είναι η περίφημη φράση: το πείραγμα αφορά αποκλειστικά τον κινητήρα .

#4
iron

και ναι τζόνι, είσαι η χαρά του μόντουλα, και ναι τζόνι, θέλουμε άουτο σλανγκ, αμέ.

#5
Vrastaman

9/10* γιατί αγνοούσα την nuance περί πειραγμένου vs. κωλοφτιαγμένου + 1/10* γιατί κατάφερες την Iron να βάλει bold

#6
Khan

πειραγμένο = έννοια είδους
κωλοφτιαγμένο = έννοια γένους

Μπράβο Τζόνι!

#7
johnblack

Παίδες εγω το έχω ξαναπεί εκατομμύρια φορές πως είμαι υπέρ των μπολντ. Αρκεί βεβαια να μη γίνεται κατάχρηση. Άντε όμως να μπει και μια δυνατότητα να βάζουμε εμείς οι κοινοί θνητοί και ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ! Όχι μόνο ο βράστα κι εμείς να ζηλεύουμε :Ρ

@ Κhan. Τη φοβήθηκα αυτή την παρανόηση, ας το διευκρινίσουμε.

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Ενδέχεται ένα κωλοφτιαγμένο να μην έχει υποστεί καμια επέμβαση στον κινητήρα, να είναι δλδ εξωτερικώς λατέρνα / καρνάβαλος αλλά με μοτέρ μαμίσιο, απείραχτο. Ή να έχει υποστεί ουσιαστικές επεμβάσεις σε άλλα πλην του κινητήρα μέρη, π.χ. στις αναρτήσεις. Σ' αυτό ακριβώς επιμένει και ο ορισμός του panman.gr. Yπενθυμίζω επίσης πως το πρόθεμα -κωλο προσδίδει μια ευτραπελία κι έναν παραλογισμό στην όλη υπόθεση, που συμβιβάζονται κυρίως με το κιτσαριό των αεροτομών, μπουριών σόμπας ως εξατμίσεων, αυτοκόλλητων κλπ.

#8
Khan

Χαίρομαι που το διευκρινίζεις.
Με την δεύτερη ανάγνωση έπιασα το σημείο σου.

Χάριν σλανγκαριδισμού, υπάρχουν δύο λίγο ευπαρεξήγητες εκφράσεις στον ορισμό σου:

Το κωλοφτιαγμένο είναι σαφώς ευρύτερη έννοια. Ένα κωλοφτιαγμένο παίζει συνήθως να είναι και πειραγμένο, το αντίθετο όμως είναι λογικώς αδύνατο.

Ήτοι:
1) Φαίνεται ότι το κωλοφτιαγμένο δεν είναι ευρύτερη έννοια λογικώς από το πειραγμένο. Κάπως αλλιώς το εννοείς.
2) Δεν είναι λογικώς αδύνατο, αφού υπάρχουν οχήματα που είναι και πειραγμένα και κωλοφτιαγμένα. Μήπως εννοείς ότι τα πειραγμένα που είναι και κωλοφτιαγμένα θα απέφευγες να τα χαρακτηρίσεις ως «πειραγμένα», και θα τα χαρακτήριζες μόνο «κωλοφτιαγμένα»; Οπότε θα προτιμουσες να χαρακτηρίσεις «πειραγμένα» τα πειραγμένα που δεν τους φαίνεται;

#9
Vrastaman

Είναι αστικός μύθος ότι μόνο ο βράστα μπορεί, δες εδώ ;-)

#10
johnblack

Αχ καλέ μου Χαν η λογική και ο Αριστοτελ ποτέ δεν ήταν το φόρτε μου :(

Ναι, εννοώ αυτό ακριβώς που λες στο 2., οτι ένα πειραγμένο που είναι και κωλοφτιαγμένο, συνήθως όλοι αποφεύγουν να το πουν πειραγμένο, υπερισχύει στάνταρ η δεύτερη ιδιότητα. Το «πείραγμα» υποδηλώνει και κάτι το ύπουλο αν θες: π.χ. σκάει στο φανάρι ένα ΧΤ ολόϊδιο με το δικό μου και με λοξοκοιτάει να τα στήσουμε. Εγώ όμως αγνοώ οτι ο τύπος έχει πειράξει μοτέρ, το θεωρώ μαμίσιο όπως το δικό μου, αποδέχομαι την πρόκληση και τρώω ήττα.

Πιστεύω λοιπόν οτι είναι ευρύτερη έννοια το κωλοφτιαγμένο, έστω δυνητικά. Νομίζω;

@ βραστα. Κοίτα ρε πστ μου τι μαθαίνει κανείς...

#11
Galadriel

Γχκμ επί του τυπικού: μπορείς να υπογραμμίσεις κείμενο τοποθετώντας το ανάμεσα σε [u.] και [/u.] (χωρίς τις τελείες).

To bold φωνάζει και σου βγάζει το μάτι, σο χάνεις την ουσία των συμφραζομένων μπορεί. Όμως μερικές φορές επιβάλλεται - για μένα όλα είναι θέμα αισθητικής. Παρακαλώ συνεχίστε.

#12
Galadriel

Α, ναι, οκ προθύστερο, τώρα είδα το λινκ του αδερφούλη μου, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα, επανάληψη μήτηρ κλπ