Γύρισε το μάτι μου (ανάποδα): εκνευρίστηκα, θύμωσα έντονα και ξαφνικά, μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι, πήρα ανάποδες, βγήκα εκτός εαυτού, τα πήρα στην κράνα, βιδώθηκα. Η κρίση μου σταμάτησε να λειτουργεί, έχασα την επαφή με την πραγματικότητα, με αφορμή ένα συνήθως αιφνίδιο ή κλιμακούμενο εξωτερικό ερέθισμα που προκάλεσε ξέσπασμα θυμού (παρ. 1, 2) ή σπανιότερα άλλο έντονο συναίσθημα (π.χ. τρελή καύλα - παρ. 3).

Αρχή λειτουργίας: Σαν να λέμε, ενώ είμαι γενικώς σε μια κατάσταση νορμάλ, τρώω μια σφαλιάρα από το πουθενά ή ακούω π.χ. αναπάντεχα την τρελή μαλακία: Βντίιιιιιινγκ... μπαμ! Θυμός ξεκινάει σαν τσουνάμι από κάπου βαθιά μέσα μου και ξεχύνεται σε ντετέ προς τον εγκέφαλο, κατακλύζοντας στο δρόμο του τα πάντα. Παρασέρνει θεωρητικά μεταξύ άλλων και τις οφθαλμικές σφαίρες σε ανορθόδοξη κίνηση (σ.ς. ορίστε το λήμμα), ενώ ταυτόχρονα επηρεάζει τη δυνατότητα διαμόρφωσης συγκροτημένης λογικής σκέψης και μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτα λόγια ή ενέργειες ενδεχόμενης βίας.

Πώς μας ήρθε: Το μου γύρισε το μάτι παραπέμπει, όπως κι άλλες εκφράσεις αντίστοιχου νοήματος τ. «έπαθα κρίση», «έτρεμα από τα νεύρα μου», «έβγαλα αφρούς», «άρχισα να κοπανιέμαι» κ.λπ., στην τρομακτική για τους μη εξοικειωμένους εικόνα επιληπτικής κρίσης – ποιος είδε το Θεό και δε φοβήθηκε. Οι λοιποί διαβασμένοι ή έμπειροι κάθονται σοφά και κοιτούν τον βιδωμένο χωρίς να αντιδρούν για να μην τους πάρει και τους σηκώσει, περιμένοντας να του περάσει και μετά αν αντέχουν τον παίρνουν κι αγκαλίτσα (χαρακτηριστική η σκηνή από το «Γκαρσονιέρα για δέκα» με τον Εξαρχάκο να λέει «μμμμμμη μου μιλήσει κανείς τώρα, βιδώθηκα» αααχαχαχαχα).

Παράδειγμα 1 - Καπνιστήςεδώ:
...τώρα που το λες, ρε σεις έπεσαν και άλλες αυξήσεις στα τσιγάρα; Ο καπνός μου από 3 πήγε 3,20 και ξαφνικά ακούω τον περιπτερά να με λέει 3,80 και γύρισε το μάτι μου :P
Χάνω επεισόδια ή ζήλεψε ο Καρέλιας τους άλλους;

Παράδειγμα 2 - Απελπισμένη εδώ:
[…] Ντίνο κρατά τον μικρό να πλύνω πιάτα. οκ τον παίρνει αγκαλιά στον καναπέ κ έβλεπε τηλεόραση. Ο μικρός όμως είναι σε φάση που θέλει όλο να ζουζούνιζει. Άρχισε να γκρινιάζει, ο Ντίνος έβλεπε ατάραχος τηλεόραση, εγώ άρχισα να φορτώνω. Ο μικρός άρχισε να γκρινιάζει πιο έντονα κ να ψιλοκλαίει, ο Ντίνος ατάραχος τηλεόραση, εγώ άρχισα να φορτώνω πολύ άσχημα. μετά ο μικρός ούρλιαζε στο κλάμα, ο Ντίνος απλά τον κρατούσε κ έβλεπε τηλεόραση σαν να μην συμβαίνει ΤΊΠΟΤΑ. Εεεε γύρισε το μάτι μου άρχισα να τσιρίζω παράτησα τα πιάτα στην μέση πήρα το μωρό κ προσπαθούσα να το ηρεμήσω. ΜΙΑ ΧΑΡΆ ΤΟΥ ΈΚΑΤΣΕ διότι δεν είχε πλέον το μωρό να τον ενοχλεί για να δει τις μαλ. . ες του στην τηλεόραση![…]

Παράδειγμα 3 - Πρωτάρα στα ξινά εδώ: Ο Αντώνης κοιτώντας με πάντα στα μάτια, άρχισε να γλύφει τα μπαλάκια μου… μου γύρισε το μάτι ανάποδα από το πολύ γλείψιμο…! Καύλαααα! Και μόνο καύλαααα!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία