Αυτός ή αυτή που έχει φάτσα σαν να είναι πρωταγωνιστής/τρια ταινίας πορνό.

Η έκφραση αναλύεται και τεκμηριώνεται μηδιακώς στο λήμμα τσόντα-face του slangprof, ωστόσο τα διαδιχτυακά ευρήματα δείχνουν ότι χρησιμοποιείται εξίσου και για γυναίκες και για άντρες. Οπότε θα διέκρινα τις τσοντόφατσες ως εξής:

  1. Για άντρες.
    Είναι, όπως γράφει ο slangprof, «η φάτσα που έχει κάτι το διεστραμμένο, το παρακμιακό αλλά και το διαχρονικό μαζί». Η τσοντόφατσα είναι συχνά σκατόφατσα με την καλή έννοια, δηλαδή ένας άσχημος που γοητεύει. Λογικό, αφού άμα έχεις καλό κάτω κεφάλι, σε παίρνει να είσαι άσχημος στο πάνω κεφάλι, και άμα το θεωρήσουμε δαρβινείως οι τσοντόφατσες είναι άσχημοι γιατί δεν χρειάστηκε να είναι όμορφοι για να επιβιώσουν.

Θα προσέθετα, επίσης, ως βασικό συστατικό της αντρικής τσοντόφατσας το παγερό βλέμμα με απόλυτη έλλειψη συναισθήματος, που δηλώνει ότι ο φέρων την τσοντόφατσα δεν θα ορρωδήσει μπροστά σε τίποτα. Βλέμμα τσοντόφατσας διαθέτουν κτγμ οι John Holmes και Peter North.

Ως μια παραλλαγή τσοντόφατσας θα θεωρούσα κάποιον που έχει ύφος καλούλη ή και γραφικού, αλλά εντούτοις ή μάλλον για αυτόν ακριβώς τον λόγο υποψιαζόμαστε ότι αποτελεί μέγιστο κουνελοπνίχτη, λ.χ. Ron Jeremy.

Επίσης, για να κλείσουμε με τα συγκεφαλαιωτικά παραδείγματα του slangprof, θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ως τσοντόφατσα και τον όχι-και-τόσο-ωραίο ζεν πρεμιέ τ. Φαίδωνος Γεωργίτση, δηλαδή αυτόν που επέχει θέση ωραίου χωρίς να είναι ωραίος, οπότε φανταζόμαστε ότι αναπληρώνει το έλλειμμα χάρη σε αρετές τσοντοπρωταγωνιστή.

Ασφάλουσλυ, συνήθως κάποιος είναι τσοντόφατσα όχι τόσο αντικειμενικά, αλλά συναφειακά, δηλαδή είτε επειδή συνοδεύεται από κάποιον θρύλο για το άτομό του, είτε επειδή έχει μια ανεξήγητη επιτυχία στις γυναίκες, για τις δε μη σελέμπριτιζ τσοντόφατσες, αν δεν θέλουμε να προβούμε σε λεπτομερέστερη ανάλυση όπως παραπάνω, θα μπορούσαμε να πούμε απλώς ότι είναι μια σκατόφατσα που επιπλέον έχει επιτυχία στις γυναίκες.

  1. Για γυναίκες.
    Είναι ο υπερθετικός της κατηγορίας σκυλί, σκυλί μαύρο, σκυλί ατάιστο, σκυλί του πολέμου. Δηλαδή μια γκόμενα υπέρμετρα σέξι, αλλά χωρίς να είναι όμορφη λόγω σκληράδας στα χαρακτηριστικά της. Ή μια γκόμενα γαρίδα, δηλαδή σώμα τούμπανο και πρόσωπο για πέταμα. Στο λαϊκό φαντασιακό τσοντόφατσα είναι το άσχημο πρόσωπο μιας σέξι γυναίκας, που έχει χαλάσει από τα αλλεπάλληλα χυσομαπίδια που δεν μπορούν παρά να έχουν αφήσει τα ίχνη τους στην έκφρασή του.

Ασφαλώς, χαρακτηριστικό της τσοντόφατσας είναι και το ακραίο μοντιφάρισμα, δηλαδή κονάτα τσιμπουκόχειλα, πλαστικές στη μύτη, ίσως μπότοξ, τσιμπουκο-πίρσινγκ, εξτένσιονς στα μαλλιά, ψωλάριουμ και πιο κάτω Σίλικον Βάλεϋ και τσουλόσημο.

Κάτι ακόμα ενδιαφέρον ως προς την χρήση της έκφρασης είναι μια έντονη πραγματικοποίηση (reification) του όρου. Δηλαδή ο όρος αναφέρεται πολλές φορές ως κάτι που είτε είσαι είτε δεν είσαι, τ. τσοντόφατσα γεννιέσαι, δεν γίνεσαι. Το οποίο, βέβαια, είναι σε κατάφωρη αντίθεση με το γεγονός ότι στις μεν γυναίκες η τσοντόφατσα αποτελεί τελικό αποτέλεσμα μιας σειράς μοντιφιών, στους δε άντρες αποτελεί απότοκο μιας καλλιέργειας θρύλων για το άτομό τους, τις σεξουαλικές επιδόσεις τους, την συναφειακή συνύπαρξή τους με θεόμουνα, ώστε εντέλει μάλλον να ονομάζουμε εκ των υστέρων τσοντόφατσα κάποιον που ήδη ξέρουμε τα υπόλοιπα στοιχεία για αυτόν. Ωστόσο, ο όρος συχνά χρησιμοποιείται ωσάν η τσοντόφατσα να είναι ένα πάγιο δεδομένο χαρακτηριστικό, όπως λ.χ. το ύψος, το ανάστημα, οι αναλογίες, το μέγεθος πέους κ.ο.κ., ή έστω μια πάγια χαρακτηριολογική έξη που κάποιος ή το 'χει ή θα πρέπει να βγάλει αλλιώς το ψωμί του.

  1. απο εμφανιση αυτο που περιμενα τσοντοφατσα καβλε κ φυσικα ολα φεικ πανω της...βυζια στομα μυτη πλαστικα,μποτοξ κατα δηλωση της,πιρσινγκ στη γλωσσα,3/4 ταττου,σολαριουμ,εξτενσιονς...κωλαρα βραζιλιανικη κ φυσικα υψος χομπιτ (Εδώ).

  2. Διένεξη για το αν είναι τσοντόφατσα ο Σάι Μπάμπα εδώ

  3. Ωραιο κορμι εχει,τσοντοφατσα ειναι.Το μονο που της λειπει ενα ζευγος «αεροσακοι» μερικα νουμερα μεγαλυτεροι!!! ::) ... (Εδώ).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε